ماهوارههای متعلق به شرکت هابل توانستهاند اولین اتصال بلوتوثی فضایی را از فاصله بیش از 600 کیلومتری با زمین برقرار کنند.
بهگزارش تکناک، پایگاه فضایی نیروی فضایی واندنبرگ در کالیفرنیا در تاریخ ۴ مارس میزبان مأموریت اشتراکی حملونقل ۱۰ اسپیسایکس بود که در آن، دو ماهواره متعلق به شبکه هابل که در سیاتل مستقر است، به مدار زمین فرستاده شدند. این ماهوارهها اکنون به هدفی ناممکن دست یافته و توانستهاند از فاصله بیش از ۶۰۰ کیلومتری (۳۷۰ مایلی) با زمین اتصال بلوتوث برقرار کنند. در سال ۲۰۲۱، الکس هارو و بن وایلد و جان کیم شبکه هابل را تأسیس کردند. این شبکه از همان ابتدا با مشکل بزرگی روبهرو بود؛ زیرا اتصالات بلوتوث حتی زمانیکه کاربران در یک اتاق هستند، بارها قطع میشوند.
بن وایلد بنیانگذار شرکت دیگری است که با اینترنت اشیاء (IoT) سروکار دارد. وقتی وی برای اولینبار این مفهوم را شنید، شوکه شد. بااینحال، او براساس تجربیاتش با دستگاههای اینترنت اشیاء موافق است که این دستگاهها برای کارکردن پرمصرف و بسیار گرانقیمت و فاقد اتصال جهانی هستند. راهحل این مشکل در اتصالات کممصرف بلوتوث نهفته است که هابل بهتازگی آن را بهنمایش گذاشته است. الکس هارو، مدیرعامل هابل، در بیانیهای مطبوعاتی گفت:
با نشاندادن اینکه میتوانیم مستقیماً سیگنالها را از تراشههای بلوتوث ارسال و آنها را در فضا از فاصله بیش از ۶۰۰ کیلومتری دریافت کنیم، ثابت کردهایم هزاران منتقد که ادعا میکردند کار ما غیرممکن است، اشتباه میکردند.
فهرست مطالب
این فناوری چگونه کار میکند؟
شبکه هابل بههیچوجه در حال بازآفرینی فناوری بلوتوث نیست. درعوض، ماهوارههای آن با تراشههای بلوتوث ۳/۵ میلیمتری آماده به کار که تنها بهروزرسانی نرمافزاری دریافت کردهاند، ارتباط برقرار میکنند. این بهروزرسانی به تراشهها اجازه میدهد تا با مصرف انرژی کم، ازجمله با ماهواره در حال گردش در فضا، در مسافتهای طولانی ارتباط برقرار کنند.
آنتن آرایه فازی ماهواره که مانند ذرهبین عمل میکند، میتواند سیگنالهای کممصرف را از تراشههای روی زمین دریافت کند. همچنین، این تیم مجبور بود مشکلات مربوط به اثر دوپلر و فقدان تطابق فرکانس در ارتباط را حین تبادل داده بین اشیاء با سرعت زیاد حل کنند.
این شرکت ادعا میکند که با کاهش ۲۰ برابری مصرف باتری و کاهش ۵۰ برابری هزینههای عملیاتی، مشکل اتصال جهانی را حل کرده است. شرکت یادشده با فناوری خود قصد دارد یکمیلیارد دستگاه را در سراسر جهان متصل و صنایع مختلف را متحول کند. هارو دراینباره افزود:
با این پیشرفت تکنولوژیکی مأموریت ما برای ساخت اولین شبکه جهانی و مقرونبهصرفه و با مصرف بهینه باتری در جهان، گام مهمی به جلو برداشته است.
این شرکت اعلام کرد که درحالحاضر با مشتریان آزمایشی درزمینه لوازم مصرفی، ساختوساز و زیرساخت، زنجیره تأمین و لجستیک، کشاورزی، نفتوگاز و دفاع همکاری میکند.
آینده پیش رو
شبکه هابل قصد دارد اواخر امسال ماهواره سوم را در مأموریت حملونقل دیگری راهاندازی کند و بهدنبال آن، ماهواره چهارم را در ماههای بعد برای تشکیل صورت فلکی بتای خود به فضا بفرستد. این استارتآپ تا پایان سال ۲۰۲۵ یا اوایل ۲۰۲۶ قصد دارد ۳۲ ماهواره را همزمان برای تکمیل صورت فلکی تولیدی خود به فضا پرتاب کند.
این صورت فلکی درصورت آمادهشدن، حداقل ۸ بار در روز امکان اتصال بلوتوث به ماهواره هابل را فراهم میکند. با گسترش صورت فلکی، هابل مشتاق مشارکت در خدماتی مانند نظارت بر خاک یا حتی مواردی است که نیازمند پوشش مداوم هستند؛ مانند نظارت بر سقوط افراد مسن. وایلد در این بیانیه مطبوعاتی گفت:
با فروش سالانه حدود پنجمیلیارد دستگاه بلوتوث، شبکه ما این توانایی را دارد که با ایجاد امکان اتصال جهانی کممصرف و مقرونبهصرفه، بر حوزههای متعددی تأثیر درخورتوجهی بگذارد.