متخصصان جهانی در زمینه نیاز به اقدامات فوری و ضروری برای جلوگیری از همهگیری ویروس آنفولانزای پرندگان (H5N1) هشدار دادند.
به گزارش تکناک، در میان شیوع گسترده ویروس آنفولانزای پرندگان (H5N1)، کارشناسان خواستار پاسخ فوری و ساختاریافته به تهدیدات آنفولانزا هستند و در بخش نیاز به واکسیناسیون داوطلبانه، بهبود ذخیره واکسن، همکاری جهانی برای افزایش آمادگی و واکنش به این بیماری همهگیر تأکید میکنند.
ویروس آنفولانزای پرندگان با قدرت سرایت بالا به انسانها میتواند به سرعت در سطح جهانی گسترش پیدا کند و تهدیدی جدی برای بهداشت عمومی به حساب میآید.
با افزایش خطر جهانی این ویروس و شیوع آن در سویههای مختلف و گسترش آن در سراسر قارهها، از جمله ایالات متحده، سه کارشناس بینالمللی در زمینه واکسنها و بهداشت عمومی خواستار یک استراتژی جامع با بودجه مناسب برای مقابله با این تهدید و تهدیدات احتمالی آینده آنفولانزای همهگیر شدهاند.
آنها پیشنهاد میکنند که واکسیناسیون داوطلبانه برای افرادی که در معرض خطر قرار دارند، در نظر گرفته شود.
پزشکان جسی گودمن، ریک برایت و نیکول لوری در این زمینه گفتند: «در این مقطع بحرانی، تصمیمات درباره توسعه واکسن، ذخیرهسازی و توزیع آن، توانایی ما را برای پاسخ به خطرات فوری و آینده یک بیماری همهگیر شکل خواهد داد.»
شیوع فعلی ویروس H5N1 در آمریکای شمالی، طیور، گاوها، پرندگان وحشی و پستانداران دریایی و زمینی را آلوده کرده است، همراه با حداقل ۱۳ انسان که اغلب در مزارع لبنی و طیور حضور داشتند. تاکنون هیچ انتقال انسان به انسانی گزارش نشده است.
گودمن بیان کرد: «این بسیار نگرانکننده است که این سویه H5N1، در مقایسه با سویههای قبلی، گسترش بیسابقهای در میان پستانداران داشته است.
اگرچه موارد انسانی تاکنون خفیف بودهاند، اما با توجه به حضور گسترده و مداوم ویروس در نزدیکی انسانها و پتانسیل آن برای ترکیب با ویروسهای آنفولانزای انسانی یا جهش برای کسب توانایی انتقال بین انسانها، این یک تهدید واقعی به حساب میآید.»
با تمرکز بر واکسنها، گودمن و همکاران او اقدامات کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدتی را برای مقابله با خطر ویروس H5N1 مطرح میکنند و آن هم حفاظت از افراد در معرض خطر و کاهش خطر همهگیری، تازهسازی ذخایر واکسن و افزایش ظرفیت، همچنین ایجاد زیرساختهایی برای کاهش تهدیدات آینده است.
فهرست مطالب
اقدامات کوتاهمدت برای ویروس آنفولانزای پرندگان
محققان اشاره میکنند که دولت ایالات متحده در حال آمادهسازی ۴.۸ میلیون دوز واکسن ذخیرهشده H5N8 است، که انتظار میرود حفاظت متقابل در برابر سویههای فعلی H5N1 ارائه دهد.
متخصصان اعتقاد دارند که به عنوان یک اقدام کوتاهمدت، با ارائه دادههای پشتیبانی کافی و بررسیهای نظارتی، واکسنهای ذخیرهشده باید به صورت داوطلبانه به افرادی که در معرض خطر قرار دارند، داده شود.
افراد در معرض خطر شامل کارگران مزرعهای هستند، که با حیوانات تماس نزدیک دارند.
اقدامات میانمدت
محققان بر اهمیت اطمینان از تازهسازی ذخایر واکسن با دوزهایی که به خوبی با ویروسهای در حال گردش مطابقت دارند، تأکید میکنند.
هدف این است که حداقل ۲۰ میلیون نفر، به ویژه اعضای نیروی کار حیاتی، در صورت وقوع همهگیری ویروس آنفولانزای پرندگان به سرعت واکسینه شوند.
همچنین این سه نفر از حوزه بهداشت عمومی، خواستار اقداماتی برای آمادهسازی و افزایش ظرفیت توسعه و تولید واکسن آنفولانزای همهگیر جهانی هستند، از جمله ارزیابی پتانسیل واکسنهای mRNA که فرایندهای تولید سریعتر و مقیاسپذیرتری ارائه میدهند.
اقدامات بلندمدت
در نگاه به آینده، گودمن و همکاران او از بررسی استراتژیهای ایمنسازی پیش از همهگیری حمایت میکنند.
این استراتژیها میتواند شامل واکسیناسیون گروههای پرخطر در دورههای بین همهگیری برای ایجاد ایمنی جمعیتی در برابر سویههای احتمالی همهگیر باشد.
اگرچه این استراتژی اثبات نشده است، میتواند به طور قابل توجهی تأثیر همهگیریهای آینده را کاهش دهد.
در نهایت، محققان از مقامات منتخب، دولتها، شرکای جهانی و بخش خصوصی میخواهند که ویروس آنفولانزای پرندگان (H5N1) و سایر تهدیدات آنفلوانزای همهگیر را از طریق یک استراتژی جامع برای سلامت انسان و حیوانات شامل واکسنهای همهگیر، همچنین تشخیص، درمانها و مداخلات غیردارویی مورد بررسی قرار دهند.
آنها تأکید میکنند که همگرایی نگرانیهای بهداشتی و کشاورزی، از جمله حفاظت از کارگران، حیوانات مزرعه و اقتصاد، فرصتی برای فراتر رفتن از شکافها است.