چین با ثبت حدود ۱۰،۰۰۰ اختراع در زمینۀ هوش مصنوعی تولیدی در سال گذشته، از ایالات متحده در دهۀ گذشته پیشی گرفت و به جایگاه برتر جهانی در این حوزه دست یافت.
به گزارش تکناک، سازمان جهانی مالکیت فکری (WIPO) اعلام کرد که سازمانهای مستقر در چین در طول ده سال گذشته، بیشترین تعداد ثبت اختراع مرتبط با هوش مصنوعی تولیدکننده را به خود اختصاص دادهاند و از ایالات متحده، جمهوری کره، ژاپن و هند – چهار کشور برتر دیگر دارندۀ ثبت اختراع هوش مصنوعی تولیدکننده – پیشی گرفتهاند. چین در فاصلۀ زمانی ۲۰۱۴ تا ۲۰۲۳ تعداد ۳۸،۲۱۰ اختراع هوش مصنوعی تولیدکننده ثبت کرده است، در حالی که ایالات متحده با ۶،۲۷۶ اختراع در رتبۀ دوم قرار دارد.
کشورهای دیگر در میان ۷ کشور برتر متقاضی ثبت اختراع هوش مصنوعی تولیدکننده، شامل: جمهوری کره (کره جنوبی) با ۴،۱۵۵ اختراع، ژاپن با ۳،۴۰۹ اختراع، هند با ۱،۳۵۰ اختراع، بریتانیا با ۷۱۴ اختراع و آلمان با ۷۰۸ اختراع هستند. این دادهها نشان میدهند که چین چگونه برای تبدیل شدن به یکی از رهبران فناوری جهان تلاش میکند. اگرچه این کشور همچنان در زمینۀ توانایی ساخت تراشه از غرب عقب است، امّا امکان دارد این موضوع در بخش نرمافزار رایانهای برای مدت طولانی صادق نباشد.
با وجود این، واشنگتن با اعمال تحریمهای متعدد علیه چین، در تلاش است تا رؤیاهای تسلط فناوری این کشور را با مشکل مواجه کند. به عنوان مثال: کاخ سفید میخواهد صادرات فناوری GAA و تراشههای HBM (فناوریهای حیاتی مورد نیاز برای توسعۀ داخلی شتابدهندههای هوش مصنوعی) را به چین محدود کند. OpenAI نیز از همکاری با این کشور آسیای شرقی، از جمله سرزمینهای تحت حاکمیت آن مانند هنگ کنگ، دست کشیده است که این حرکت، شرکتهای چینی مانند Tencent، Baidu و Alibaba را به پُر کردن جای خالی OpenAI در حوزۀ هوش مصنوعی تولیدکننده سوق میدهد.
دانشگاهها و مؤسسات تحقیقاتی محرک اصلی توسعۀ هوش مصنوعی تولیدکننده میباشند. بر اساس گزارش ویپو، از میان ۲۰ دارندۀ ثبت اختراع برتر در فهرست این سازمان، ۱۹ مورد از سازمانهای آموزشی هستند و Alphabet (گوگل) تنها شرکتی است که در این میان خودنمایی میکند. امّا حتی با اینکه این شرکت تنها در جایگاه چهارم در تعداد مقالات پژوهشی منتشر شده قرار دارد، به نظر میرسد تنها شرکت خصوصی در میان دارندگان حق ثبت اختراع برتر، تأثیر قابل توجهی داشته است.
Alphabet از نظر استناد به رتبۀ اول دست یافته است، به طوری که تحقیقات آن از سال ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۳، ۴۷،۵۶۸ بار مورد اشاره قرار گرفته است. دانشگاه کالیفرنیا، برکلی با ۲۶،۰۹۰ ارجاع در جایگاه دوم قرار دارد و به دنبال آن Université de Montréal و استنفورد قرار دارند. Meta با ۱۹،۴۱۸ ارجاع در رتبۀ پنجم این فهرست میباشد. از میان ۲۰ سازمان برتر از نظر استناد، تنها یک سازمان چینی، یعنی آکادمی علوم چین، با ۱۵،۶۷۴ مورد استناد در این فهرست دیده میشود.
بیشتر بخوانید:
با افزایش تحریمهای ایالات متحده علیه چین در جنگ تراشههای آمریکا و چین، دانشمندان چینی مجبور به نوآوری برای پیشبرد توسعه هستند. در حالی که این کار در زمینۀ سختافزار بسیار دشوارتر به نظر میرسد، مهندسان و محققان نرمافزار به احتمال زیاد گزینههای بیشتری برای برنامهنویسی در اختیار خواهند داشت.