یکی از کارشناسان هوش مصنوعی اعلام کرده است که هر پرسش از هوش مصنوعی ChatGPT شرکت OpenAI معادل هدررفتن نیم لیتر آب است.
به گزارش تکناک، پروفسور کیت کراوفورد، کارشناس هوش مصنوعی استرالیایی که بهتازگی در لیست ۱۰۰ فرد تأثیرگذار درزمینه هوش مصنوعی مجله تایم قرار گرفته، در سخنرانی اخیر خود هشدار داد که رشد سریع هوش مصنوعی مولد، بهویژه ChatGPT، میتواند تأثیرات منفی و عمیقی بر محیطزیست بگذارد.
فهرست مطالب
رشد سریع ChatGPT و تأثیرات آن بر محیطزیست
Wccftech مینویسد که براساس گزارشها، ChatGPT اخیراً بیش از ۳۰۰ میلیون نفر کاربر هفتگی داشته است. سم آلتمن، مدیرعامل OpenAI، این خبر را اعلام و پیشبینی کرده است که این تعداد کاربران همچنان افزایش خواهد یافت. اگرچه این خبر برای شرکت OpenAI خوشایند است، کارشناسان محیطزیست معتقدند که این روند میتواند تأثیرات جدی بر کره زمین بگذارد.
پروفسور کراوفورد در سخنانش از این رشد سریع بهعنوان تهدیدی برای پایداری کره زمین یاد و به نیاز فوری برای معرفی برنامههای پایداری اشاره کرد. او گفت:
درصورتیکه برنامههای پایداری اتخاذ نشود، هوش مصنوعی مولد میتواند بهاندازه مصرف انرژی کل کشور ژاپن در یک سال انرژی مصرف کند.

مقایسه ChatGPT با منابع طبیعی
کیت کراوفورد در ادامه صحبتهای خود، درخواستهای کاربران ChatGPT را با مصرف منابع طبیعی مقایسه کرد. او بیان کرد که هر جستوجوی انجامشده در این پلتفرم معادل هدردادن نیم لیتر آب است. این مقایسه بهوضوح نشان میدهد که شرکتها باید توجه بیشتری به موضوع پایداری نشان دهند و تنها به رقابت در حوزه هوش مصنوعی اکتفا نکنند. او افزود:
ما با این سیستمها مقدار زیادی آب هدر میدهیم و تعداد کمی از مردم متوجه این مشکل بزرگ هستند. به همین دلیل، شخصاً معتقدم که اولویت نخست این بخش باید پایداری باشد، نه رقابت در هوش مصنوعی.
ضرورت اقدام فوری برای کاهش اثرات زیستمحیطی
پروفسور کراوفورد بر لزوم اقدام سریع برای کاهش اثرهای زیستمحیطی این فناوریها نیز تأکید کرد و گفت:
ما زیر فشار شدیدی هستیم تا نیمه قرن جاری دیکربنسازی کنیم و اگر این کار را انجام ندهیم، با تأثیرات سیارهای پیچیدهای روبهرو خواهیم شد که همه ما را تحتتأثیر قرار میدهد.
وی به میلیاردرهای دنیای تکنولوژی اشاره کرد و گفت:
حتی برای میلیاردرهای تکنولوژی، این باید موضوعی باشد که همه از آن حمایت کنیم؛ زیرا ما وقت برای هدردادن نداریم تا سیستمی بسازیم که اینقدر انرژی مصرف و ردپای کربنی بهاندازه کل کشورهای صنعتی ایجاد کند.
هوش مصنوعی مولد؛ فرصتی برای پیشرفت یا تهدید برای آینده؟
پروفسور کراوفورد معتقد است که اکنون زمان آن است که ChatGPT را نهتنها از نظر کاربرد آن، بلکه ازنظر تأثیرات زیستمحیطی آن نیز بررسی کنیم. او اظهار کرد:
هوش مصنوعی مولد باید عاملی برای کمک به جامعهای شکوفا باشد و نه ایجاد مشکلاتی که در نهایت باید انسانها در سالهای آینده حل کنند!
در نهایت، این کارشناس برجسته به این نکته اشاره کرد که فناوریهای نوین باید بهجای صرف انرژی و منابع بیحساب، به ارتقای کیفیت زندگی و حفظ محیطزیست کمک کنند تا همزمان با پیشرفتهای علمی و تکنولوژیکی، مشکلات زیستمحیطی کمتری ایجاد شود.