استفاده قاچاقچیان از استارلینک برای کنترل قایق بدون سرنشین در آبهای کلمبیا، زنگ خطر امنیت فناوریهای فضایی را به صدا درآورد.
به گزارش تکناک به نقل از خبرگزاری AFP، قاچاقچیان مواد مخدر در کلمبیا از خدمات اینترنتی ماهوارهای استارلینک متعلق به شرکت فضایی اسپیسایکس برای هدایت از راه دور قایق نیمهغوطهور بدون سرنشین استفاده کردهاند. نیروی دریایی کلمبیا این قایق را توقیف کرد؛ اما مقامها تاکنون جزئیاتی درباره زمان دقیق این عملیات ارائه ندادهاند.
بررسیهای اولیه نشان میدهد که در زمان توقیف، هیچگونه ماده مخدری در داخل قایق یافت نشده است. این موضوع احتمال میدهد که قاچاقچیان پیشاز حمل بار، در حال آزمایش سیستم هدایت و عملکرد قایق بودهاند. روی این وسیله دیش استارلینک نصب شده بود که نقش مهمی در هدایت از راه دور این نوع شناورها ایفا میکند.
Wccftech مینویسد که قاچاقچیان سالهاست از زیردریاییهای نیمهغوطهور برای انتقال مواد مخدر، بهویژه کوکائین، از کلمبیا به مقصد ایالات متحده آمریکا استفاده میکنند. با پیشرفت فناوری، اکنون نسخههای خودران این وسایل جایگزین نمونههای سنتی دارای خدمه شدهاند. مزیت اصلی استفاده از وسایل خودران این است که درصورت توقیف بهواسطه نیروهای امنیتی، امکان بازداشت افراد مرتبط به حداقل میرسد.
این فناوری برای عملکرد صحیح، نیازمند اتصال پایدار و سریع اینترنت است. استارلینک با بهرهگیری از ماهوارههای مدار پایین زمین (LEO)، امکان دسترسی به اینترنت با سرعت زیاد و تأخیر اندک را حتی در مناطق دورافتاده دریایی فراهم کرده است. همین ویژگی باعث محبوبیت این سرویس در میان فعالان صنعت حملونقل، ازجمله شرکتهای کشتیرانی تفریحی و خطوط هوایی تجاری شده است.

طبق گزارش AFP، قایق کشفشده قابلیت حمل ۱/۵ تن مواد مخدر را دارد و بخشی از وسایل نقلیهای است که از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون، حداقل ده نمونه از آنها توقیف شدهاند. درحالیکه این قایق خاص حامل مواد نبوده، نصب دیش استارلینک روی آن گواهی بر احتمال آزمایشیبودن مأموریت آن پیشاز بارگیری است.
تصاویر منتشرشده از این قایق وجود دیش تخت استارلینک را تأیید میکند؛ اما بهدلیل کیفیت نامناسب تصاویر، نوع دقیق تجهیزات استفادهشده (اعم از مدل حرفهای یا شخصی) مشخص نشده است. شرکت اسپیسایکس امکان استفاده از خدمات رومینگ را نیز برای مشتریان خود فراهم کرده است که موجب میشود اتصال اینترنتی حتی در حال حرکت حفظ شود.
بااینحال، شرکت استارلینک در شرایط و ضوابط خود استفاده از سرویس اینترنتی برای فعالیتهای غیرقانونی را کاملاً ممنوع کرده است. این شرکت هشدار داده است که درصورت نقض قوانین، ممکن است دسترسی کاربر بهصورت کامل و بدون اطلاع قبلی قطع یا تعلیق شود.
این اتفاق باردیگر مشکلات امنیتی ناشی از سوءاستفاده از فناوریهای پیشرفته را برجسته کرده است؛ بهویژه در مواقعی که نوآوریهای علمی در دسترس شبکههای جنایی قرار میگیرند.