یک مطالعه بینالمللی بزرگ نشان میدهد که بیشتر افراد مبتلا به بیماریهای قلبی-عروقی برای جلوگیری از مشکلات قلبی بیشتر از داروهای ضروری استفاده نمیکنند.
به گزارش تکناک، محققان طی 12 سال، نرخهای استفاده از دارو را در کشورهای مختلف مورد بررسی قرار دادند و با کمال تعجب مشاهده کردند که در بسیاری از مناطق، به ویژه کشورهای کمدرآمد، استفاده از این داروها کاهش یافته است.
کارشناسان تأکید میکنند که این داروهای نجاتبخش زندگی، ارزان و بهراحتی در دسترس هستند و کمبود استفاده از آنها بحرانی قابل پیشگیری است. اقدام فوری برای کاهش این شکاف درمانی و نجات جانها ضروری میباشد.این تحقیق که شرکتکنندگان از ۱۷ کشور را طی ۱۲ سال زیر نظر گرفته، نشان میدهد علیرغم تلاشهای جهانی، پیشرفت چندانی در افزایش استفاده از این داروها حاصل نشده است.
پیشگیری ثانویه از بیماریهای قلبی-عروقی
هدف از انجام این مطالعه این است که خطر بروز حملات قلبی، سکته، نارسایی قلبی و مرگ زودرس در افرادی که قبلاً به این بیماری مبتلا شدهاند، کاهش یابد. این هدف از طریق تغییرات سبک زندگی، داروها و درمانهای پزشکی به دست میآید.
بدون مداخله صحیح، این بیماران با خطرات قابل توجهی مواجه میشوند. در دهه گذشته، سازمانهای بهداشتی بزرگ مانند سازمان بهداشت جهانی (WHO) و سازمان ملل متحد (UN) هدفهایی برای کاهش مرگومیر ناشی از بیماریهای قلبی-عروقی از طریق افزایش دسترسی به درمانهای اثباتشده تعیین کردهاند، اما پیشرفت در این زمینه همچنان کند است.
شکافهای مداوم در استفاده از دارو
دکتر فیلیپ جوزف، نویسنده اصلی این مطالعه، گفت: پس از بررسی روند استفاده از داروها برای پیشگیری از مشکلات قلبی-عروقی در بیماران، تحقیقات ما نشان میدهد که مصرف این داروها هنوز بسیار کمتر از حد انتظار است. همچنین، در طول زمان بهبودی در این زمینه دیده نمیشود و به نظر میرسد اهداف جهانی برای افزایش استفاده از این داروها محقق نخواهد شد.
مطالعه PURE یک تحقیق گسترده و چندملیتی است که بیش از ۱۱,۰۰۰ نفر در سنین ۳۰ تا ۷۰ سال را که به بیماریهای قلبی-عروقی مبتلا بودند، به مدت ۱۲ سال بررسی کرده است. شرکتکنندگان این مطالعه از کشورهایی با سطح درآمدی مختلف انتخاب شدند و به گونهای انتخاب شدند که نمایندهای از مناطق شهری و روستایی باشند.
چگونگی تفاوت استفاده از داروها بر اساس سطح درآمد کشورها
کشورهای شرکتکننده عبارتند از:
- کشورهای با درآمد بالا: کانادا، سوئد، امارات متحده عربی
- کشورهای با درآمد متوسط رو به بالا : آرژانتین، برزیل، شیلی، مالزی، لهستان، آفریقای جنوبی، ترکیه
- کشورهای با درآمد متوسط رو به پایین : چین، کلمبیا، ایران
- کشورهای با درآمد پایین: بنگلادش، هند، پاکستان، زیمبابوه
کاهش نگرانکننده استفاده از داروها در طول زمان
نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده از داروها برای پیشگیری از مشکلات قلبی-عروقی در کشورهای مختلف، بسته به سطح درآمدشان، متفاوت است. بهطور کلی، مصرف این داروها در طول زمان در بیشتر کشورها کاهش یافته است.
در ابتدای مطالعه، حدود ۴۱.۳٪ از افراد از حداقل یک دارو برای پیشگیری استفاده میکردند. این عدد در نهایت به ۳۱.۳٪ کاهش پیدا کرد. در کشورهای ثروتمند (با درآمد بالا)، مصرف دارو از ۸۸.۸٪ به ۷۷.۳٪ کاهش یافت.
در کشورهای با درآمد متوسط رو به بالا، این میزان از ۵۵٪ به ۶۱.۱٪ افزایش پیدا کرد. در کشورهای با درآمد متوسط رو به پایین، مصرف دارو ابتدا از ۲۹.۵٪ به ۳۱.۷٪ رسید، اما سپس به ۱۳.۴٪ کاهش یافت. در کشورهای فقیر (با درآمد پایین)، این عدد ابتدا از ۲۰.۸٪ به ۴۷.۳٪ افزایش یافت، اما بعداً به ۲۷.۵٪ کاهش پیدا کرد.
شکست گسترده در استراتژیهای درمان بیماریهای قلبی-عروقی
دکتر جوزف گفت: تحقیقات ما نشان میدهد که روشهای پیشگیری از بیماریهای قلبی هنوز نتواستهاند به طور کامل افراد مبتلا به بیماریهای قلبی را درمان کنند. این نشان میدهد که استفاده از داروهای پیشگیری در بیشتر کشورهای جهان هنوز به اندازه کافی افزایش نیافته است.
دکتر هارلان کرومهولتز، سردبیر نشریه JACC، گفت:”این مطالعه فرصتی بزرگ برای بهبود سلامت قلبی در سطح جهانی است. این غیرقابل قبول است که تعداد زیادی از افرادی که قبلاً دچار بیماری قلبی شدهاند، از درمانهای ساده و ارزان که میتواند جان آنها را نجات دهد و از مشکلات بیشتر جلوگیری کند، بهره نمیبرند. ما ابزارهای لازم برای رفع این مشکل را داریم و باید سریعاً اقدام کنیم.
محدودیتهای مطالعه و ملاحظات آینده
محدودیتهای این مطالعه شامل این است که فقط هفده کشور مورد بررسی قرار گرفتهاند، هرچند این کشورها از مناطق مختلف جهان و با شرایط اقتصادی متفاوت انتخاب شدهاند. یکی دیگر از محدودیتها این است که ممکن است شرکتکنندگان استفاده واقعی خود از داروها را کمتر از آنچه که بوده است، گزارش کرده باشند. این موضوع میتواند باعث ایجاد محدودیتهایی شود، از جمله تغییرات در جمعیت این گروه، مدت زمان ابتلا به بیماری قلبی یا شدت آن چقدر روی تغییرات استفاده از دارو در طول زمان تأثیر گذاشته است. در نهایت، شیوع ویروس کرونا توانایی انجام تحقیقات در برخی کشورها را محدود کرد.