محققان با بررسی رفتار زنبورهای عسل دریافتند که این موجودات مهارت های ذهنی استثنایی در تحلیل و حل مشکلات پیچیده دارند. این یافته ها می تواند در توسعه ربات های تصمیم گیر در آینده مورد استفاده قرار بگیرد.
به گزارش تکناک، زنبورها می توانند مکان ها، الگوها و چهره ها را به خاطر بسپارند و همچنین روابط مفهومی را به سرعت درک کنند. زنبورها با تلاش، ریسک و پاداش گل هایی که بیشترین غذا را برای کندو دارند، ارزیابی می کنند.
میلیونها سال تکامل زنبورها را به تصمیمگیرندگان سریع تبدیل کرده است که به لطف این تکامل، میتوانند در معرض خطر قرار گرفتن خود را کاهش دهند.
این یک ویژگی است که زنبور عسل را برای انجام مطالعات علمی ایده آل می کند و تیمی از محققان از سراسر جهان اخیراً این کار را انجام داده اند.
اخیرا به سرپرستی پروفسور اندرو بارون از دانشگاه مک کواری در سیدنی با همکاری دکتر هادی مابودی، نویل دیردن و پروفسور جیمز مارشال از دانشگاه شفیلد، مطالعهای برای افزایش درک ما از مغز حشرات انجام شده است.
این مطالعه الهام بخش محققان برای توسعه یک مدل جدید از تصمیم گیری است که می تواند به طراحی ربات های بهتر کمک کند.
قدرت شناخت
بارون با بیان این که تصمیم گیری در هسته شناخت قرار دارد، می گوید: تصمیم گیری نتیجه ارزیابی نتایج احتمالی است و زندگی حیوانات پر از تصمیم گیری است. یک زنبور عسل مغزی کوچکتر از دانه کنجد دارد و با این حال او می تواند سریعتر و دقیق تر از ما تصمیم بگیرد.
علاوه بر این، بارون تأکید میکند که روباتی که برای انجام کار زنبور برنامهریزی شده است، به پشتیبانگیری از یک ابر رایانه نیاز دارد. به عنوان مثال، او به عملکرد هواپیماهای بدون سرنشین اشاره می کند: پهپادها نسبتاً بدون مغز هستند، آنها باید با یک مرکز داده در ارتباط بی سیم باشند. این مسیر فناوری هرگز به یک پهپاد اجازه نمیدهد که به تنهایی مریخ را کشف کند. مریخنوردهای شگفتانگیز ناسا در مریخ طی سالها اکتشاف حدود 75 کیلومتر را طی کردهاند.
از آنجایی که زنبورها باید قبل از بازگشت به کندوها، هنگام یافتن شهد، سریع و کارآمد کار کنند، با چالشهای متعددی مواجه میشوند.
زنبورهای عسل نه تنها باید از شکارچیان دوری کنند، بلکه باید به سرعت گلهایی را با بالاترین میزان شهد پیدا کنند.
زنبورها هنگام پرواز با خطر حمله هوایی مواجه می شوند و هنگامی که برای تغذیه فرود می آیند، عنکبوت ها و سایر شکارچیان می توانند به آنها حمله کنند. از آنجایی که شکارچیان اغلب استتار می شوند، برای زنبورها سخت تر است که از آنها فرار کنند.
دکتر مابودی می گوید که در تحقیق آن ها 20 زنبور عسل برای تشخیص پنج دیسک گل رنگی مختلف آموزش دیده اند. گل های آبی رنگ تنها شکوفه هایی بودند که حاوی شربت قند بودند در حالی که گل های سبز دارای کینین (آب مقوی) با طعم تلخ برای زنبورها بودند، در حالی که رنگ های دیگر گاهی اوقات گلوکز داشتند.
هر زنبور عسل به یک باغ معرفی میشد که در آن گلها تنها حاوی آب مقطر بودند.
زنبورها به مدت 40 ساعت به صورت ویدئویی فیلمبرداری و مشاهده شدند. دانشمندان مسیر آنها را دنبال کردند و مدت زمانی که هر زنبور برای تصمیم گیری صرف می کرد را ثبت کردند.
یافته ها نشان داد وقتی زنبورها تشخیص دادند که یک گل حاوی غذا است یا خیر، به طور متوسط در 0.6 ثانیه روی آن فرود آمدند.
وقتی فهمیدند گل غذا ندارد، بازهم به همان سرعت تصمیم گرفتند.
وقتی زنبورها در مورد وضعیت غذای گل ها مطمئن نبودند، زمان بیشتری را صرف کردند، تقریباً 1.4 ثانیه به طور متوسط، و این زمان معمولاً نشان دهنده احتمال داشتن غذا در گل بود.
مغز زنبور
محققان راه را برای دانشمندان دیگرهموار کردند تا یک مدل کامپیوتری بسازند تا بتواند مغز زنبورها و فرآیند تصمیم گیری آنها را تکرار کند.
پس از جمع آوری داده ها، ساختار این مدل شبیه به ساختار فیزیکی مغز زنبور عسل به نظر می رسید.
دکتر مارشال می گوید این مطالعه تصمیم گیری مستقل پیچیده با حداقل مدارهای عصبی را نشان داد. این تحقیق راه هایی را که زنبورها در آن تصمیمات هوشمندانه می گیرند را کشف کرد.
محققان می گویند: ما در حال مطالعه هستیم که چگونه زنبورها در جمع آوری و نمونه برداری اطلاعات بسیار سریع هستند. ما فکر میکنیم زنبورها از حرکات پرواز خود برای تقویت سیستم بینایی خود استفاده میکنند تا بتوانند بهترین گلها را تشخیص دهند.
این دانشمند میگوید که محققان هوش مصنوعی میتوانند از حشرات و دیگر حیوانات ساده چیزهای زیادی یاد بگیرند زیرا میلیونها سال تکامل، منجر به پیشرفتهایی در مغز آنها شده است.
پروفسور مارشال می گوید: آینده هوش مصنوعی از زیست شناسی الهام گرفته خواهد شد.