وابستگی اپل به چین هرگز به این اندازه مورد توجه قرار نگرفته است، زیرا اختلالات مرتبط با کووید19 در بزرگترین کارخانه مونتاژ آیفون حدود یک میلیارد دلار در هفته برای این شرکت هزینه داشته است.
به گزارش تکناک، تلاش های این شرکت برای تنوع بخشیدن به تولید پیشرفت کرده است، اما تولید آیفون همچنان به شدت به چین وابسته است.
پیش زمینه
سالهاست هشدارهایی در مورد نیاز و دشواری کاهش وابستگی اپل به چین وجود دارد، اما همهگیری باعث جلوه بیشتر این مشکلات و خطرات سرمایه گذاری شد.
در حالی که اپل در حال گسترش خط تولید خود به کشورهای دیگر است، تخمینهای اخیر نشان میدهد 95 درصد از کل عرضه آیفون همچنان از چین تامین و حدود 80 درصد از تمام آیفونها در کارخانه ژنگژو، معروف به شهر آیفون، ساخته میشوند.
اختلال گسترده در این کارخانه منجر به کاهش 20 درصدی تولید برنامه ریزی شده آیفون، شده است. یک برآورد نشان می دهد خروجی از دست رفته بیش از 20 میلیون واحد است. بدترین خسارت به تولید آیفون 14 پرو وارد شده است، به صورتی که شکاف بین عرضه و تقاضا به قدری زیاد شده که تضمین تحویل به موقع برای کریسمس حتی برای سفارش های ثبت شده در اواسط نوامبر، غیرممکن است. تخمینها نشان میدهد این امر برای اپل یک میلیارد دلار در هفته از درآمد آیفون کم میکند.
کاهش وابستگی اپل به چین
اپل سالها بر روی تنوع بخشیدن به زنجیره تامین خود با کارخانههای مونتاژ در هند، ویتنام، اندونزی و جاهای دیگر کار کردهاست. طبق گزارش رویترز، این شرکت تاکنون موفق به کاهش درصد سایت های تولید در چین از 44-47 درصد در سال 2019 به 36 درصد در سال 2021 شدهاست.
دادهها نشاندهنده نحوه تغییر ساختار عرضه جهانی با حرکت متنوع اپل و تامینکنندگانش، با سرمایهگذاری در هند و ویتنام و افزایش خرید از تایوان، ایالات متحده و جاهای دیگر است. اگرچه تحلیلگران و دانشگاهیان ادعا میکنند این شرکت به شدت برای چندین سال آینده وابسته به چین باقی خواهد ماند.
الی فریدمن، دانشیار دانشگاه کرنل که بر روی کار در چین مطالعه می کند، گفت: زنجیره تامین چین یک شبه از بین نمی رود. اگرچه او انتظار داریم این تنوعپذیری سرعت بگیرد وی در ادامه گفت: در حال حاضر جداسازی برای این شرکتها واقع بینانه به نظر نمیرسد.
آیفون همچنان به چین وابسته خواهد ماند
با این حال، آیفون به طور خاص و گسترده به چین وابسته خواهد ماند و برنامه های اپل با توجه به مقیاس ریسک آن هنوز نسبتاً محتاطانه است.
جی پی مورگان انتظار دارد اپل از اواخر سال جاری حدود 5 درصد از تولید آیفون 14 را به هند منتقل کند و تا سال 2025 از هر چهار آیفون یکی را در هند بسازد.
بر اساس تحلیل رویترز، دادههای تامینکننده اپل تا سال 2021، تاکنون نشاندهنده هیچ مکانی بهعنوان نقطه سودآور قابلتوجه با کاهش تولید در چین نیست.
ویتنام و هند، چین نیستند. فریدمن از دانشگاه کرنل می گوید: آنها توانایی تولید در آن مقیاس، کیفیت، زمان چرخش و اطمینان زیرساخت را ندارند.
علاوه بر اختلالات و خطرات سیاسی، اعتراضات اخیر در کارخانه فاکسکان در ژنگژو، شرایط بد کاری در طول قرنطینه را برجسته کرده است. با توجه به موج فزاینده اعتراضات فعالان حقوق بشر به هزینه های انسانی تولید در چین، اپل اکنون با فشار فزاینده ای از سوی سرمایه گذاران برای رسیدگی به مشکلات مواجه است.
پیا گیسگارد، رئیس بخش پایداری و حاکمیت در Swedbank Robur، که طبق داده های Refinitiv تا پایان سپتامبر دارای سهام اپل به ارزش حدود 1.3 میلیارد دلار بود، گفت: نکته مهم اجرای این سفارشات توسط شرکت با احترام به حقوق مردم است.