هند در حال آماده شدن برای اولین ماموریت خود برای مطالعه خورشید است و انتظار می رود در اوایل سپتامبر به فضا پرتاب شود.
به گزارش تکناک، این رصدخانه که Aditya-L1 نام دارد به محل پرتاب خود در جزیره سری هاری کوتا، در ساحل شرقی هند رسیده است.
سازمان تحقیقات فضایی هند (ISRO)، که این مأموریت را انجام می دهد، اولین تصاویر از فضاپیما را در تاریخ 13 آگوست در X (که قبلاً توییتر نامیده می شد) به اشتراک گذاشت.
در حالی که خورشید برای مدت طولانی مورد مطالعه قرار گرفته است، دانشمندان هنوز در تعجب هستند که چگونه بیرونی ترین لایه اتمسفر آن، معروف به تاج، بسیار داغ می شود. این افزایش دما حدود 1.8 میلیون درجه فارنهایت (1 میلیون درجه سانتیگراد) گرمتر از سطح خورشید است. محققان در مورد شعله های خورشیدی و ابرهای پلاسمایی عظیم که به نام فوران جرم از تاج خورشیدی (CME) شناخته میشوند اطلاعات کمی دارند.
دانشمندان امیدوارند رصدخانه Aditya-L1 سرنخ هایی را در مورد این اسرار ارائه دهد.
در حالی که ISRO هنوز تاریخ پرتابی را برای این ماموریت اعلام نکرده است، طبق گزارش رسانه های محلی، انتظار می رود این فضاپیما در هفته اول سپتامبر توسط یک موشک چهار مرحله ای بلند شود.
این موشک که به عنوان پرتابگر ماهواره قطبی (Polar Satellite Launch Vehicle) شناخته می شود، ابتدا رصدخانه را در یک مسیر دایره ای پایدار به دور زمین قرار می دهد. هنگامی که دانشمندان مطمئن شوند که هفت ابزار آن در حالت مناسب قرار دارند و از پرتاب جان سالم به در برده اند، مدار دایره ای فضاپیما به مسیری تخم مرغی شکل کشیده می شود که سفر چهار ماهه آن را به مقصد نهایی آغاز می کند.
رصدخانه در نهایت به یک نقطه ثابت در فضا در فاصله 1 میلیون مایلی (1.5 میلیون کیلومتری) از زمین می رود و در آنجا نمایی بیکران از خورشید خواهد داشت. این پایگاه کیهانی که Earth-sun Lagrange Point 1 یا L1 نامیده میشود، همچنین محل رصدخانه خورشیدی ناسا و آژانس فضایی اروپا است که از سال 1996 فعالیتهای خورشیدی را زیر نظر دارد.
از هفت محموله موجود در Aditya، چهار محموله برای مشاهده مستقیم خورشید اختصاص داده شده است. اینها شامل دو طیفسنج پرتو ایکس است که خواص شرارههای خورشیدی را مطالعه میکند، یک تاجنگار که تصاویر پیوسته از خورشید را برای تشخیص شرارههای شکلگرفته روی خورشید میگیرد و یک ابزار چهارم برای اندازهگیری تابش خورشیدی.
از میان سه ابزار علمی باقیمانده، دو ابزار برای مطالعه باد خورشیدی و اجزای آن به کار میروند و سومین ابزار برای اندازهگیری میدانهای مغناطیسی در موقعیت فضاپیما در L1، طبق برنامه ماموریت است.
رصدخانه Aditya-L1 که نزدیک به 3.8 میلیارد روپیه (45 میلیون دلار) هزینه داشته و 15 سال از ساخت آن می گذرد، دومین پرتاب مهم هند در سال جاری است. ماه گذشته، فضاپیمای چاندرایان-3 از سری هاری کوتا در به مقصد ماه بلند شد و انتظار میرود و در 24 آگوست در ماه فرود آمد.
زیر نویس شکل:
فضاپیمای مطالعه خورشیدی Aditya-L1 هند که در مرکز ماهواره U R Rao ساخته شده است، قبل از پرتاب برنامه ریزی شده در اوایل سپتامبر 2023 به مرکز فضایی Satish Dhawan رسید.