یک نخبه ایرانی تحصیلکرده در دانشگاه KTH سوئد که اخیرا به ایران بازگشته با راهاندازی یک استارتاپ فناوری پزشکی در حال توسعه دستگاهی پیشرفته برای تشخیص سریع بیماری کشنده سپسیس است.
به گزارش تکناک، سیدامیرحسین عزیزی که دکترای نانوالکترونیک را در KTH Royal Institute of Technology به پایان رسانده، حدود یک سال پیش به کشور بازگشته و فعالیتهای فناورانه خود را آغاز کرده است.
او با همکاری تیمی از همکاران ایرانی، استارتاپی را با تمرکز بر فناوریهای نانوالکترونیک و هوش مصنوعی تأسیس کردهاند. نخستین محصول این گروه، دستگاهی قابلحمل است که قادر است بیماری خطرناک و کشنده به نام سپسیس را طی کمتر از ۳۰ دقیقه از روی نمونه خون تشخیص دهد.
سپسیس یک پاسخ شدید ایمنی به عفونت است که اغلب پس از جراحی، زخمهای شدید یا حوادث ایجاد میشود؛ اگر بهموقع تشخیص و درمان نشود، میتواند منجر به نارسایی اندامها و حتی مرگ شود. نرخ مرگومیر ناشی از سپسیس در سطح جهانی بیشتر از برخی انواع سرطانها برآورد میشود .
تأثیر مثبت ۷۰ درصدی در موفقیت درمان
در روش تشخیص فعلی، نمونه خون باید به آزمایشگاه ارسال شود و نتیجه معمولاً پس از حدود ۴۸ ساعت اعلام میشود، اما دستگاه این استارتاپ عملیاتی میتواند همان فرایند را در تنها ۳۰ دقیقه انجام دهد. این سرعت بالا و دقت مناسب آن، میتواند بهطور قابلتوجهی در نجات جان بیماران اثرگذار باشد؛ برخی گزارشها حاکی از تأثیر مثبت تا ۷۰ درصدی در موفقیت درمان هستند.
به گفته مدیر پروژه، هرچند نمونههای مشابه خارجی نیز در بازار وجود دارند، اما در طراحی این دستگاه تمرکز روی افزایش تعداد فاکتورهای تشخیصی و استفاده از مارکرهای دقیقتر بوده تا دقت بالا حفظ شود و در عین حال قیمت تمامشده پایین بماند. همین ویژگی باعث میشود دستگاه داخلی مزیت رقابتی قابلتوجهی نسبت به نمونههای خارجی داشته باشد.
یکی دیگر از مزایای این فناوری، قابلحمل و حتی کاربرد در محیط خانگی است. نمونهای دیگر از محصولات این استارتاپ، دستگاه تشخیص پارامترهای انعقاد خون است که برای بیماران مسن و کسانی که نیاز به آزمایشهای مکرر دارند طراحی شده است. کاربر میتواند نمونه خون خود را در خانه تهیه کرده و بدون مراجعه مداوم به آزمایشگاه، وضعیت سلامت خود را پایش کند.
این دستگاه تشخیصی همچنین مجهز به هوش مصنوعی است تا با تحلیل دادههای مرجع، سطح دقیق شاخصهایی مانند D‑دیمِر یا سایر پارامترها را تشخیص دهد. هوش مصنوعی در اینجا نقش افزایش دقت تشخیص را دارد و امکان استفاده آسانتر و دقیقتر را فراهم میکند.
در حال حاضر، مراحل تولید این دستگاه آغاز شده و مراحل قانونی و اخذ مجوزهای لازم برای ورود به بازار در حال اجراست. طرح مشابه دیگری نیز در دست توسعه است تا به مرحله تولید انبوه برسد.منبع:ایسنا