دانشمندان نوع جدیدی از عدسیها را توسعه دادهاند که میتواند عینک ها یا لنزهایی را ایجاد کند که دید واضحتری را در طیف وسیعی از فواصل ارائه میدهند و طراحی آن به شکل مارپیچ است.
به گزارش تکناک، عدسی های چشم ما به طور طبیعی نور را بر روی شبکیه ما متمرکز میکنند، اما شرایط ژنتیکی، محیطی یا مرتبط با سن میتوانند نقطه کانونی را مختل کنند. اگر نقطه کانونی خیلی به جلو یا خیلی عقب باشد، دنیا تار میشود. خوشبختانه لنزهای اصلاحی برای مقابله با این مشکل با انحنا، ضخامت و شکل خاص و بسته به نیازهای فردی هر فرد طراحی شدهاند.
اغلب تنها یک نقطه کانونی در یک عدسی وجود دارد، اما عدسی های چند کانونی نیز در حال حاضر رایج هستند.
در یک مطالعه جدید، دانشمندان نوع جدیدی از عدسیها را ساختهاند که آن را دیوپتر مارپیچی مینامند. همانطور که از نام آن پیداست، این لنز شکل مارپیچی دارد که سه نقطه کانونی مختلف در میدان دید ایجاد میکند.
برتراند سیمون، نویسنده این مطالعه گفت: برخلاف لنزهای چند کانونی موجود، لنزهای مارپیچ ما تحت طیف وسیعی از شرایط نوری عملکرد خوبی دارد و بدون توجه به اندازه مردمک، چند کانونی را حفظ میکند. برای بیماران نیازمند ایمپلنت یا افرادی که دوربینی مرتبط با سن دارند، این لنز میتواند دید دائمی واضحی را ارائه دهد و به طور بالقوه انقلابی در چشم پزشکی ایجاد کند.
طراحی لنزهای مارپیچ باعث ایجاد پدیدهای بهنام گرداب نوری میشود که به طور اصولی نور را مانند آبی که در حال گردش در دریچه سینک است، ارسال میکند. لنز جدید با استفاده از تکنیکهای پیشرفته ماشینکاری دیجیتال به شکل یک مارپیچ ساخته شده است که محققان را قادر میسازد که با تغییر تعداد چرخشهای مارپیچ، کیفیت لنز را تنظیم کنند.
این لنز به روش قدیمی یعنی با دیدن حروف دیجیتالی شفاف روی یک تخته نور مورد آزمایش قرار گرفت. داوطلبان گزارش کردند که تصاویر در طیف وسیعی از فواصل و در شرایط نوری مختلف واضح تر به نظر میرسند.
اما همانطور که ویدیوی شبیهسازی زیر نشان می دهد، این لنز راه حل کاملی نیست. تصاویر در تمام فواصل بهطور کامل واضح نیستند. در حالی که لنزهای سنتی در فواصل خاص بسیار واضح به نظر میرسند اما در دیگر فواصل بسیار مبهم هستند، لنز جدید به بینندگان در تمام محدودهها دید مناسب اما تا حد متوسط میدهد و هرگز به اوج لنزهای معمول نمیرسند. به نظر میرسد که این یک مشکل بزرگ است، اما به طور کلی این اصل شبیه به جراحی پرسبایوند است که با استفاده از پرتو لیزر، چشمها را به دو نقطه کانونی مختلف تصحيح ميكند تا وضوح بهتر بهدست آید.
محققان قصد دارند بررسی کنند که لنزهای جدید تا چه حد برای تصحیح بینایی در موارد واقعی کار میکنند و ادعا میکنند که این لنز میتواند فناوریهای دیگر را نیز بهبود بخشد.
سیمون می گوید: این لنز جدید میتواند عمق دید افراد را در شرایط نوری متغیر به میزان قابل توجهی بهبود بخشد. پیشرفتهای آینده این فناوری ممکن است منجر به پیشرفتهایی در فناوریهای تصویربرداری فشرده، دستگاههای پوشیدنی و سیستمهای سنجش از راه دور برای پهپادها یا سیستمهای خودران خودروهای شود و میتواند آنها را قابل اعتمادتر و کارآمدتر کند.
این تحقیق در مجله Optica منتشر شد.