تعداد زیادی از کارتهای گرافیک GeForce RTX 5090 و 5090D انویدیا دچار خرابی شدهاند. این مشکل ممکن است بهدلیل ایراد درایور و بایوس یا ناسازگاری با PCIe باشد.
به گزارش تکناک، کاربران کارتهای گرافیک GeForce RTX 5090 و 5090D انویدیا با مشکلاتی جدی مواجه شدهاند که در برخی مواقع، به ازکارافتادن کامل این کارتها پس از نصب جدیدترین درایورها منجر شده است.
Wccftech مینویسد که انویدیا ۳۰ ژانویه کارتهای گرافیک GeForce RTX 5090 و RTX 5090D را روانه بازار کرد. مدل RTX 5090D که برای بازار چین طراحی شده، بهمنظور رعایت محدودیتهای صادراتی ایالات متحده، از قابلیتهای هوش مصنوعی کمتری برخوردار است؛ اما در سطح سختافزاری، پیکربندی مشابهی با مدل استاندارد دارد. بااینحال، موجودی این کارتها در زمان عرضه محدود بود و کاربرانی که آن را خریدند، تجربهای نامطلوب را گزارش کردهاند.
در فرومهای چینی مانند Chiphell و Baidu و نیز در شبکه اجتماعی Bilibili، گزارشهای متعددی از ازکارافتادن مدل RTX 5090D منتشر شده است. این مشکل بهطور ویژه در کارتهای Colorful و Manli مشاهده شده، اما گزارشهایی درباره خرابی کارتهای Gigabyte RTX 5090D نیز منتشر شده است.
طبق گزارش کاربران آسیبدیده، مشکل از لحظه نصب درایور آغاز میشود. یکی از کاربران پساز نصب کارت گرافیک Colorful RTX 5090D در کامپیوتر خود و راهاندازی سیستم، هنگام نصب درایور با صفحهای سیاه مواجه شد. در نتیجه، سیستم دیگر کارت گرافیک را شناسایی نکرد و حتی بررسی درگاههای DP و HDMI نشان داد که هیچ سیگنالی ارسال نمیشود. مورد مشابهی در فروم Baidu گزارش شده که در آن، کاربری با کارت Manli RTX 5090D Gallardo پساز نصب درایور، متوجه شد که کارت گرافیک دیگر توسط سیستم شناسایی نمیشود.
یکی از فروشندگان در Goofish، بازار فروش شخص ثالث، اعلام کرده که این مشکل تمام کارتهای GeForce RTX 5090 و 5090D انویدیا را تحتتأثیر قرار داده است. به گفته او، احتمال زیادی وجود دارد که درایورهای جدید باعث خرابی کامل کارت شوند و سیستم دیگر آن را شناسایی نکند. علاوهبر این، برخی کارتها دچار اختلال عملکرد شدهاند و حتی در مواقع، سوختگی IC گزارش شده است.
فهرست مطالب
مشکلات مشابه در مدل RTX 5090 استاندارد
مشکل فقط به مدل RTX 5090D محدود نمیشود؛ زیرا برخی کاربران مدل RTX 5090 استاندارد نیز مشکلات مشابهی را گزارش کردهاند. در سابردیب مربوط به ایسوس، کاربری اعلام کرده که کارت RTX 5090 او نه در ویندوز و نه در بایوس شناسایی نمیشود. این کاربر با پاکسازی CMOS نیز موفق نشد مشکل را حل کند. برخی کاربران پیشنهاد کردهاند که تغییر گزینه PCIe از ۵.۰ به ۴.۰ ممکن است مشکل را برطرف کند.
این راهکار که در ویدئو Der8auer نیز بررسی شده، هنوز بهعنوان راهحلی قطعی تأیید نشده است. کارتهای سری GeForce RTX 50 نخستین مدلهایی هستند که بهطور کامل از PCIe Gen5 پشتیبانی میکنند و این مسئله ممکن است در مادربردهای قدیمی که به حالت PCIe Gen4 تغییر داده نشدهاند، مشکلات سیگنالی ایجاد کند. افزونبر این، برخی مادربردهای Gen5 مسیرهای اشتراکی بین درگاههای M.2 و PCIe دارند که ممکن است به مشکلاتی در عملکرد کارت منجر شود.
گزارشهایی درباره مشکلات کابل برق ۱۶ پین
در گزارشی دیگر، جامعه PCMarket در فیسبوک با استناد به ویدئوکاردز و Uniko’s Hardware، آزمایشهایی روی RTX 5090D و RTX 5080 و RTX 4080 انجام داده که در آن، کابلهای ۱۶ پین دچار ذوبشدگی شدند. این آزمایشها در بار پردازشی کامل انجام شده، اما نوع دقیق آزمایش مشخص نیست.
بااینحال، به نظر میرسد کابلهای استفادهشده از نوع قدیمی 12VHPWR بودهاند که در گذشته نیز در RTX 4090 مشکلات مشابهی ایجاد کرده بودند. این کابلهای قدیمی و اتصالات آنها پیشتر باعث ذوبشدن شدید برخی کارتهای RTX 4090 شده بودند و اکنون با ورود کارتهای 600 واتی RTX 5090، احتمال مشکلات جدیتر وجود دارد.
بااینحال، تاکنون گزارشی درباره ذوبشدن کابلهای جدید 12V-2×6 یا کارتهای سری RTX 50 منتشر نشده است. البته بهدلیل محدودیت موجودی این کارتها در بازار، اطلاعات کاملی درباره این مشکل در دسترس نیست. درصورت انتشار گزارشهای جدید دراینباره، بهروزرسانیهای بعدی ارائه خواهد شد.