یک مطالعه جدید در دانشگاه یورک نشان داده است که افراد مسنی که در بازی های پازلی دیجیتالی شرکت میکنند، ظرفیت حافظهای مشابه با افراد 20 ساله دارند.
به گزارش تکناک، علاوه بر این، این تحقیق نشان داد که بزرگسالان 60 ساله و بیشتر که در بازیهای پازلی دیجیتالی زیادهروی میکنند، در نادیده گرفتن حواسپرتیهای نامربوط بهتر عمل میکنند. البته پیشرفت های مشابه در حافظه یا تمرکز در افراد مسن که بازی های استراتژیک انجام می دادند، مشاهده نشد.
مشخص است که با بالا رفتن سن، تواناییهای ذهنی انسان کاهش مییابد، به ویژه توانایی به خاطر سپردن تعدادی چیز در یک زمان که به عنوان حافظه فعال شناخته میشود. تصور می شود که حافظه کاری بین 20 تا 30 سالگی به اوج خود می رسد و با افزایش سن به تدریج کاهش می یابد.
با این حال، تحقیقات قبلی نشان داده اند که نحوه نگهداری اطلاعات در مغز با افزایش سن تغییر می کند بنابراین تیم پژوهشگران دانشگاه یورک به بررسی این موضوع پرداخت که آیا تأثیر انواع خاصی از تحریکات ذهنی، مانند بازی، بسته به سن نیز تأثیرات تغییر یافته ای دارد یا خیر.
دکتر فیونا مکناب از دپارتمان روانشناسی دانشگاه یورک، میگوید: تحقیقات زیادی بر روی بازیهای اکشن متمرکز شدهاند، زیرا تصور میشود که واکنش سریع، پیگیری اهداف و غیره، به توجه و حافظه کمک میکند، اما مطالعه جدید ما نشان می دهد که به نظر نمی رسد عناصر اکشن مزایای قابل توجهی برای جوان ترها ارائه دهند.
وی ادامه داد: به نظر میرسد عوامل استراتژیک بازیها مانند برنامهریزی و حل مسئله، به جای اجزای دیگر بازی مانند حافظه و تمرکز، در جوانان تحریک بیشتری ایجاد میکند. با این حال، در بزرگسالان مسن تر این تأثیر مشاهده نشد و نیاز به تحقیقات بیشتر داریم تا بفهمیم چرا اینطور است. هنوز نمیتوان به این نتیجه رسید که انجام بازیهای استراتژیک توسط افراد مسن به اندازه ی جوان ترها، موثر است. سطح چالش نیز ممکن است در بهبود حافظه نقش داشته باشد.
این مطالعه شامل افراد مسن و افراد جوانتر که بازیهای ویدئویی را که معمولاً در زندگی واقعی خود و به طور روزمره بازی میکردند، بود. این مطالعه منجر به آزمایش طیف گستردهای از بازیها در کنار یک آزمایش ویدئویی شد که شرکتکنندگان را ملزم میکرد تا تصاویر را حفظ کنند، در حالی که حواسشان پرت میشد.
دکتر جو کاتینگ از دپارتمان علوم کامپیوتر دانشگاه یورک، میگوید: به طور کلی مردم توانایی خوبی برای نادیده گرفتن حواسپرتیهای نامربوط دارند، چیزی که ما آن را «حواس پرتی رمزگذاری» مینامیم. برای مثال، در حواس پرتی رمزگذاری ما انتظار داریم که فردی بتواند نام یک خیابان را به خاطر بسپارد در حالی که حواس او توسط یک کودک یا یک سگ پرت می شود. این توانایی با افزایش سن کاهش می یابد.
بازی های پازلی برای افراد مسن قابلیت جالبی دارند که تواناییهای ذهنی آنها را به حدی تقویت میکنند که سطح حافظه و تمرکز آنها با یک فرد بیست ساله که هرگز بازی پازلی انجام نداده است، یکسان می شود.
اگر افراد مسنتر فقط بازیهای استراتژیک انجام دهند، احتمالاً بیشتر چیزهایی که به حافظه خود سپردهاند را در هنگام توجه نکردن، فراموش میکنند و افراد جوان نیز اگر فقط بازی های پازلی انجام دهند، در تمرکز و توجه کمتر موفق خواهند بود.
محققان می گویند مطالعات آینده می تواند بر این موضوع تمرکز کند که چرا بین تأثیر انواع بازی ها بسته به سن بازیکن، تفاوت وجود دارد و اینکه آیا این مسئله به نحوه ذخیره سازی اطلاعات در مغز با افزایش سن افراد مرتبط است یا خیر.