دانشمندان دانشگاه Caltech نوع جدیدی از واکسن را ساخته اند که مانند ترکیبی از mRNA و نانوذرات پروتئین عمل می کند.
به گزارش تکناک، در آزمایشهایی که روی موشها انجام شد، نمونه اولیه پنج برابر بیشتر از واکسنهای موجود کووید-19 آنتیبادی تولید کرد و میتوان آن را علیه طیف وسیعی از بیماریها مورد استفاده قرار داد.
اصل کلی واکسن این است که سیستم ایمنی فرد را آموزش دهد تا یک عامل بیماری زا مانند ویروس آنفولانزا یا SARS-CoV-2 را تشخیص دهد تا بتواند به طور مؤثرتری در طول عفونت های آینده با آنها مبارزه کند. این کار معمولاً با وارد کردن پروتئین ها از هدف به بدن انجام می شود، بنابراین سلول های ایمنی آنتی بادی های موثری علیه آنها ایجاد می کنند.
واکسنهای مبتنی بر پروتئین، مانند واکسن کووید-۱۹ Novavax، مستقیماً نسخههای غیرفعالشده پروتئینهای پاتوژن را ارائه میکنند که در گردش هستند و توجه سلولهای ایمنی را به خود جلب میکنند. اما واکسنهای mRNA که برای دههها قبل از تسریع در همهگیری کووید-۱۹ در حال توسعه بودهاند، رویکرد متفاوتی دارند. اینها از مولکولهای mRNA استفاده میکنند که به سلولهای بدن آموزش میدهند تا تکههایی از پروتئینهای ویروس را تولید کنند که به نوبه خود باعث ایجاد پاسخ ایمنی میشود.
تیم Caltech اکنون تکنیک جدیدی را توسعه داده است که هر دو روش را در یک واکسن ترکیب می کند. این واکسن که به عنوان فناوری ناحیه اتصال به ESCRT و ALIX (EABR) شناخته میشود، از mRNA برای تحریک سلولهای گیرنده برای ساخت قطعات پروتئینی استفاده میکند اما مقدار کمی “دم” روی این پروتین ها نیز وجود دارد. این دمها فرآیندهای سلولی را تحریک میکنند که به برخی از پروتئینها اجازه میدهد تا به صورت ذرات ویروسمانند با هم جمع شوند و در بدن گردش کنند. به این ترتیب، آنها مانند واکسن های پروتئینی عمل می کنند.
مگنوس هافمن، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: در طول یک عفونت طبیعی، سیستم ایمنی با سلولهای آلوده و ذرات ویروس آزاد مواجه میشود. واکسنهای mRNA فعلی سلولهای آلوده را تقلید میکنند، در حالی که واکسنهای مبتنی بر نانوذرات پروتئینی از ذرات ویروس آزاد برای تحریک پاسخهای ایمنی تقلید میکنند. فناوری هیبریدی ما هر دو را انجام می دهد.
این تیم تکنیک جدید را بهعنوان واکسن کووید-19 روی موشها آزمایش کرد و دریافت که موشهایی که واکسن هیبریدی دریافت کردند، پنج برابر بیشتر از واکسنهای موجود آنتیبادی تولید کردند. برای تولید سطوح آنتیبادی قوی در برابر انواع امیکرون، به جای سه تزریق، تنها به دو تزریق نیاز بود، و این آنتیبادیها در برابر سویه اصلی و نوع دلتا نیز مؤثر بودند.
در حالی که کارهای بیشتری برای انجام دادن وجود دارد، این تیم میگوید این فناوری واکسن ترکیبی میتواند علیه سایر عوامل بیماریزا مانند آنفولانزا و حتی HIV مورد استفاده قرار گیرد. فراتر از این، استفاده از دم برای ساخت نانوذرات خود مونتاژ میتواند در نهایت برای رساندن دارو به اهدافی مانند سلولهای سرطانی مورد استفاده قرار گیرد.