طبق تحقیقات دانشمندان چینی، الماس میتواند بهعنوان حافظه فوق پایدار عمل و تا ۱/۸۵ ترابایت دادهها را بهمدت میلیونها سال ذخیرهسازی کند.
به گزارش تکناک، بهتازگی محققان دانشگاه علم و فناوری چین نتایج تحقیق جدیدی را منتشر کردهاند که میتواند نحوه ذخیرهسازی دادهها در آینده را دگرگون کند. براساس این تحقیق، فناوری ذخیرهسازی مبتنیبر الماس میتواند مقادیر عظیمی از اطلاعات را برای میلیونها سال حفظ کند.
فهرست مطالب
ذخیرهسازی دادهها در قرن بیستویکم؛ مشکلی بزرگ و راهحلی جدید
Interestingengineering مینویسد که در دنیای دیجیتال امروز، حجم دادهها بهسرعت در حال افزایش است و روشهای سنتی ذخیرهسازی دادهها مانند دیسکهای CD و فلشدرایوها و دیسکهای بلورِی دیگر نمیتوانند نیازهای فزاینده به ذخیرهسازی حجم انبوهی از اطلاعات را پاسخ دهند. این وضعیت باعث شده است تا محققان بهدنبال راههای جدید و پایدار برای ذخیرهسازی دادهها باشند. در همین زمینه، تحقیقات اخیر محققان دانشگاه علم و فناوری چین نویدبخش راهحلی جدید و نوآورانه است.
فناوری الماس؛ ذخیرهسازی دادهها برای میلیونها سال
محققان دانشگاه علم و فناوری چین موفق شدهاند تا رکورد جدیدی در ذخیرهسازی دادهها با استفاده از الماس ثبت کنند. آنان توانستهاند چگالی ذخیرهسازی دادهها را به ۱/۸۵ ترابایت در هر سانتیمتر مکعب برسانند. این رکورد جدید میتواند ذخیرهسازی اطلاعات را به سطحی جدید ارتقا دهد؛ جایی که دادهها میتوانند برای مدتزمان طولانیتری، حتی میلیونها سال، حفظ شوند.
در این میان، نکته مهمتر تحقیق مذکور دوام فراوان فناوری الماس است. محققان معتقدند که سیستم ذخیرهسازی الماس میتواند اطلاعات ارزشمند را برای میلیونها سال حفظ کند؛ ازاینرو، میتواند برای ذخیرهسازی دادههای تاریخی و علمی نیازمند به حفاظت طولانیمدت بسیار مفید باشد.
شیوه نوین ذخیرهسازی دادهها در الماس
در این تحقیق، محققان بهجای استفاده از روشهای معمول ذخیرهسازی دادهها، از ساختار اتمی الماس برای رمزگذاری اطلاعات بهره بردهاند. آنان از خلأهای ریز ایجادشده در ساختار بلورِی الماس برای ذخیره دادهها استفاده میکنند. این خلأها که بهعنوان فضاهای خالی شناخته میشوند، به واحدهای ذخیرهسازی تبدیل شدهاند. چگالی این خلأها در منطقهای خاص، تعیینکننده درخشندگی آن ناحیه و این درخشندگی نمایانگر دادههای مختلف است.
برای آزمایش کارایی این سیستم، محققان توانستهاند تصاویری از سری عکسهای معروف Eadweard Muybridge را بهطور موفقیتآمیز رمزگذاری کنند. آنان با استفاده از این فناوری موفق شدند تصاویر را با دقت ۹۹ درصد ذخیره و بازیابی کنند.
مشکلات پیش رو و آینده فناوری الماس
اگرچه این فناوری قابلیتهای زیادی برای ذخیرهسازی دادهها در بلندمدت دارد، هنوز راه زیادی برای تجاریسازی آن وجود دارد. تجهیزات مورد نیاز برای این فناوری، ازجمله لیزرهای فوقسریع و دوربینهای تصویربرداری فلورسانس سریع بسیار گرانقیمت هستند. همین امر باعث میشود تا این فناوری درحالحاضر ازلحاظ اقتصادی مقرونبهصرفه نباشد.
بااینحال، محققان امیدوارند که در آینده با پیشرفتهای بیشتر، این فناوری بهصورت کوچکتر و مقرونبهصرفهتری در دسترس قرار گیرد. آنان بر این باورند سازمانهایی که به حفظ دادههای مهم و طولانیمدت نیاز دارند (مانند مؤسسههای تحقیقاتی و کتابخانهها و سازمانهای دولتی)، میتوانند از این فناوری بهرهبرداری کنند.