تحقیقات نشان میدهد که فناوری جدید واکسن mRNA میتواند ضمن نجات جان میلیونها نفر از مالاریا به ریشه کنی این بیماری قدیمی در سراسر جهان کمک کند.
به گزارش تکناک، مالاریا که در بیش از 90 کشور در سراسر جهان یافت می شود،سالانه باعث ابتلای 241 میلیون نفر و 627هزار مرگ و میر می شود.
واکسنها یکی از عواملی هستند که میتوانند به ریشهکنی این بیماری کشنده کمک کنند،با این حال تولید واکسنی که کاملا تاثیرگذار باشد هنوز دست نیافتنی است.
پیشرفتهای فناوری اخیر در توسعه واکسن،مانند تولید واکسنهای mRNA برای درمان SARS-CoV2، ویروسی که باعث COVID-19 میشود، میتواند راه را برای نسل جدیدی از واکسنهای مالاریا هموار کند.
در حال حاضر، یک تیم تحقیقاتی دو نمونه واکسن آزمایشی mRNA را تولید کرده اند که در کاهش عفونت و انتقال مالاریا بسیار موثر هستند. دانشمندان همچنین متوجه شدند که این دو واکسن آزمایشی بدون در نظر گرفتن اینکه به صورت جداگانه یا ترکیبی تزریق شوند،یک پاسخ ایمنی قوی ایجاد می کنند. این مطالعه توسط دانشگاه جورج واشنگتن رهبری شد، و در 1 دسامبر در مجله npj Vaccines منتشر شد.
نیربهای کومار، استاد بهداشت جهانی در دانشکده بهداشت عمومی موسسه میلکن دانشگاه جورج واشنگتن، گفت: ریشه کن کردن مالاریا یک شبه اتفاق نمی افتد،اما چنین واکسن هایی می توانند مالاریا را در بسیاری از نقاط جهان نابود کنند. فناوری واکسن mRNA واقعا می تواند در درمان این بیماری موثر باشد. ما دیدیم که این فناوری در مبارزه با کووید چقدر موفق بود و در این تحقیق نیز از آن استفاده کردیم و از آن برای توسعه ابزارهایی درجهت مبارزه با مالاریا استفاده کردیم.
کومار و تیم تحقیقاتی اش بر روی انگل Plasmodium falciparum تمرکز کردند،که یکی از چهار گونه انگل عامل مالاریا و مرگبارترین گونه برای انسان است. P. falciparm همراه با P. vivax که از طریق نیش پشه آنوفل منتقل می شود مسئول بیش از 90درصد موارد مالاریا در سطح جهان و 95درصد از کل مرگ و میرهای مالاریا هستند. بیشتر مرگ و میرها در جنوب صحرای آفریقا رخ می دهد، اما نیمی از جمعیت جهان در معرض خطر ابتلا به این بیماری مرگبار هستند. تیم تحقیقاتی کومار دو واکسن mRNA را برای مختل کردن بخشهای مختلف چرخه زندگی انگل تولید کرد.
محققان یک گروه از موشها را با واکسن mRNA که با هدف قرار دادن یک پروتئین به حرکت انگلها در بدن و حمله به کبد کمک میکند، واکسینه کردند. آنها گروه دیگری از موش ها را با واکسنی که پروتئینی را هدف قرار می دهد که به انگل ها در تولید مثل در روده میانی پشه کمک می کند،واکسینه کردند.سپس موشهای واکسینه شده به همراه انگل عامل عفونت به چالش کشیده شدند و آنتیبادیهای ناشی از واکسن برای قطع انتقال مالاریا مورد آزمایش قرار گرفتند .
این مطالعه نشان داد که هر دو واکسن یک پاسخ ایمنی قوی در موشها ایجاد کرده و در کاهش عفونت در میزبان و پشه ناقل بسیار مؤثر هستند.به گفته محققان، وجود آنتی بادیهای محافظ در روند انتقال انگلها به پشههای سالم به طور چشمگیری میزان انگل را در پشهها کاهش میدهد که گام مهمی در مختل کردن انتقال مالاریا است.
کومار گفت: این واکسنها در پیشگیری از عفونت بسیار مؤثر بودند و احتمال انتقال مالاریا را تقریباً به طور کامل از بین بردند.
این تیم همچنین موش ها را توسط هر دو واکسن، واکسینه کردند و متوجه شدند که ایمن سازی همزمان به طور موثر عفونت و انتقال را بدون به خطر انداختن پاسخ ایمنی کاهش می دهد.
کومار و تیم تحقیقاتی اش برای مشاهده اینکه چگونه واکسنهای mRNA در برابر سایر پلتفرمهای واکسن مبتنی بر اسید نوکلئیک قرار میگیرند،آزمایش را با استفاده از پلاسمیدهای DNA تکرار کردند. آنها متوجه شدند که واکسنهای mRNA در القای پاسخ ایمنی در مقایسه با واکسنهای مبتنی بر DNA بسیار برتر بودند.
این تیم پژوهشی امیدوار است که واکسنها را از طریق تحقیقات بیشتر، از جمله مطالعات در نمونه های نخستیهای غیرانسانی، با هدف تولید واکسنهایی که میتوانند به طور ایمن در انسان مورد استفاده قرار گیرند، راهاندازی کنند.
کومار گفت: داشتن یک ترکیب واکسنی که بتواند به طور موثر بخشهای مختلف چرخه زندگی انگل مالاریا را مختل کند، یکی از اهداف اصلی توسعه واکسن مالاریا است. این مطالعه ما را یک گام به تولید واکسنهایی نزدیکتر میکند که میتوانند به طور ایمن در انسان برای پیشگیری از بیماری و با با هدف نهایی شکست دادن این بیماری،موجب نجات جان انسانها استفاده شوند