گروهی از محققان دانشگاه فناوری سوینبرن پردازشگر سیگنال فوقسریعی را معرفی کردهاند که همزمان 400 هزار ویدئو را میتواند در زمان واقعی تجزیهوتحلیل کند.
بهگزارش تکناک، محققان دانشگاه فناوری سوینبرن پردازشگر سیگنال فوقسریعی طراحی کردهاند. این پردازشگر سیگنال میتواند همزمان 34 عملیات متفاوت ازجمله شناسایی لبههای اشیاء و بهبود وضوح لبهها و ازبینبردن تاری تصاویر در حرکت را انجام دهد.
رفع نیازهای پردازشی در زمان واقعی برای حجم وسیعی از دادهها، مشکلات مربوط به سرعت پردازش و کارایی انرژی را بههمراه دارد؛ بهخصوص دربرابر محدودیتهایی که فناوریهای سنتی پردازش سیگنال الکتریکی با آن مواجه هستند.
این فناوری بهعنوان راهحلی با کاربردهای فراوان در یادگیری ماشین و بینایی رباتیک عرضه میشود. همچنین، میتواند در زمینههای متنوعی ازجمله وسایل نقلیه خودران، پهپادها، نظارت بر رشد سلولی برای تحلیل ویروسها و سرطان، شبکههای عصبی مصنوعی، تصویربرداری با سرعت زیاد، نمایشگرهای هولوگرافیک سهبعدی و… بهکار رود.
این نوآوری بیسابقه با سرعت شگفتانگیز ۱۷ ترابیتبرثانیه کار میکند، که بیش از ۱۰,۰۰۰ بار سریعتر از پردازندههای الکترونیکی سنتی است. درمقایسهبا روشهای قدیمی، این سیستم جدید علاوهبر سرعت بینظیر، انعطافپذیری درخورتوجهی دارد. این یعنی میتواند بدون تغییر در قطعات فیزیکی، وظایف متنوعی را انجام دهد.
در محیطهایی مانند رانندگی خودکار و هوش مصنوعی که به تصمیمگیری سریع و در زمان واقعی نیاز دارند، تحلیل فوری تصاویر ویدئویی حیاتی است. راز این سرعت بینظیر در میکروکمب نوری یکپارچه نهفته است. طبق اظهارات پروفسور ماس، این فناوری پیشرفته محدودیتهای پهنای باند و مصرف انرژی موجود در سیستمهای الکترونیکی را پشتسر میگذارد.
پژوهشگران برای دستیابی به این نتایج استثنایی، از فناوری به نام میکروکمب کریستالی سولیتون کِر مجتمع استفاده کردهاند. پروفسور ماس در گفتوگو با Techxplore تأکید کرد:
این تغییری انقلابی است. اینها راهنماهای نوری قابلحمل و بسیار دقیقی هستند که کاربردهایی ازجمله اسکنرهای نفس دستی تا تشخیص حرکات جزئی اشیاء در فضا یا یافتن سیارههای بیگانه مشابه زمین دارند.
میکروکمب کریستالی سولیتون Kerr واحد کوچکی است که از اجزایی برای تولید موجهای خاص با استفاده از ماده کریستالی ساخته شده است. این فناوری در زمینههایی مانند نورشناسی و فوتونیک و بهاحتمال زیاد پردازش سیگنال با سرعت بسیار زیاد کاربرد دارد.
نتایج این تحقیق در مجله Communications Engineering به چاپ رسیده است.