سوزش معده یا سر دل، سوزشی در قفسه سینه است که معمولاً بعد از خوردن غذا ایجاد می شود. این مشکل می تواند زمانی اتفاق بیفتد که شما رفلاکس اسید معده را تجربه می کنید.
به گزارش تکناک، رفلاکس اسید معده زمانی رخ می دهد که اسید معده به مری یعنی لولهای که غذا را از دهان به معده میبرد، برمیگردد.
اگر سوزش سر دل دارید، ممکن است موارد زیر را نیز داشته باشید:
- درد گردن
- مشکل در بلع
- سرفه ای که با دراز کشیدن تشدید می شود
- احساس سوزش در گلو
اگر اغلب سوزش معده را تجربه می کنید، این مشکل می تواند نشانه ای از بیماری ریفلاکس معده به مری (GERD) که یک بیماری مزمن است که باعث دوره های مکرر رفلاکس اسید می شود، باشد.
چندین غذا وجود دارد که می تواند باعث سوزش معده شوند، اما خبر خوب این است که برخی از غذاها می توانند علائم سوزش معده شما را کاهش دهند. پس با ما تا آخر این مطلب همراه باشید.
غذاهایی که می توانند سوزش معده را بهتر کنند
گنجاندن غذاهای پیشگیری کننده از سوزش معده در رژیم غذایی می تواند به شما در مدیریت علائم و بهبود کیفیت زندگی کمک کند.
غلات کامل
غذاهای حاوی غلات کامل بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم هستند. آنها منبع خوبی از فیبر هستند که می تواند به هضم کمک کند.
فیبر نقش مهمی در کاهش علائم سوزش معده دارد. رژیم غذایی کم فیبر می تواند فرآیند هضم را کند پیش ببرد و از تخلیه مناسب معده جلوگیری کند. این مسئله می تواند باعث علائم ریفلاکس اسید مانند سوزش و نارسایی معده شود.
یک مطالعه در سال 2018 نشان داد افرادی که غذاهای غنی از فیبر مصرف میکنند، هضم بهتری داشته و علائم سوزش معده را کمتر تجربه میکنند.
برخی از غذاهای غلات کامل که می توانند سوزش معده را کاهش دهند عبارتند از:
- بلغور جو دوسر
- دانه های کوسکوس
- برنج قهوه ای
- نان آرد کامل: نانی که با آرد سبوس نگرفته پخته باشند
میوه های غیر مرکبات
مرکباتی مانند پرتقال، لیمو، آناناس و گریپ فروت می توانند بسیار اسیدی باشند. اسید این میوه ها می تواند علائم سوزش معده را تحریک کند.
در عوض بهتر است میوه های غیر مرکبات را امتحان کنید:
- گلابی
- سیب
- موز
- انگور
- هندوانه
- طالبی
- خربزه قندک
همچنین می توانید گزینه های دیگری مانند سس سیب یا آب تازه از میوه های غیر مرکبات را در نظر بگیرید.
مرغ و غذاهای دریایی
غذاهایی که چربی بالایی دارند ممکن است علائم سوزش معده را بدتر کنند. این مسئله به این دلیل است که غذاهای چرب و روغنی به طور طبیعی به زمان بیشتری برای هضم نیاز دارند. نمونه هایی از غذاهای چرب و روغنی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- گوشت قرمز چرب مانند بیکن
- مواد لبنی مانند پنیر، کره و بستنی
- شکلات و شیرینی های دیگر
بعد از خوردن غذا، غذا از دهان به مری و سپس به معده میرود. اگر هضم غذای شما بیش از حد طول بکشد، این موضوع می تواند ماهیچه های مری شما را ضعیف کند. اگر این عضلات ضعیف شوند، می تواند بین مری و معده شما فاصله ایجاد کند. در نتیجه اسید معده و غذا می توانند به مری برگردند و علائم سوزش معده را ایجاد کنند.
اگر سوزش معده را تجربه میکنید، بهتر است مصرف غذاهای پرچرب را کاهش دهید یا از آن اجتناب کنید. به عنوان یک جایگزین، ممکن است خوردن گوشت های کم چربی مانند مرغ، بوقلمون یا ماهی برای شما مفید باشد.
هنگام تهیه گوشت بدون چربی یا غذاهای دریایی، بهتر است استفاده از روغن و کره را محدود کنید. هنگام آشپزی، بخارپز کردن یا کباب کردن را امتحان کنید زیرا غذاهای سرخشده میتوانند علائم سوزش معده را تحریک کنند.
چربی های سالم
همه غذاهای پرچرب نمی توانند باعث سوزش معده شوند. در واقع، چربی های سالم می توانند به کاهش علائم سوزش معده کمک کنند.
غذاهای سرشار از چربی های اشباع شده (مانند گوشت های چرب و لبنیات) و چربی های ترانس (مانند مارگارین و محصولات پخته شده) می توانند سوزش معده را بدتر کنند. در عوض چربی های تک غیراشباع و چند غیراشباع گزینه بهتری برای افراد مبتلا به سوزش معده هستند. با این حال هر دوی این نوع چربی ها باید در حد اعتدال مصرف شوند.
نمونه هایی از چربی های تک غیراشباع عبارتند از:
- آجیل
- دانه
- آووکادو
- بادام زمینی و کره بادام زمینی
- روغن زیتون
- روغن کانولا
- روغن کنجد
- روغن آفتابگردان
نمونه هایی از چربی های غیر اشباع عبارتند از:
- دانه های آفتابگردان
- روغن کتان
- گردو
- دانه کتان
- روغن سویا
- روغن گلرنگ
- ماهی قزل آلا
- ماهی سالمون
- ماهی تن آلباکور
- ماهی خال مخالی
- شاه ماهی
- روغن ذرت
سبزیجات
سبزیجات می توانند به کاهش علائم سوزش معده کمک کنند زیرا منبع خوبی از فیبر هستند و معمولاً چربی کمی دارند. شما می توانید انتخاب کنید که چگونه می خواهید سبزیجات را در رژیم غذایی خود بگنجانید. ممکن است در نظر داشته باشید که از سبزیجات در سالاد خود استفاده کنید، سبزیجات خرد شده را به وعده های غذایی مورد علاقه خود اضافه کنید یا آنها را با میوه ها مخلوط کنید تا آبمیوه های تازه درست کنید. این مسئله کاملا به خودتان بستگی دارد.
چند نمونه از سبزیجاتی که می توانید مصرف کنید عبارتند از:
- زنجبیل
- سیب زمینی
- سیب زمینی شیرین
- ذرت
- فلفل سبز
- لوبیا سبز
- خیار
- کلم
- اسفناج
- کلم بروکلی
- گل كلم
- هویج
با این حال، بهتر است از استفاده بیش از حد سیر یا پیاز در غذاهای خود اجتناب کنید، زیرا این سبزیجات حاوی میزان بالایی از اسید هستند.
آدامس
جویدن آدامس در حد اعتدال می تواند علائم سوزش معده را کاهش دهد.
هنگامی که آدامس می جوید، میزان بزاق تولید شده در دهان را افزایش می دهید. بزاق بیش از حد در دهان می تواند شما را وادار به بلع کند. عمل بلع می تواند به شما کمک کند اسید معده یا غذا را به معده برگردانید و احتمال سوزش معده را کاهش دهید.
با این حال باید از جویدن آدامسی که طعم نعناع دارد خودداری کنید زیرا نعناع میتواند ماهیچههای مری شما را از عملکرد مناسب بازدارد.