26 نشانه کمبود ویتامین D در بدن

ما ویتامین D را از یک منبع عالی دریافت می کنیم که آن هم خورشید است. اما کمبود ویتامین D در بدن می تواند منجر به عواقب منفی برای سلامتی شود.

به گزارش تکناک، بنا به گفته کتابخانه ملی پزشکی، کمبود ویتامین D می تواند منجر به از دست دادن تراکم استخوان شود که این مسئله می تواند به پوکی استخوان و شکستگی منجر شود. کمبود شدید ویتامین D همچنین می تواند منجر به بیماری های دیگر شود.

محققان در حال مطالعه ویتامین D برای ارتباط احتمالی آن با چندین بیماری، از جمله دیابت، فشار خون بالا، سرطان و شرایط خودایمنی مانند مولتیپل اسکلروزیس هستند.

خب خبر خوب این است که دریافت ویتامین D کافی نسبتاً آسان است. برخی از غذاها، از جمله ماهی های چرب، می توانند به شما در افزایش این ویتامین در سطح بدن کمک کنند و عملکردی مانند نور خورشید دارند. دونالد فورد، پزشک خانواده در کلینیک کلیولند، گفت به طور خاص، 15 دقیقه نور خورشید روی دست ها و صورت شما در هر روز می تواند میزان کافی ویتامین D را برای شما تامین کند. (همچنین شایان ذکر است، اگر یک روز باران می بارد، می توانید با سپری کردن 30 دقیقه در آفتاب روز بعد آن را جبران کنید.)

در این مطلب 26 دلیل وجود دارد که نشان می دهد شما کمبود ویتامین D دارید.

چاقی

بر اساس یک متاآنالیز در سال 2015 که در مجله Obesity Reviews منتشر شد، مردان، زنان و کودکان چاق، 35 درصد بیشتر از افراد غیر چاق در معرض کمبود ویتامین D و 24 درصد بیشتر از افراد دارای اضافه وزن دچار کمبود ویتامین D هستند. بر اساس بررسی سال 2019 در پایگاه داده‌های مرورهای سیستماتیک کاکرین، تجمع ویتامین D در بافت چربی ممکن است توضیح دهد که چرا افراد چاق میزان ویتامین D پایینی دارند، زیرا سلول‌های چربی ویتامین‌ها را نگه می‌دارند و آنها را به طور موثر آزاد نمی‌کنند. چاقی در واقع می تواند عوارض کمبود ویتامین D را  تشدید کند.

بیماری قلبی

بیماری قلبی و کمبود ویتامین D با یکدیگر همراه هستند. یک مطالعه در سال 2022 که در مجله قلب اروپایی منتشر شد، شواهدی را نشان داد که کمبود ویتامین D می تواند فشار خون و خطر ابتلا به بیماری های قلبی عروقی را افزایش دهد.

با این حال، کارشناسان می گویند شواهدی مبنی بر ارتباط مستقیم بین میزان بالاتر ویتامین D و کاهش خطر قلبی عروقی وجود ندارد. یک متاآنالیز در سال 2019 که در مجله JAMA Cardiology منتشر شد، بیش از 83000 شرکت‌کننده و استفاده مکمل‌های ویتامین D را مورد بررسی قرار داد. محققان این مطالعه متوجه شدند مکمل ویتامین D با کاهش خطرات عوارض جانبی قلبی عروقی، انفارکتوس میوکارد، سکته مغزی یا مرگ و میر ناشی از بیماری قلبی عروقی ارتباطی ندارد.

لوپوس

لوپوس، یک بیماری التهابی مزمن است که در آن سیستم ایمنی بدن به اندام‌ها و بافت‌های خود حمله می‌کند و اغلب با کمبود ویتامین D مرتبط است و این مسئله تا حدی به این دلیل که به بیماران لوپوس توصیه می‌شود از نورخورشید دوری کنند (منبع 90 درصد ویتامین ما).طبق گفته بنیاد لوپوس آمریکا،ممکن است کورتیکواستروئیدها که آن ها هم با میزان پایین این ویتامین مرتبط هستند،تجویز شوند.

مطالعه ای در سال 2022 در مجله پزشکی بریتانیا نشان داد که مکمل ویتامین D به مدت پنج سال با یا بدون روغن ماهی (اسید چرب امگا 3) ممکن است به کاهش بیماری های خود ایمنی مانند لوپوس کمک کند. محققان متوجه شدند این بیماری خودایمنی در افرادی که میزان افزایش یافته ویتامین D را با یا بدون روغن ماهی مصرف می‌کردند تا 22 درصد کاهش می‌یابد.

زایمان زودرس

در یک مطالعه در سال 2015 که در مجله Obstetrics and Gynecology منتشر شد، بیش از 2000 نفر از مادران آینده، با سطوح بالاتر 25 هیدروکسی ویتامین D (شاخص ذخایر ویتامین D بدن ما، که با آزمایش خون قابل اندازه گیری است) در معرض خطر کمتری برای زایمان قبل از 37 هفتگی قرار داشتند. نویسندگان پیشنهاد کردند که ویتامین D می تواند با کاهش عفونت باکتریایی در جفت که می تواند باعث زایمان زودرس شود، اثر محافظتی داشته باشد.

در مطالعه ای در سال 2014 در مجله آمریکایی اپیدمیولوژی، محققانی که داده های پروژه مشترک پری ناتال (مطالعه ای روی بیش از 42000 زن) را بررسی کردند، گزارش دادند که در بین مادران غیرسفید پوست، غلظت های بالاتر 25 هیدروکسی ویتامین D با کاهش خطر زایمان زودرس مرتبط است.

مالتیپل اسکلروزیس(MS)

در سال 2013، یک تیم بین المللی از محققان، داده های 465 فرد مبتلا به ام اس در مراحل اولیه را بررسی کردند.ام اس یک بیماری خودایمنی اغلب ناتوان کننده است که بر سیستم عصبی مرکزی تأثیر می گذارد. همانطور که در مجله JAMA Neurology منتشر شد، محققان گزارش دادند که سطوح بالاتر ویتامین D که در شروع علائم (و سپس 6، 12 و 24 ماه بعد) اندازه گیری می شد، سرعت کندتر پیشرفت بیماری را پیش بینی می کرد. شرکت کنندگانی که سطح ویتامین D بالاتری داشتند نسبت به افراد با سطوح پایین ویتامین D افزایش آهسته‌تری در حجم ضایعه مغزی، ضایعات جدید کمتر، کاهش حجم مغز کمتر و میزان ناتوانی کمتری داشتند.

سندرم پیش از قاعدگی (PMS)

در مطالعه‌ای که در سال 2017 در مجله Gynecological Endocrinology منتشر شد، مشخص شد که مکمل‌های ویتامین D با دوز بالا باعث کاهش شیوع PMS و دیسمنوره (دردهای شدید و مکرر قاعدگی و درد در طول دوره قاعدگی) می‌شود. ویتامین D همچنین اثرات مثبتی بر علائم جسمی و روانی PMS داشت.

داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن هنوز هم خط اول درمان علائم PMS هستند، اما محققان معتقدند مکمل‌های ویتامین D جایگزین های امیدوارکننده‌ای برای آن ها هستند.

بیماری التهابی روده

کمبود ویتامین ها و مواد معدنی، از جمله کمبود ویتامین D، برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند که بر توانایی بدن آنها در جذب مواد مغذی تأثیر می گذارد، بسیار رایج است. مطالعه‌ای در سال 2013 در رابطه با بیماری‌های گوارشی پیشنهاد می‌کند که بیماران مبتلا به کولیت اولسراتیو فعال که نوعی بیماری التهابی روده (IBD) به‌ویژه در افرادی است که کورتیکواستروئید مصرف می‌کنند، اغلب دچار کمبود D هستند. علاوه بر این، برخی از محققان معتقدند که کمبود این ویتامین نه تنها می تواند در افزایش خطر ابتلا به IBD، بلکه در تعیین شدت علائم فرد نقش داشته باشد.

تاسی و ریزش مو

یک مطالعه در سال 2013 در مجله Skin Pharmacology and Physiology نشان داد که زنان مبتلا به ریزش موی زنانه به طور قابل توجهی میزان ویتامین D کمتری نسبت به زنان بدون ریزش داشتند. این ویتامین برای چرخه مو ضروری است و به حرکت موها از مرحله استراحت به مرحله رشد کمک می کند. بر اساس مطالعه‌ای در سال 2014 در یک مجله بریتانیایی، محققان متوجه شدند که بیماران مبتلا به تاسی آره‌آتا که یک بیماری خود ایمنی است که به فولیکول‌ها حمله می‌کند و می‌تواند باعث ریزش مو در سرتاسر بدن شود، میزان پایین‌تری از ویتامین D داشتند. محققان همچنین خاطرنشان کردند، هرچه میزان ویتامین D آنها کمتر باشد، بیماری این افراد شدیدتر است.

مقاومت به انسولین

مقاومت به انسولین، که منجر به تجمع گلوکز در خون و دیابت نوع 2 می شود، مدتی است که نشان داده شده که با کمبود ویتامین D مرتبط است. یک مطالعه در سال 2019 در مجله Nutrients به این نتیجه رسید که کمبود ویتامین D یکی از عوامل تسریع مقاومت به انسولین است. با این حال، محققان خاطرنشان کردند که به طور کامل شناخته نشده است که چگونه ویتامین D ممکن است خطر ابتلا به اختلالات متابولیک (مانند دیابت نوع 2) را کاهش دهد.علاوه بر این، محققان در ایران متوجه شدند که مکمل های ویتامین D هیچ تاثیری بر حساسیت به انسولین در بیماران پیش دیابتی ندارند.

اگزما

شناخته شده است که ویتامین D بر روی سیستم ایمنی و عملکرد سد پوستی تأثیر تنظیمی دارد که وجود هر دو این موارد در ایجاد اگزما حیاتی هستند. بر اساس مطالعه ای در سال 2015 در مجله پزشکی بالینی منتشر شد، تحقیقات نشان می دهد که بین کاهش ویتامین D و اگزما رابطه ای وجود دارد.

یک مطالعه در سال 2014 که در مجله آلرژی و ایمونولوژی بالینی منتشر شد، نشان داد که مکمل ویتامین D به شکل قرص می تواند اگزمای مرتبط با زمستان را بهبود بخشد.

پوسیدگی دندان در نوزادان و کودکان نوپا

ویتامین D در وهله اول برای سلامت دندان‌ها و هم برای شکل‌گیری دندان‌های ما بسیار حیاتی است که همین موضوع یکی دیگر از دلایلی که مصرف ویتامین‌های دوران بارداری بسیار مهم است. یک مطالعه در سال 2014 در موسسه Pediatrics سطح ویتامین D خون را در زنان باردار اندازه‌گیری کرد، سپس دندان‌های نوزادانشان را در یک سالگی بررسی کرد. محققان متوجه شدند که مادران کودکانی که مینای دندان ضعیف و پوسیدگی دندان دارند، در مقایسه با مادران کودکانی که دندان‌های سالمی داشتند، میزان ویتامین D مصرفی شان در دوران بارداری به میزان قابل توجهی کمتر بود.

بیماری های مربوط به لثه و از دست دادن دندان

کتابخانه ملی پزشکی می گوید از آنجایی که ویتامین D به جذب کلسیم در بدن شما کمک می کند، برای سلامت دندان ها و لثه ها ضروری است.

هنگامی که سطح ویتامین D تنظیم نشده باشد، دندان های شما را ضعیف می شود و شما را مستعد پوسیدگی و شکستگی می کند. یک مطالعه در سال 2020 در مجله بیماری های دهان، بیش از 4200 بزرگسال آمریکایی را مورد بررسی قرار داد و نشان داد که میزان ویتامین D به طور قابل توجهی با بروز حفره های دندان مرتبط است.

آلزایمر و زوال عقل

تحقیقات کمبود ویتامین D را با ناهنجاری در ساختار مغز، زوال شناختی و زوال عقل مرتبط دانسته اند. در یک مطالعه در سال 2015 ، ویتامین D و عملکرد شناختی را هر سال در گروهی از بیماران مسن (که حدود نیمی از آنها در شروع مطالعه به نوعی اختلال شناختی داشتند) اندازه‌گیری کرد و دید که میزان ویتامین D در آن پایین تر است.

یک بررسی در سال 2021 در مجله Nutrients به این نتیجه رسید که، اگرچه قطعیت وجود دارد که ویتامین D در عملکرد طبیعی مغز نقش دارد و غلظت پایین ویتامین D می تواند در بیماران مبتلا به زوال عقل رخ دهد، هیچ شواهد روشنی وجود ندارد که مکمل ویتامین D بتواند از این دوره جلوگیری کند یا آن را تغییر دهد.

عفونت مجاری ادراری

ویتامین D با کمک به بدن ما برای تولید آنتی بیوتیک های طبیعی از عفونت جلوگیری می کند. یک مطالعه در سال 2014 در مجله Archives of Disease in Childhood نشان داد که کمبود ویتامین D یک عامل خطرناک برای عفونت های دستگاه ادراری در کودکان، به ویژه دختران است. مطالعه مجله بین‌المللی بیماری‌های عفونی در سال 2013 روی زنانی که از عفونت‌های ادراری مکرر رنج می‌بردند بررسی کرد و نشان داد که سطح ویتامین D کمتری نسبت به زنانی که این مشکل را نداشتند، داشتند.

بی اختیاری ادرار در زنان

از آنجایی که ویتامین D برای قدرت عضلانی حیاتی است، طبق برآورد کتابخانه ملی پزشکی، کمبود آن می‌تواند به ضعف در کف لگن یعنی ماهیچه‌هایی که از مثانه، واژن، رحم و راست روده حمایت می‌کنند، کمک کند. بر اساس یک متاآنالیز در سال 2019 در مجله Mid-Life Health، سطح ویتامین D در زنان مبتلا به اختلال کف لگن (PFD) که شامل افتادگی اندام لگن، بی اختیاری ادرار و بی اختیاری مدفوع می شود ، به طور قابل توجهی کمتر از زنان سالم بود.

آسم

بر اساس یک مطالعه بزرگ در سال 2014 ، بیش از 21000 بزرگسال مبتلا به آسم را بررسی شدند و نشان داده شد که افراد مبتلا به آسمی که از ویتامین D کمتری استفاده می کردند، 25 درصد بیشتر به حمله های آسم دچار می شدند.

اسکیزوفرنی

ارتباط قوی بین کمبود ویتامین D و این اختلال سلامت روان وجود دارد. در بررسی سال 2014 از 19 مطالعه منتشر شده در مجله کلینیکال غدد درون ریز و متابولیسم، محققان متوجه شدند که 65 درصد از بیماران اسکیزوفرنی دارای سطوح پایین ویتامین D هستند. این همبستگی لزوماً به این معنی نیست که کمبود باعث اسکیزوفرنی می شود.

افسردگی

بر اساس مطالعه‌ای در سال 2015 ، دانشجویان دختری که سطوح پایین ویتامین D داشتند، بیشتر در معرض علائم بالینی مهم افسردگی بودند. یک متاآنالیز بزرگتر در سال 2018 از بیش از 31000 موضوع تحقیقاتی که در مجله British Journal of Psychiatry منتشر شد، همبستگی بین این دو را پیدا کرد. این امید وجود دارد که مکمل های ویتامین D ممکن است در واقع به بهبود افسردگی کمک کند. یک مطالعه بسیار کوچک که در سال 2012 ، نشان داد که سه زن مبتلا به افسردگی متوسط ​​تا شدید پس از درمان برای کمبود ویتامین D، بهبود علائم افسردگی خود را تجربه کردند.

یک بررسی در سال 2020 نشان داد که افرادی که احساسات منفی را تجربه کرده اند و مکمل های ویتامین D مصرف کرده اند، متوجه بهبود علائم خود شده اند. نویسندگان نوشتند که بیماران مبتلا به اختلال افسردگی اساسی و افراد مبتلا به کمبود ویتامین D ، به احتمال زیاد از مصرف این مکمل‌ها سود می‌برند.

سرطان روده بزرگ

به گفته انجمن سرطان آمریکا، مطالعات قبلی ارتباطی بین ویتامین D و خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ را تشخیص داده اند،اما این ارتباط قطعی نبوده است.

یک مطالعه در سال 2018 نشان داد که میزان بالاتر ویتامین D در خون با خطر کمتر ابتلا به سرطان روده بزرگ مرتبط است.

سرطان سینه

برخی شواهد ارتباط بین میزان بالاتر ویتامین D و کاهش خطر ابتلا به سرطان سینه را نشان می دهد: برای مثال، یک متاآنالیز در سال 2013 که در Medicine منتشر شد، نشان داد که افزایش اندک در میزان مصرف ویتامین D می تواند خطر ابتلا به زنان یائسه را تا 12 درصد کاهش دهد.

از سوی دیگر، مطالعات دیگر نشان داده اند که میزان ویتامین D خون هیچ ارتباطی با سرطان سینه ندارد. یک کارآزمایی تصادفی،اثرات دوزهای بالاتر ویتامین D را بر بیماری قلبی و سرطان مطالعه می کند. یافته‌های منتشر شده در سال 2018 اشاره کرد که مکمل‌های ویتامین D باعث کاهش بروز سرطان سینه، پروستات یا روده بزرگ نمی‌شود.

یک بررسی در سال 2017 در مجله سرطان سینه نشان داد که بیشتر مطالعات ویتامین D از ارتباط معکوس بین سطح ویتامین D و خطر ابتلا به سرطان سینه حمایت می کند. نویسندگان نوشتند که مطالعات نشان داد که کمبود ویتامین D با افزایش خطر ابتلا به سرطان سینه مرتبط است. با این وجود، آنها نوشتند “نیاز فوری به کارآزمایی‌های بالینی بهتر و تصادفی‌سازی‌شده‌ای وجود دارد که به ارتباط سطح ویتامین D با خطر سرطان سینه، توسعه سرطان سینه، عود و بقا در مراحل مختلف سرطان سینه رسیدگی می‌کند.”

سرطان پانکراس

بر اساس یک مطالعه 20 ساله که بر روی 120000 نفر توسط محققان بیمارستان زنان بریگام و ماساچوست انجام شد، احتمال ابتلا به سرطان لوزالمعده در افرادی که بالاترین میزان ویتامین D را داشتند، 35 درصد کمتر از افرادی که کمترین سطح را داشتند،نشان دادند.

سرطان پروستات

در یک مطالعه در سال 2014 در تحقیقات سرطان بالینی، سطوح پایین ویتامین D با تومورهای پیشرفته تر و تهاجمی پروستات در بیماران بیوپسی مرتبط بود. در میان مردان آفریقایی آمریکایی، ویتامین D پایین نیز در وهله اول با خطر بالاتر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط بود.

همچنین یک بررسی در سال 2019 از 22 مطالعه منتشر شده در تحقیقات هورمونی و متابولیک نشان داد که بین سطوح ویتامین D و PSA (PSA پروتئینی است که توسط بافت سرطانی و غیرسرطانی در پروستات تولید می‌شود) در پاسخ به مکمل‌های ویتامین D ارتباط وجود دارد . 19درصدثبت نام شده حداقل 50درصد کاهش در PSA در پایان درمان داشتند. با این حال، بررسی تفاوت‌هایی در سایر پیامدها، مانند مرگ یا رشد سرطان پیدا نکرد. نویسندگان نوشتند: اگرچه مطالعات قبل و بعد نشان داد که ویتامین D نسبت پاسخ PSA را افزایش می دهد، به نظر نمی رسد که بیماران مبتلا به سرطان پروستات از مکمل های ویتامین D با دوز بالا سود ببرند و نباید برای درمان توصیه شود.

پوکی استخوان

بدن ما برای کمک به جذب کلسیم و رشد استخوان هایی که در طول زندگی متراکم و قوی باقی می مانند، به ویتامین D متکی است. به گفته کتابخانه ملی پزشکی، کمبود ویتامین D می تواند منجر به از دست دادن تراکم استخوان شود که این موضوع می تواند به پوکی استخوان و شکستگی (استخوان های شکسته) کمک کند. به گفته بنیاد سلامت استخوان و پوکی استخوان، در واقع تقریباً از هر دو زن بالای 50 سال، یک نفر به دلیل پوکی استخوان،استخوان هایش می شکند.

بر این اساس، بنیاد ملی پوکی استخوان مصرف روزانه 400 تا 800 واحد ویتامین D را برای بزرگسالان زیر 50 سال و 800 تا 1000 واحد بین المللی برای افراد بالای 50 سال توصیه می کند (خطر پوکی استخوان با افزایش سن افزایش می یابد).

راشیتیسم

به گفته آکادمی پزشکان خانواده آمریکا، راشیتیسم یا نرم شدن و ضعیف شدن استخوان‌ها در کودکان، می‌تواند از والدین به ارث برسد یا به کمبود طولانی‌مدت ویتامین D مرتبط باشد (این موضوع راشیتیسم تغذیه‌ای نامیده می‌شود). کودکان 3 تا 36 ماهه در معرض خطر بالاتری قرار دارند زیرا استخوان های آنها بسیار سریع رشد می کند. در اواخر قرن نوزدهم، پزشکان متوجه شدند که روغن کبد ماهی غنی از ویتامین D به پیشگیری و درمان راشیتیسم در کودکان کمک می کند. طبق گفته آکادمی اطفال آمریکا، تولیدکنندگان ویتامین D ، آن را برای اولین بار در دهه 1930 به شیر اضافه کردند و راشیتیسم از آن زمان در ایالات متحده نادر شده است. هنگامی که راشیتیسم تغذیه ای تشخیص داده می شود، مکمل با کلسیم و ویتامین D بیشتر آسیب های استخوانی را در عرض چند ماه و گاهی در عرض چند روز اصلاح می کند. آکادمی اطفال آمریکا توصیه می کند که همه نوزادان، کودکان و نوجوانان حداقل روزانه 400 واحد بین المللی ویتامین D دریافت کنند.

اختلال زبان در دوران کودکی

بر اساس مطالعه ای که در سال 2012 در مجله Pediatrics منتشر شد، زنانی که میزان پایین ویتامین D در هفته 18 بارداری داشتند، در مقایسه با زنان با میزان بالاتر، تقریباً دو برابر در معرض خطر داشتن فرزندی با علائم اختلال زبان در سنین 5 و 10 سالگی بودند. نتایج ثابت نمی کند که ویتامین D باعث این مشکلات می شود، اما اهمیت آن را در رشد مغز جنین نشان می دهد. این امکان وجود دارد که مکمل ویتامین D قبل از تولد ممکن است خطر مشکلات زبان را در کودکان کاهش دهد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اخبار جدید تک‌ناک را از دست ندهید.