شرکت گوگل برای تأمین انرژی بدون کربن، قراردادی با استارتآپ آمریکایی CFS امضا کرده که قرار است ۲۰۰ مگاوات برق از نیروگاه همجوشی آینده آن خریداری کند.
به گزارش تکناک، شرکت گوگل از سال ۲۰۲۱ تاکنون یکی از سرمایهگذاران اصلی CFS بوده است و این قرارداد جدید، تعهد این شرکت به حمایت از توسعه فناوری نوظهور همجوشی هستهای را نشان میدهد. این نیروگاه که ARC نام دارد، قرار است در شهرستان چسترفیلد در ویرجینیا ساخته و در اوایل دهه ۲۰۳۰ میلادی وارد مدار تولید شود، که در صورت تحقق وعدهها، ۴۰۰ مگاوات برق تولید خواهد کرد. نیمی از این ظرفیت تولیدی، یعنی ۲۰۰ مگاوات، بر اساس قرارداد به گوگل اختصاص مییابد؛ رقمی که برای تأمین برق حدود ۲۰۰ هزار خانه معمولی در آمریکا کافی است.
استارتآپ CFS که در سال ۲۰۱۸ تأسیس شده، تاکنون بیش از ۲ میلیارد دلار سرمایه جذب کرده است و یکی از پیشتازان صنعت نوپای همجوشی هستهای به حساب میآید. این شرکت هماکنون در حال ساخت راکتور آزمایشی SPARC در ایالت ماساچوست است. این راکتور از آهنرباهای ابررسانای سفارشی برای مهار پلاسما در دمایی بیش از ۱۰۰ میلیون درجه سلسیوس در یک توکامک – راکتوری دوناتمانند برای همجوشی – استفاده میکند.

هدف اصلی SPARC دستیابی به وضعیت بهرهوری انرژی خالص یا Q>1 است، که به معنای تولید انرژی بیشتر از انرژی مصرفی برای آغاز واکنش همجوشی است. اگر این هدف محقق شود، CFS از نتایج آن برای طراحی و ساخت نیروگاه ARC بهره خواهد گرفت.
قرارداد گوگل برای تأمین انرژی با CFS در حالی منعقد میشود که رقیب این شرکت، مایکروسافت نیز قرارداد مشابهی با استارتآپ Helion Energy برای تأمین برق از یک نیروگاه همجوشی ۵۰ مگاواتی تا سال ۲۰۲۸ به امضا رسانده است. هیلیون تاکنون بیش از یک میلیارد دلار جذب سرمایه داشته و در تلاش برای دستیابی به شرایط Q>1 است.
با وجود این، دستیابی به تولید پایدار انرژی از همجوشی، چالش بزرگی محسوب میشود. حفظ پایداری واکنش، کنترل دمای بالا، جلوگیری از فرسایش تجهیزات و ماندگاری عملکرد راکتور، از مهمترین موانع فنی در این مسیر هستند.
شرکت گوگل از سال ۲۰۱۰ تاکنون میلیاردها دلار در حوزه انرژیهای تجدیدپذیر سرمایهگذاری کرده و در سال ۲۰۲۴ به تنهایی بیش از ۸ گیگاوات انرژی پاک خریداری کرده است. این شرکت اکنون به منابع متنوعی مانند: انرژی زمینگرمایی، هستهای و همجوشی توجه دارد و سرمایهگذاری در CFS بخشی از استراتژی بلندمدت آن برای دستیابی به انرژی پاک و پایدار است.
هرچند گوگل اذعان دارد که همجوشی هستهای یک «پروژه بلندپروازانه» (Moonshot) است، اما این شرکت معتقد است که این فناوری در صورت تحقق، میتواند انقلابی در تأمین انرژی جهانی ایجاد کند. در حال حاضر، نزدیک به ۵۰ استارتآپ خصوصی در سراسر جهان در حال رقابت برای تحقق این هدف هستند و CFS یکی از امیدهای اصلی این رقابت به حساب میآید.