بر اساس مطالعهای جدید، مغز افراد مبتلا به اسکیزوفرنی در پردازش اطلاعات متناقض به طور متفاوتی نسبت به افراد سالم واکنش نشان میدهد، که میتواند باعث مشکلات ذهنی آنها شود.
به گزارش تکناک، اسکیزوفرنی یک اختلال پیچیده است که بر تواناییهای ذهنی فرد تأثیر میگذارد. اکنون محققان متوجه شدند که وقتی این افراد با اطلاعاتی روبهرو میشوند که باور دارند اشتباه است، مغز آنها به شکل متفاوتی نسبت به مغز فرد بدون اسکیزوفرنی واکنش نشان میدهد.
در این مطالعه که در مجله Cell Reports Medicine منتشر شده است، محققان فرایندهای عصبی را که باعث این مشکلات میشوند، شناسایی کردهاند.
به طور خاص، آنها به اختلال در ارتباط بین دو ناحیه مغزی به نامهای قشر پیشپیشانی خلفیجانبی (dlPFC) و مدیودورسال تالاموس (MD) اشاره کردهاند.
این اختلالات ارتباطی باعث مشکلات در تصمیمگیری و عملکرد ذهنی میشود، به ویژه در شرایطی که فرد با عدم قطعیت مواجه است.
این تحقیق میتواند به شناسایی نشانههایی برای مشکلات ذهنی در بیماران اسکیزوفرنی کمک کند، همچنین راهی برای توسعه درمانهای جدید برای اختلالات مغزی ارائه دهد.
مایکل هالاسا، نویسنده اصلی این مطالعه و استاد عصبشناسی و روانپزشکی در دانشگاه تافتس گفت: «هدف ما پیدا کردن یک نشانه برای مشکل در عملکرد ذهنی افراد مبتلا به اسکیزوفرنی بود، که فقط زمانی بروز میکند که آنها با یک وظیفه نامشخص مواجه میشوند. انسانها باید در تصمیمگیریهای خود به اطلاعات نادرست هم توجه کنند، اما این روند در افراد مبتلا به اسکیزوفرنی دچار اختلال میشود. در نتیجه این مطالعه میتواند به ما کمک کند تا این ویژگی را اندازهگیری کنیم.»
در آزمایش روی حیواناتی که مغز دارای اسکیزوفرنی در آنها شبیهسازی شده بود، مشکلاتی در ناحیهای از مغز به نام قشر پشتی پیشپیشانی مشاهده شده، که مسئول پردازش اطلاعات پیچیده است.
علاوه بر این، یک ارتباط ضعیف بین این ناحیه و مدیودورسال تالاموس، که در حافظه و شناخت نقش دارد، دیده شده است.
کاهش این ارتباط باعث میشود که افراد مبتلا به اسکیزوفرنی سریع به نتیجهگیری برسند، یا در پردازش اطلاعات جدید مشکل داشته باشند.
به عنوان مثال، اگر شما به رستوران مورد علاقه خود بروید و غذای شما کیفیت خوبی نداشته باشد، به احتمال زیاد آنجا را به طور کلی بد نمیدانید. چون در گذشته از غذای آنجا لذت بردهاید، پس فکر کنید که امکان دارد این بار اشتباهی پیش آمده باشد.
اما یک فرد مبتلا به اسکیزوفرنی نمیتواند به این طور دلایل دیگر فکر کند. حتی اگر در گذشته بارها به این رستوران رفته باشد، ممکن است تنها بر اساس یک تجربه بد، تصمیم بگیرد که دیگر به آنجا نرود.
در این مطالعه، دانشمندان چندین آزمایش طراحی کردند تا میزان عدم قطعیت افراد را بسنجند و ببینند که آیا این عدم قطعیت به دلیل اسکیزوفرنی است یا خیر.
آنها فعالیت سلولهای مغزی افراد را در نواحی قشر پشتی پیشپیشانی و تالاموس در حین انجام وظایفی که جواب آنها مشخص نبود، اندازهگیری کردند. شرکتکنندگان در این مطالعه شامل افراد سالم و افرادی بودند که اسکیزوفرنی آنها تأیید شده بود.
از شرکتکنندگان خواسته شد تا مکان یک هدف را با استفاده از نشانههایی که ممکن بود متناقض یا غیرمتناقض باشند، پیدا کنند.
افراد سالم حتی با نشانههای متناقض هم مشکلی نداشتند. اما افراد مبتلا به اسکیزوفرنی وقتی نشانهها واضح و غیرمتناقض بودند، خوب عمل میکردند ولی با نشانههای متناقض اشتباهات بیشتری داشتند.
آنا هوانگ، استادیار روانپزشکی در دانشگاه وندربیلت بیان کرد: «وقتی رفتار افراد را بررسی میکنید، متوجه میشوید که حساسیت آنها به اطلاعات نادرست بیشتر است. به همین دلیل، افراد مبتلا به اسکیزوفرنی وقتی با شرایط مبهم روبهرو میشوند، عملکرد ضعیفتری دارند.»
وی تصریح کرد: «این نتایج با اختلالاتی که در تالاموس و قشر پشتی پیشپیشانی مغز شناسایی کردیم، همخوانی دارد و این مشکلات میتواند توانایی فرد را در پردازش اطلاعات متناقض پیشبینی کند.»
محققان قصد دارند این آزمایش را با گروه بزرگتری از شرکتکنندگان انجام دهند. همچنین آنها میخواهند وظایف بیشتری اضافه کنند، که شرکتکنندگان در موقعیتهایی مثل رستوران قرار بگیرند، جایی که با اطلاعات متناقض مواجه میشوند.