مطالعات جدید پژوهشگران دانشگاه سیدنی نشان میدهد که رژیمهای غذایی ناسالم مانند غذاهای پرچرب و قندی، میتوانند به حافظه و توانایی مغز در مسیریابی فضایی آسیب برسانند.
به گزارش تکناک، این تحقیق که برای اولین بار با استفاده از واقعیت مجازی روی انسان انجام شده است، نتایج آزمایشهای قبلی که روی موشها انجام شده بود را تأیید کرد.
فهرست مطالب
روش تحقیق
در این مطالعه، 120 نفر بزرگسال بین 18 تا 38 سال، میزان مصرف چربی و قند خود را طی یک سال بررسی کردند. سپس، شرکتکنندگان با استفاده از هدست واقعیت مجازی وارد یک هزارتوی سهبعدی شدند، که پر از نشانههای قابل شناسایی بود.
هدف آنها پیدا کردن یک جعبه گنج در محیط مجازی بود. آنها باید این مسیر را شش بار طی میکردند و اگر در کمتر از چهار دقیقه موفق نمیشدند، به مکان جدیدی منتقل میشدند تا عملکرد بهتری داشته باشند. در مرحله آخر، جعبه گنج برداشته میشد و آنها باید جای قبلی آن را با کمک نشانهها تشخیص میدادند.

یافتههای مطالعه تاثیر غذاهای ناسالم بر مغز
نتایج این تحقیق نشان داد که افراد با مصرف چربی و قند بالاتر عملکرد ضعیفتری در شناسایی موقعیت گنج داشتند. این تحقیق به وضوح نشان میدهد که مصرف زیاد چربی و قند، که در رژیمهای غذایی غربی معمول است، میتواند باعث اختلال در عملکرد هیپوکامپ شود؛ ناحیهای از مغز که مسئول حافظه و مسیریابی فضایی است.
پیامدهای مصرف غذاهای ناسالم
دومینیک ترن، محقق دانشگاه سیدنی گفت: «مصرف چربی و قند میتواند به طور قابل توجهی عملکرد مغزی افراد را پیشبینی کند.»
این نتایج نشان میدهد که حتی افرادی با وزن طبیعی (BMI نرمال) هم اگر رژیم غذایی پرچرب و پرقند داشته باشند، ممکن است دچار آسیبهای مغزی شوند. این مشکلات حتی قبل از بروز بیماریهای متابولیک ظاهر میشوند.
محدودیتهای مطالعه
در این تحقیق، فقط 55 نفر از 120 نفر توانستند آزمایش را به پایان برسانند، چرا که برخی از شرکتکنندگان به دلیل استفاده از سیستم واقعیت مجازی دچار تهوع شدند. همچنین این مطالعه تنها روی گروهی از دانشجویان جوان متمرکز بود، که ممکن است نماینده جامعه عمومی نباشند. علاوه بر این، دادهها از طریق خودگزارشی جمعآوری شده بود و تصویربرداری مغزی انجام نشد.
نتایج و راهحلها
نتایج این تحقیق همسو با یافتههای قبلی در موشها است، که نشان میدهد رژیمهای غذایی پرچرب و قندی میتواند بر یادگیری و حافظه فضایی تأثیر بگذارد.

ترن اعلام کرد: «خبر خوب این است که این وضعیت به راحتی قابل بازگشت است. تغییرات در رژیم غذایی میتواند سلامت هیپوکامپ را بهبود بخشد و به ما کمک کند تا بهتر در محیط اطراف خود مسیریابی کنیم.»
همچنین این مطالعه بر اهمیت رژیم غذایی سالم برای حفظ سلامت مغز در سنین جوانی تأکید میکند، بهویژه در زمانی که عملکرد مغزی هنوز سالم است، اما با افزایش سن ممکن است کاهش یابد.
ترن در نهایت عنوان کرد: «ما مدتها است که میدانیم مصرف زیاد قند و چربیهای اشباعشده خطر ابتلا به بیماریهای متابولیک، قلبی-عروقی و برخی سرطانها را افزایش میدهد. همچنین این عادات غذایی ناسالم میتوانند تسریعکننده کاهش عملکرد مغزی در سنین بالاتر باشند.»