گوگل مدل هوش مصنوعی جدیدی با تمرکز بر «استدلال» معرفی کرده است. این مدل به منظور بهبود توانایی هوش مصنوعی در تحلیل، حل مسائل پیچیده و ارائه پاسخهای منطقی توسعه یافته و گامی مهم در پیشرفت فناوریهای پردازش زبان طبیعی محسوب میشود.
به گزارش تکناک، گوگل اخیراً مدل جدید هوش مصنوعی خود را به نام “Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental” معرفی کرده است. این مدل که به طور رسمی به عنوان مدل “استدلالی” گوگل شناخته میشود، در حال حاضر در مراحل آزمایشی قرار دارد و طبق آزمایشهای اولیه، هنوز جای پیشرفت زیادی دارد.
مدل Gemini 2.0 Flash Thinking Experimental، که نام طولانی و پیچیدهای دارد، در پلتفرم AI Studio، محیط پروتوتایپسازی هوش مصنوعی گوگل، در دسترس کاربران قرار گرفته است.
طبق توضیحات ارائه شده در کارت مدل، این سیستم برای “درک چندوجهی، استدلال و کدنویسی” طراحی شده و قادر است “بر روی پیچیدهترین مسائل” در زمینههایی مانند برنامهنویسی، ریاضیات و فیزیک استدلال کند.
در پستی که لوگن کیپاتریک، مدیر محصول AI Studio گوگل، در شبکه اجتماعی X منتشر کرد، مدل جدید را “اولین گام در سفر استدلالی گوگل” معرفی کرد.
جف دین، دانشمند ارشد Google DeepMind (بخش تحقیقاتی هوش مصنوعی گوگل)، نیز در پست خود تأکید کرد که این مدل برای “استفاده از افکار جهت تقویت استدلال خود” آموزش دیده است. او همچنین از نتایج امیدوارکنندهای که از افزایش زمان محاسباتی استنباط به دست آمده، خبر داد.
به نقل از تککرانچ، این مدل بر اساس مدل قبلی گوگل به نام Gemini 2.0 Flash ساخته شده و ظاهراً شباهتهایی با مدلهای استدلالی دیگر مانند o1 از OpenAI دارد. برخلاف سایر مدلهای هوش مصنوعی، مدلهای استدلالی به طور مؤثر خود را از نظر صحت اطلاعات بررسی میکنند، ویژگیای که به آنها کمک میکند تا از اشتباهات رایج مدلهای هوش مصنوعی معمولی اجتناب کنند.
یکی از نقاط ضعف این مدلها، زمان طولانیتر برای رسیدن به پاسخهای نهایی است؛ معمولاً مدلهای استدلالی چند ثانیه یا حتی چند دقیقه بیشتر از سایر مدلها برای پیدا کردن راهحلها زمان میبرند.
این مدل، هنگام دریافت یک درخواست، پیش از پاسخ دادن، مکث میکند و چندین سوال مرتبط را بررسی میکند. سپس استدلال خود را توضیح میدهد و پس از مدتی، به جمعبندی دقیقترین پاسخ ممکن میپردازد. با این حال، در آزمایشهای اولیه، این مدل در پاسخ به یک سوال ساده درباره تعداد حروف “R” در کلمه “strawberry”، پاسخ اشتباهی داد و گفت که این تعداد دو است.
در حالی که گوگل تلاش میکند مدلهای استدلالی را بهبود بخشد، سایر آزمایشگاههای هوش مصنوعی رقیب نیز در حال توسعه مدلهای مشابه هستند. به عنوان مثال، شرکت تحقیقاتی هوش مصنوعی DeepSeek در اوایل نوامبر مدل استدلالی جدید خود به نام DeepSeek-R1 را معرفی کرد. در همان ماه، تیم Qwen از علیبابا نیز مدل استدلالی خود را که ادعا میکرد اولین رقیب “باز” o1 است، معرفی کرد.
بلومبرگ گزارش داده است که گوگل چندین تیم در حال توسعه مدلهای استدلالی دارد و بر اساس گزارشهای اخیر، این شرکت بیش از ۲۰۰ محقق را به تحقیق و توسعه این فناوری اختصاص داده است.
این مدلها بخشی از تلاشهای گستردهتری برای بهبود و اصلاح هوش مصنوعی مولد به شمار میروندروشهای سنتی مانند استفاده از نیروی محاسباتی زیاد برای مقیاسسازی مدلها دیگر نتایج چشمگیری به همراه نداشتهاند و جستجو برای روشهای نوین در حال گسترش است.
با این حال، هنوز بسیاری از کارشناسان معتقدند که مدلهای استدلالی نمیتوانند مسیر پیشرفت نهایی برای هوش مصنوعی باشند. این مدلها به دلیل نیاز به قدرت محاسباتی زیاد، هزینهبر هستند و اگرچه تاکنون در آزمونهای عملکرد موفق بودهاند، هنوز مشخص نیست که آیا قادر خواهند بود نرخ پیشرفت خود را حفظ کنند یا خیر.