یک مطالعه جالب توسط محققان دانشگاه ییل و مراکز پزشکی دانشگاه آمستردام (UMC) نشان میدهد که چاقی بر نحوه واکنش مغز فرد به غذا و مواد مغذی تأثیر منفی میگذارد.
به گزارش تکناک، محققان معتقدند که یک فرد چاق تغییرات مغزی طولانی مدتی را تجربه می کند که توانایی او را برای احساس مثبت و رضایت مرتبط با غذا محدود می کند. این تغییرات در فعالیت مغز حتی زمانی که فرد وزن کم می کند نیز ادامه می یابد.
یکی از نویسندگان این مطالعه می گوید: این واقعیت که این پاسخ ها در مغز پس از کاهش وزن ترمیم نمی شوند، ممکن است توضیح دهد که چرا بیشتر افراد پس از کاهش وزن اولیه موفق، دوباره افزایش وزن پیدا می کنند.
چاقی ممکن است نحوه عملکرد مغز شما را تغییر دهد
دانشمندان در درجه اول بر روی بیماری های جسمی ناشی از چاقی تمرکز می کنند، اما اطلاعات کمی در مورد تأثیر آن بر عملکرد مغز وجود دارد. نویسندگان این مطالعه فکر می کنند که رفتار غذایی افراد چاق در واقع تحت تأثیر تغییراتی است که چاقی در مغز آنها ایجاد می کند.
آنها برای اثبات این موضوع آزمایش هایی انجام دادند. مطالعه آنها شامل دو گروه بود. گروه اول 30 نفر با وزن متوسط و بدن سالم و گروه دوم شامل 30 نفر فرد چاق بود.
آنها مقداری مواد مغذی را به معده شرکت کنندگان وارد کردند و سپس مغز آنها را با استفاده از MRI و SPECT (توموگرافی کامپیوتری با گسیل تک فوتونی) بررسی کردند.
اگرچه MRI به محققان اجازه داد تا پاسخ مغز به مواد مغذی را بررسی کنند، اما SPECT آنها را قادر ساخت تا ترشح هورمون دوپامین را که نشاندهنده انگیزه و لذتی است که فرد از غذا دریافت میکند، تحت نظر داشته باشند.
محققان متوجه شدند که مغز افراد سالم با وزن بدن عادی نسبت به افراد چاق، دوپامین بیشتری آزاد میکند و واکنش فعالتری به مواد مغذی تزریق شده نشان میدهد.
این یافتهها نشان میدهد که مواد مغذی در معده و روده و یا سیگنالهای تغذیهای در چاقی کاهش مییابد و این مسئله ممکن است عواقب عمیقی در غذا خوردن داشته باشد.
علاوه بر این، محققان شرکت کنندگان چاق را مجبور کردند در هفته های بعد 10 درصد از وزن بدن خود را کاهش دهند و دوباره مغز آنها را اسکن کردند. آنها از اینکه ظرفیت مغزشان برای حس کردن مواد مغذی و آزادسازی دوپامین به حالت عادی بازنمی گردد، شگفت زده شدند.
این یافته ها نشان می دهد که تغییراتی که چاقی در مغز افراد ایجاد می کند طولانی مدت است و برای مدت طولانی بر رفتار غذایی فرد تأثیر می گذارد. این مسئله ممکن است توضیح دهد که چرا بسیاری از افراد مبتلا به چاقی ،تغییر رژیم غذایی خود را دشوار می دانند و حتی پس از یک بار کاهش وزن، دوباره وزن قبلی خود را به دست می آورند.
ارتباط عجیب بین مصرف غذا و فعالیت مغز
آیا می دانید چرا ما گاهی هوس خوردن یک غذای خاص می کنیم؟ در واقع ولع خوردن، بیشتر به این دلیل اتفاق میافتد که مغز شما سیگنال میدهد که بدن دچار کمبود مواد مغذی است، استرس یا کمآبی دارد یا قند خونش کم است.
معمولاً وقتی هوس یک خوراکی می کنید، پس از خوردن آن، نیاز بدنتان برآورده می شود، مقدار زیادی دوپامین آزاد می شود و در نهایت شما احساس خوبی خواهید داشت.
با این حال، اگر حتی پس از مصرف غذای مورد علاقه احساس خوبی ندارید، بدن شما در وهله اول به آن احساس خوب نیاز ندارد. این چیزی است که احتمالاً در مورد افراد چاق اتفاق می افتد.
احتمالاً افراد چاق مقدار بیشتری از خوراکی های مورد علاقه خود را می خورند تا احساس بهتری داشته باشند، زیرا چاقی، توانایی مغز آنها را برای درک کامل مواد مغذی و پاداش دادن به آنها با آزادسازی کافی دوپامین مختل می کند.
به گفته محققان، غذای فرد تحت تاثیر شبکه ای از مسیرهای متابولیک و عصبی مختلف قرار می گیرد. این شبکه باعث ایجاد احساس گرسنگی و سیری می شود و مصرف غذا و همچنین انگیزه جستجوی غذا را در فرد تنظیم می کند.
تاکنون دانشمندان قادر به مطالعه چنین شبکه هایی فقط در حیوانات بوده اند. امیدواریم آزمایش های کنونی به دانشمندان کمک کند تا درک بهتری از چگونگی تأثیر چاقی بر این مسیرها داشته باشند و نقش اساسی در شکلدهی عادات غذایی افراد در دراز مدت داشته باشند.