پژوهشگران استرالیایی در دانشگاه فناوری سوینبرن موفق به تولید آجرهایی قوی و پایدار از تفالههای قهوه شدند.
به گزارش تکناک، این دانشگاه در تاریخ ۲۷ ژوئن اعلام کرد که توافقنامهای با شرکت Green Brick امضا کرده است تا این آجرهای پایدار به مرحله تولید تجاری برسند. این نوآوری میتواند تحولی در کاهش ردپای کربنی صنعت ساختوساز ایجاد کند.
فیلیپ انگ، بنیانگذار Green Brick گفت: «در قرن گذشته، معیار سنجش مواد، هزینه بهازای هر متر مربع بود. اما امروزه، معیارها شامل کربن، شفافیت و چرخهپذیری خواهند بود و این معیارها به نفع محصولی جدید تمام خواهند شد.»
فهرست مطالب
اهمیت ساخت آجرهایی پایدار با تفالههای قهوه
برآورد میشود که سالانه حدود ۹ میلیون تُن قهوه آسیابشده در جهان مصرف میشود که این میزان مصرف، حدود ۱۸ میلیون تُن تفاله مرطوب قهوه (SCG) تولید میکند.
این ضایعات آلی در حال رشد، یک چالش زیستمحیطی مهم محسوب میشوند. بیشتر تفالههای قهوه سر از محل دفن زباله درمیآورند و در آنجا متان تولید میکنند، که یکی از گازهای گلخانهای قوی به حساب میآید.

تنها در استرالیا، روزانه بیش از ۱.۳ میلیون فنجان قهوه فروخته میشود، که این به معنای تولید سالانه حدود ۱۰ هزار تن پسماند قهوه است. همین موضوع به ردپای کربنی این کشور اضافه میکند.
از همین رو، تیمی به رهبری دکتر یَت وونگ از دانشگاه سوینبرن تصمیم گرفتند راهی برای استفاده از این زبالهها پیدا کنند.
پیش از این، از پسماند قهوه برای ساخت موادی مثل بیوچار در بتن یا تولید روغن قهوه استفاده کرده بودند (مثلاً در پیادهروهای شهر پیکنهام در استرالیا یا شرکت Bio-bean در بریتانیا). اما حالا تیم دکتر وونگ راه تازهای برای استفاده از این ضایعات پیدا کرده است.
آنها تفالههای قهوه را از کافهها و رستورانها جمعآوری و با خاک رس ترکیب کردند. سپس با استفاده از یک فعالکننده قلیایی، آجرهایی با انتشار کربن پایین تولید کردند.
فرمول خاص بهکار رفته در این روش باعث شده است آجرها تنها در دمای ۲۰۰ درجه سلسیوس (۳۶۰ درجه فارنهایت) پخته شوند، که ۸۰ درصد کمتر از دمای لازم برای آجرهای سنتی است.
دکتر وونگ عنوان کرد: «این روش هم انرژی کمتری میطلبد، هم سریعتر تولید میشود و طراحی آن به گونهای است که میتواند تا ۸۰ درصد از انتشار دیاکسید کربن مربوط به برق را در هر واحد کاهش دهد.»
مقاومتر از آجرهای معمولی
روش جدید تولید آجر، تأثیر زیستمحیطی مرتبط با ساخت آجرهای سنتی را به طور چشمگیری کاهش میدهد، که انرژیبر و وابسته به سوختهای فسیلی هستند.
یک مطالعه قبلتر نشان داده بود که پخت یک کیلوگرم آجر با سوخت زغالسنگ، حدود ۶۴.۲۶ گرم دیاکسید کربن تولید میکند.
علاوه بر این، آجرهای جدید از نظر دوام نیز فوقالعاده هستند و حداقل دو برابر استاندارد مقاومت استرالیا را دارند.
به گفته تیم پژوهشی، این آجرها دو مزیت اساسی دارند:
- مقدار زیادی از تفالههای قهوه به جای رفتن به زبالهدان، دوباره استفاده میشوند و همین باعث میشود که گاز متانی که از زبالهها تولید میشود، کمتر شود.
- مصالحی مقاوم و کمکربن برای ساختوساز فراهم میکند.

رقابت برای ساخت آجرهای پایدار ادامه دارد
تلاش دانشمندان برای ساخت آجرهای پایدار به تفاله قهوه محدود نمیشود.
به عنوان مثال، در سال ۲۰۲۴، استودیوی معماری Grimshaw با همکاری دانشگاه UEL، آجر نوآورانهای به نام Sugarcrete تولید کرد؛ آجرهایی که از باگاس (ضایعات نیشکر) ساخته میشوند.
آجرهای Sugarcrete تنها ۱۵ تا ۲۰ درصد از میزان کربن آجرهای سنتی را منتشر میکنند و ردپای کربنی آنها ۲۰ برابر کمتر و وزن آنها ۴ تا ۵ برابر سبکتر از بتن سنتی است.
اینکه دانشمندان سراسر جهان از ضایعات قهوه گرفته تا نیشکر، راهحلهای نوآورانهای برای ساخت مصالح پایدار مییابند، واقعاً هیجانانگیز است. به نظر شما گزینه پایدار بعدی چه خواهد بود؟