هند در تحولی مهم در حوزه فناوریهای دفاعی اعلام کرد که با موفقیت سلاح لیزری قدرتمند و بومی خود را برای مقابله با پهپادها و تجهیزات جاسوسی دشمن آزمایش کرده است.
به گزارش تکناک، آزمایش این سلاح که روز یکشنبه در محدوده باز ملی NOAR در کرنول، ایالت آندرا پرادش صورت گرفته، توسط سازمان پیشرفته تحقیق و توسعه دفاعی این کشور، یعنی DRDO، انجام شده است.
فهرست مطالب
جزئیات آزمایش سلاح لیزری قدرتمند هند
در این آزمایش، پهپادهای بالثابت توسط لیزر از فاصله دور هدف قرار گرفتند و نابود شدند. همچنین این سیستم توانست یک حمله گروهی پهپادی را به تنهایی دفع و سنسورها و آنتنهای نظارتی دشمن را به طور کامل نابود کند.
سازمان DRDO اعلام کرده است که این سلاح لیزری با دقت بالا و در کسری از ثانیه میتواند اهداف پرنده را شناسایی و نابود کند.

معرفی سیستم جدید Mk-II(A)
این سیستم که با نام Mk-II(A) شناخته میشود، یک سلاح لیزری هدایتشده (Laser-DEW) است، که توسط مرکز سامانههای انرژی بالا و علوم DRDO (CHESS) با همکاری دانشگاهها و شرکتهای صنعتی داخلی توسعه یافته است.
از ویژگیهای بارز این سیستم میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- توان خروجی: ۳۰ کیلووات
- دارای سیستم تصویربرداری الکترونیکی داخلی برای شناسایی خودکار پهپاد و موشک
- توانایی استفاده از اطلاعات ورودی از رادارهای خارجی
- قابلیت هدفگیری دقیق با پرتو لیزری بسیار متمرکز
- تخریب کامل ساختار هدف یا انفجار در صورت وجود کلاهک
این سلاح با پرتاب پرتو لیزر قدرتمند به سمت اهداف، توانایی نابودی کامل آنها را دارد. تصاویر منتشرشده نشان میدهد که یک پهپاد در هنگام پرواز مورد هدف قرار میگیرد و به طور کامل نابود میشود.
همچنین سازمان DRDO اعلام کرده که این نسخه زمینی از سلاح است و نسخه دریایی آن برای نصب روی کشتیها در حال توسعه میباشد.
پیوستن هند به دارندگان سلاح لیزری قدرتمند
هند با این موفقیت، به طور رسمی به باشگاه انحصاری قدرتهای جهانی دارای سلاحهای لیزری DEW پیوست. پیش از این، کشورهایی مانند: ایالات متحده، چین و بریتانیا پروژههای مشابهی را توسعه دادهاند.

رقابت جهانی در فناوری لیزر ضد پهپاد
- بریتانیا با پروژه DragonFire تا سال ۲۰۲۷، در حال تجهیز ناوشکنهای نیروی دریایی خود به سلاحهای لیزری است. این سیستم توان هدفگیری پهپاد از فاصله ۱ کیلومتری را دارد و هر شلیک آن تنها ۱۳ دلار هزینه دارد.
- ایالات متحده نیز در سال ۲۰۲۴ آزمایش موفق سیستم HELIOS را روی ناوشکن کلاس Arleigh Burke انجام داد. این سیستم توان خروجی ۱۵۰ کیلووات دارد.
- چین نیز در سال ۲۰۲۴ سامانه لیزری خود را روی یک کشتی آبی-خاکی نصب کرد تا گامی در جهت استفاده از تسلیحات مبتنی بر انرژی بردارد.
- روسیه نیز در سال ۲۰۲۲ مدعی شده بود که از سلاحهای لیزری برای مقابله با پهپادهای ارسالشده از سوی غرب به اوکراین استفاده کرده است.
آینده دفاعی جهان در دستان لیزر
کارشناسان نظامی معتقد هستند که تسلیحات لیزری به دلیل هزینه پایین، دقت بالا و سرعت واکنش فوقالعاده، در آیندهای نزدیک جایگزین سیستمهای سنتی دفاعی خواهند شد. آزمایش موفق هند گواهی بر پیشرفت سریع این کشور در عرصه فناوریهای دفاعی نوین است.