یک مطالعه جدید در مقیاس بزرگ توسط محققان دانشگاه سینسیناتی و نورثول هلث نشان داد که داروی متفورمین می تواند به پیشگیری یا کاهش افزایش وزن در جوانانی که برای درمان اختلال دوقطبی دارو مصرف می کنند، کمک کند.
به گزارش تکناک، محققان سال گذشته یافته های خود را در طی سمپوزیومی در کنفرانس روانپزشکی آکادمی آمریکایی کودکان و نوجوانان در شهر نیویورک ارائه کردند.
فهرست مطالب
عوارض جانبی افزایش وزن
داروهایی درمان اختلال دوقطبی که به آنتیسایکوتیکهای نسل دوم (SGAs)معروف هستند، اغلب در کمک به بهبود سلامت روانی بیماران جوان موثر هستند، اما میتوانند عوارض جانبی قابل توجهی از جمله افزایش فشار خون و گلوکز، افزایش اشتها و افزایش وزن داشته باشند.
دکتر ویکتور فورناری که یک روانپزشک کودک و نوجوان است، گفت: ما پزشکان همیشه ساده لوحانه توجیه میکردیم که در حال بهبود روان پریشی هستیم، بنابراین با باید در حین درمان با افزایش وزن خود مقابله کنید. اما همواره میدیدیم که بیماران مصرف داروهای خود را متوقف کردند زیرا میگفتند نمی خواهند وزن اضافه کنند.
دکتر کریستینا کلاین از دانشگاه کالیفرنیا، گفت: علاوه بر اینکه بیماران داروهای خود را مصرف نمی کنند، عوارض جانبی افزایش وزن می تواند منجر به پیامدهای مضر سلامتی مادام العمر شود.
یک نظرسنجی جامع نشان داد که بیماران تمایل دارند مداخلاتی برای رفع عوارض جانبی انجام دهند، در حالی که پزشکان رویکرد انتظار را ترجیح می دهند.
متفورمین که دارویی است که معمولاً برای مدیریت دیابت نوع 2 استفاده میشود، از افزایش وزن نیز جلوگیری میکند، اما در مطالعه انجام شده تقریباً همه روانپزشکان در ابتدا گفتند که با تجویز آن احساس راحتی نمیکنند، که همین مسئله منجر به آزمایش اثر متفورمین در مطالعه شد.
طراحی مطالعه
کلاین گفت که این مطالعه طراحی عملگرایانه ای داشت، به این معنی که معیارهای ثبت نام گسترده ای داشت و در طیف گسترده ای از بیمارستانها، حتی در بیمارستانهایی که قبلاً در مطالعات تحقیقاتی شرکت نداشتند، انجام شد.
کلاین گفت: ما در این تحقیق به دنبال یک فرد معمولی بودیم که فقط به دکتر میرفت و طبق نظر او متفورمین مصرف میکرد.
در مجموع 1565 بیمار 8 تا 19 ساله مبتلا به اختلال دوقطبی که SGAs مصرف میکردند، در این مطالعه ثبتنام شدند که یک دستاورد بینظیر بهدست آمد.
همه افرادی که در این مطالعه ثبتنام کردند، مداخلهای در سبک زندگی با توصیههایی برای تغذیه سالم و ورزش دریافت کردند. نیمی از جوانان بهطور تصادفی تحت مداخلات سبک زندگی سالم قرار گرفتند و متفورمین برای آنها تجویز شد.
تغییر سبک زندگی چیزی است که واقعا نتایج خوبی را به همراه دارد و متفورمین در برخی موارد به افراد کمک می کند تا به این امر کمک کنند.
کلاین گفت: اگر بیماران در مصرف متفورمین خوب عمل نمیکردند، میتوانستند از مطالعه خارج شوند. ما فقط سعی می کنیم بیماران را در زمان و مکان دریافت خدمات ملاقات کنیم تا ببینیم در طول دو سال چه اتفاقی برای آنها میافتد.
قبل از شروع مداخلات، محققان اطلاعاتی را در مورد کیفیت زندگی جوانان مبتلا به اختلالات دوقطبی و پایبندی به مصرف داروهای آنها طبق تجویز جمع آوری کردند.
در حالی که 87 درصد از جوانان گزارش دادند که داروهای خود را به طور منظم مصرف می کردند، اکثریت گزارش دادند که از وزن خود ناراضی بودند یا نسبت به وزن خود غمگین، عصبانی یا ناامید بودند.
همچنین محققان دادههای متابولیک پایه را جمعآوری کردند تا تعیین کنند که آیا جوانان به سندرم متابولیک مبتلا هستند یا خیر که این نتیجه رایج مصرف SGA است که جوانان را در معرض خطر ابتلا به دیابت و بیماریهای قلبی عروقی قرار میدهد. این مطالعه نشان داد که 33 درصد از جوانانی که در این مطالعه ثبت نام کرده بودند، در ابتدا دچار سندرم متابولیک بودند.
عناصر کلیدی سندرم متابولیک چاقی، فشار خون بالا، تری گلیسیرید و گلوکز بالا هستند. این مهم است که پزشکان در هنگام درمان جوانان با آنتی سایکوتیک های نسل دوم، بر سندرم متابولیک نظارت کنند.
(زیرنویس سوم: جوانان در این مطالعه مداخلهای در سبک زندگی با توصیههایی برای داشتن یک رژیم غذایی با شاخص گلیسمی پایین و ورزش دریافت کردند که به نیمی از آنها متفورمین نیز تجویز شدند.)
نتایج مطالعه
متفورمین تأثیر متوسط اما قابلتوجهی در پیشگیری و در برخی موارد معکوس افزایش وزن در جمعیت بیماران مورد مطالعه داشت. همچنین مشخص شد که این دارو بی خطر است و یک سری علائم ناراحتی گوارشی تنها عوارض جانبی گزارش شده این دارو است.
متفورمین دارویی نیست که شما مصرف کنید و وزن شما کاهش یابد، اما باعث کاهش اشتهای خارج از کنترل میشود که پیروی از یک رژیم غذایی سالم را برای بیماران آسانتر میکند و با کاهش وزن این انجام این کار سادهتر میشود.
متفورمین ایمن، موثر و بسیار ارزان است. این دارو مداخله ای است که پتانسیل آن را دارد که کاربرد گسترده ای داشته باشد. این دارویی نیست که نیاز به تجویز متخصص غدد یا متخصص اطفال داشته باشد و نشان دهنده این واقعیت است که روانپزشک باید مراقب کل فرد، سلامت جسمی و روانی بیمار باشد.
در حالی که متفورمین بر افزایش وزن تأثیر دارد، تأثیر قابل توجهی بر سندرم متابولیک جوانان در کوتاه مدت نداشت.
تحقیقات بیشتری در مورد مداخلات موثر برای سندرم متابولیک مورد نیاز است.
مشارکت بیمار محور
کلاین گفت: ما واقعاً نمیتوانستیم این کار را بدون جوانان مبتلا به اختلالات دوقطبی و پزشکان آنها و توصیههای مستمر آنها در مورد نحوه متمرکز نگه داشتن بیمار در طول مطالعه انجام دهیم.