از هر چهار لپتاپ فروختهشده در سال ۲۰۲۴، یک لپتاپ از قابلیتهای هوش مصنوعی مولد (GenAI) برخوردار بوده است.
به گزارش تکناک، در سال ۲۰۲۴، از هر چهار لپتاپی که به بازار عرضه شده، یک دستگاه به قابلیت هوش مصنوعی مولد (GenAI) مجهز بوده است. فناوری هوش مصنوعی مولد که بهسرعت در حال گسترش است، دیگر به چتباتها محدود نیست و شرکتها اکنون لپتاپها و گوشیهای هوشمند خود را با قابلیتهای پیشرفتهتری مانند کوپایلاتپلاس و کامپیوترهای هوش مصنوعی به بازار معرفی میکنند.
براساس دادههای مؤسسه کانترپوینت، بیش از ۲۵ درصد از لپتاپهای عرضهشده در سال ۲۰۲۴ قابلیت هوش مصنوعی مولد داشتند. این رقم از مجموع ۲۵۳ میلیون کامپیوتر شخصی عرضهشده به بازار به دست آمده است که در مقایسه با سال ۲۰۲۳ رشد ۲/۶ درصدی را نشان میدهد.
نئووین مینویسد که بازار کامپیوترهای شخصی در سهماهه چهارم سال ۲۰۲۴ رشد ۳/۷ درصدی را در مقایسه با مدت مشابه سال قبل ثبت کرد. این رشد عمدتاً بهدلیل تقاضای بسیار زیاد در فصل تعطیلات و سیاستهای یارانهای دولت چین بوده است. در گزارش مؤسسه کانترپوینت آمده است:
بازار کامپیوترهای شخصی اکنون به چرخه فصلی عادی خود بازگشته و با عرضه کامپیوترهای مجهز به هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۴، وارد مرحله جدیدی شده است.
یکی دیگر از عوامل افزایش عرضه لپتاپهای مجهز به هوش مصنوعی مولد، نزدیکشدن به پایان دوره پشتیبانی ویندوز ۱۰ است. این مسئله باعث شد تا بسیاری از شرکتها قبلاز اکتبر ۲۰۲۵ سیستمهای خود را ارتقا دهند.
در میان تولیدکنندگان لپتاپ، لنوو با عرضه ۶۱/۸ میلیون دستگاه و رشد ۴/۶ درصدی در مقایسه با سال قبل، جایگاه اول را در بازار جهانی به دست آورد. اچپی با رشد ناچیز ۰/۲ درصدی و دل با کاهش ۱/۳ درصدی در جایگاههای بعدی قرار گرفتند. اپل که مجموعه ویژگیهای هوش مصنوعی خود را با نام Apple Intelligence معرفی کرده بود، در نیمه اول سال ۲۰۲۴ عملکرد ضعیفی از خود نشان داد؛ اما با عرضه مکبوک پرو جدید در پایان سال، توانست رشد محدودی را تجربه کند.
سال ۲۰۲۴ شاهد نوآوریهای مهمی درزمینه سختافزار هوش مصنوعی بود. پردازندههایی مانند استریکس پوینت AMD و اسنپدراگون ۸ الیت کوالکام و لونار لیک اینتل بهصورت گسترده در کامپیوترهای شخصی با قابلیت هوش مصنوعی استفاده شدند. علاوهبر این، پردازندههای گرافیکی سری RTX 3000/4000 انویدیا نیز نقش مهمی در اجرای برنامههای هوش مصنوعی مولد ایفا کردند.
در رویداد Microsoft Build 2024، ردموندیها از برند جدید کامپیوتر کوپایلتپلاس پرده برداشتند. این دستگاههای ویندوز ۱۱ به واحد پردازش عصبی (NPU) اختصاصی مجهزند که میتوانند بارهای کاری پیچیدهای مانند ترجمه همزمان و تولید تصاویر را بهطور کارآمد مدیریت کنند.
پیشبینی میشود که لپتاپهای مجهز به هوش مصنوعی در سال ۲۰۲۵ بیش از ۶۰ درصد از بازار را ازآن خود کنند. همچنین، انتظار میرود که قابلیتهای پیشرفته سختافزاری و نرمافزاری که اکنون در لپتاپهای پرچمدار وجود دارد، بهتدریج به دستگاههای میانرده نیز انتقال پیدا کند و رشد بیشتری در بازار ایجاد کند.