فهرست مطالب
فضانوردان چینی با استفاده از یک فر بدون دود در ایستگاه فضایی چین، بال مرغ و استیک را در مدار پختند.
به گزارش تکناک، در گامی تاریخی برای ایستگاه فضایی چین، اعضای ماموریتهای شنژو-۲۰ و شنژو-۲۱ با بهرهگیری از فر جدیدی در فضا، نخستین باربیکیو در مدار زمین را تجربه کردند؛ رویدادی که مرز میان آسایش، فناوری و نوآوری در زندگی فضایی را جابهجا کرد.
مرکز فضانوردی چین (ACC) با انتشار تصاویری از این آزمایش، فضانوردان را در حال آمادهسازی بال مرغ به سبک نیواورلئان و استیک با فلفلسیاه و چشیدن نتیجه کارشان نشان داد. به گفتهی این مرکز، طراحی فر بخشی از برنامهای گسترده برای ارتقای کیفیت زندگی تایکوناتها در ماموریتهای طولانیمدت است.
بخوانید: ترامپ از برنامه آمریکا برای ارسال فضانوردان به مریخ خبر داد
این دستگاه ویژه برای کار در شرایط ریزگرانش ساخته شده و میتواند بدون استفاده از روغن و بدون تولید دود، فرآیند پخت را انجام دهد؛ در حالیکه با استانداردهای سختگیرانهی زیستمحیطی ایستگاه نیز هماهنگ است.
لیو ویبو از مرکز فضانوردی چین گفت:
«پس از دستیابی به پیشرفتهایی در کنترل دقیق دما، جمعآوری باقیماندهها، کاتالیز حرارتی در دمای بالا و فیلتر چندلایه، این فر توانسته امکان پخت بدون دود و بدون روغن را در مدار فراهم کند. این دستگاه میتواند تا ۵۰۰ چرخهی پخت بهصورت پایدار و مداوم فعالیت داشته باشد.»

01
از 02انقلابی در آشپزی فضایی؛ باربیکیو در مدار زمین
در حالی که ایستگاه فضایی بینالمللی چند سال پیش تنها توانست بهصورت آزمایشی کوکی شکلاتی در مدار بپزد، اجاق تازهی چین جهشی چشمگیر در فناوری و کارایی آشپزی فضایی رقم زده است.
در سال ۲۰۲۰، فضانوردان ناسا نمونهای از اجاقی ساختهشده توسط شرکتهای NanoRacks و Zero G Kitchen را آزمایش کردند که برای پخت تنها یک کوکی بیش از دو ساعت زمان میبرد. اما اجاق فضایی چین توانست بالهای مرغ را تنها طی ۲۸ دقیقه گریل کند؛ دستاوردی که از توان گرمایی و طراحی پیشرفتهی آن حکایت دارد.
بخوانید: طرح جالب ناسا برای تامین آب آشامیدنی فضانوردان
به گفتهی پروفسور کانگ گوهوا از دانشکده مهندسی هوافضای دانشگاه هوانوردی و فضانوردی نانجینگ، «این اجاق از همان ابتدا با درنظرگرفتن سازگاری کامل با سامانه انرژی ایستگاه، توزیع یکنواخت حرارت و بالاترین استانداردهای ایمنی طراحی شد. ما بر پایهی تجربههای پیشین، اصلاحات گسترده و بهینهسازیهای دقیقی انجام دادیم.» اما ارزش این نوآوری فراتر از فناوری است. برای فضانوردانی که ماهها دور از زمین زندگی میکنند، بوی غذای تازه و حس آشپزی خانگی چیزی بیش از یک وعدهی غذایی است؛ تجربهای انسانی در دل بیوزنی. کانگ میگوید: «ایستگاه فضایی فقط یک آزمایشگاه علمی نیست، بلکه خانهی تایکناتهاست. یک باربیکیو ساده میتواند روح را آرام کند؛ چراکه در میان خلا سرد فضا، طعم آشنای زمین، بهترین درمان برای دلتنگی است.»
02
از 02منوی ایستگاه فضایی چین به بیش از ۱۹۰ غذا رسید
ماموریت شنژو-۲۱ تنها به تجربهی «باربیکیو در مدار» بسنده نکرده است؛ فضانوردان چینی اکنون از منویی متنوع با بیش از ۱۹۰ نوع غذا بهره میبرند که هر ۱۰ روز یکبار تغییر میکند. تایکناتها میتوانند با استفاده از اجاق بدوندود و ابزارهای جدید آشپزی، خوراکهایی مانند کیک، آجیل و سبزیجات تازه را در مدار زمین آماده کنند.
این تحول در تغذیه، همزمان با ادامهی پژوهشهای کشاورزی در باغ سبزیجات ایستگاه فضایی است؛ جایی که تاکنون کاهو، گوجهفرنگی گیلاسی و سیبزمینی شیرین در شرایط بیوزنی با موفقیت رشد کردهاند. بر اساس گزارش مرکز فضانوردی چین، تاکنون ۴.۵ کیلوگرم محصول برداشت شده و برخی گیاهان چرخهی کامل رشد از بذر تا بذر را پشت سر گذاشتهاند.
«زانگ پِنگ» از کارشناسان مرکز فضانوردی میگوید: «برای مناسبتهایی مانند جشن بهار، ضیافتهایی ویژه برای فضانوردان تدارک دیدهایم. حتی بستههای هدیهای داریم که تنها در روز جشن اجازهی باز شدن دارند.» اکنون که برنامه فضایی سرنشیندار چین وارد مرحلهی پایدار و بلندمدت خود شده است، ماموریتها دیگر تنها بر علم و فناوری متمرکز نیستند؛ بلکه مزه، عاطفه و حس خانهبودن نیز جای خود را در مدار پیدا کردهاند. از آزمایشهای علمی تا گریل شبانه، ایستگاه فضایی چین بیش از هر زمان دیگر شبیه خانهای در دل فضا شده است.

















