یک مطالعه جدید در آمریکا نشان میدهد که مصرف تنها دو وعده ماست در هفته میتواند از رودهها در برابر برخی انواع خاص سرطانها محافظت کند.
به گزارش تکناک، این یافتهها به شواهد موجود درباره فواید ماست و باکتریهای زنده آن برای سلامت گوارش میافزاید، اگرچه تحقیقات پیشین نتایج یکسانی نداشتهاند و هنوز مشخص نیست که این فواید دقیقاً در چه شرایطی حاصل میشوند.
این تحلیل جدید، به روشنتر شدن بخشی از این ابهامات کمک میکند. در این مطالعه، محققان مشاهده نکردند که مصرف ماست ارتباط قابل توجهی با کاهش کلی خطر ابتلا به سرطان کولورکتال (سرطان روده بزرگ و راست روده) داشته باشد. سرطان کولورکتال سومین سرطان شایع در جهان و دومین علت مرگومیر ناشی از سرطان است. با این حال، زمانی که سرطان کولورکتال به انواع فرعی تقسیم شد، نتایج قابل توجهی به دست آمد.
این یافتهها با چندین مطالعه دیگر همخوانی دارد که نشان میدهند مصرف ماست ممکن است خواص ضد توموری داشته باشد. شوچی اوگینو، اپیدمیولوژیست از بیمارستان بریگهام و دانشگاه هاروارد، میگوید: مطالعه ما شواهد منحصر به فردی در مورد اثرات مفید ماست ارائه میدهد. رویکرد آزمایشگاه من این است که سعی کنیم رژیمهای غذایی طولانیمدت و دیگر مواد غذایی را به تفاوتهای کلیدی در بافتها، مانند حضور یا عدم حضور یک گونه خاص از باکتریها، ربط دهیم. این نوع تحقیق میتواند قدرت شواهد ارتباط بین رژیم غذایی و نتایج سلامتی را افزایش دهد.

این مطالعه بر اساس دادههای سلامت و سبک زندگی خودگزارش شده ۸۷ هزار زن و نزدیک به ۴۵ هزار مرد انجام شده است که بیش از سه دهه تحت پیگیری قرار گرفتند. دادههای تیم اوگینو و همکارانش شامل مجموعاً بیش از ۳ میلیون سال پیگیری فردی است.
مطالعات نشان دادهاند که افرادی که به سرطان کولورکتال مبتلا هستند و حداقل دو وعده ماست در هفته مصرف میکنند، ۲۰ درصد کمتر احتمال دارد که تومورهای سرطانی حاوی باکتری Bifidobacterium داشته باشند و این در مقایسه با کسانی بود که کمتر از یک وعده ماست در ماه مصرف میکنند. این نتیجه به خصوص در مورد تومورهای پروگزیمال، یعنی قسمت بالایی دستگاه گوارش، صادق است.
Bifidobacterium نوعی باکتری است که در روده انسان و در اکثر ماستها یافت میشود. در حدود ۳۰ درصد از موارد سرطان کولورکتال، این باکتری وارد بافت تومور شده و معمولاً با نوع خاصی از سرطان که تهاجمیتر است، مرتبط است. این باکتری در محیط کماکسیژن تومورها به خوبی رشد میکند و حضور آن در برخی تومورهای کولون نشان میدهد که احتمالاً با سرعت بیشتری از سد روده به بافت کولون نفوذ میکند.
جالب اینجاست که مصرف طولانیمدت باکتری Bifidobacterium ممکن است از این نفوذ جلوگیری کند. مطالعات اولیه نشان میدهند که این باکتری ممکن است اثرات آنتیاکسیدانی، ضد التهابی و فعالسازی سیستم ایمنی داشته باشد، که میتواند بر سلامت میکروبیوم روده و سد روده تأثیر بگذارد.
دانشمندان توضیح میدهند: یافتههای ما نشان میدهد که مصرف ماست ممکن است اثر پیشگیرانهای در برابر سرطان کولورکتال با اختلال در سد روده داشته باشد. مطالعات بیشتری برای روشنتر شدن مکانیسمهای اثرات مصرف طولانیمدت ماست بر سرطان کولورکتال مورد نیاز است.
سرطان کولون پروگزیمال (قسمت بالایی روده بزرگ) نسبت به سرطان کولون دِستال (قسمت پایینی روده بزرگ) نرخ بقای پایینتری دارد و میزان ابتلا به این نوع سرطانها در حال افزایش است.
این نظریه که غذا میتواند به عنوان داروی پیشگیرانه عمل کند، ارزش بررسی بیشتر را دارد. یک آزمایش در سال ۲۰۲۱ توسط دانشگاه استنفورد نشان داد که غذاهای تخمیرشده مانند ماست میتوانند میکروبیوم و سیستم ایمنی را در بزرگسالان سالم تحت تأثیر قرار دهند.

اندرو چن، اپیدمیولوژیست از بیمارستان عمومی ماساچوست که در این تحلیل اخیر مشارکت داشت، میگوید: مقاله ما به شواهد رو به رشدی میافزاید که ارتباط بین رژیم غذایی، میکروبیوم روده و خطر سرطان کولورکتال را نشان میدهد.
این مطالعه گامی مهم در جهت درک بهتر ارتباط بین رژیم غذایی، میکروبیوم روده و سلامت گوارش است و نشان میدهد که مصرف منظم ماست ممکن است به عنوان یک عامل محافظتی در برابر برخی انواع سرطان روده بزرگ عمل کند. با این حال، تحقیقات بیشتری برای تأیید این یافتهها و کشف مکانیسمهای دقیق آن مورد نیاز است.