طبق گزارشی از روزنامه والاستریت ژورنال، منابع آگاه اعلام کردند که اپل برای مقابله با تعرفههای سنگین اعمالشده ترامپ بر کالاهای چینی، در حال افزایش حجم ارسال آیفون از هند به ایالات متحده است.
به گزارش تکناک، شرکت اپل این اقدام را راهحلی موقت میداند و همزمان بهدنبال دریافت معافیت از سیاستهای تعرفهای دولت ترامپ است، رویکردی که پیشتر در دور نخست ریاستجمهوری وی نیز نتیجهبخش بوده است.
فهرست مطالب
تأثیر تعرفههای ترامپ و واکنش اپل
بسته جدید تعرفهای ترامپ که در ۲ آوریل ۲۰۲۵ معرفی شد، شامل اعمال حداقل ۵۴ درصد تعرفه بر واردات کالاهای چینی و ۲۶ درصد بر کالاهای هندی است. وی همچنین تهدید کرده که در صورت عدم حذف تعرفههای تلافیجویانه چین، ممکن است نرخهای بیشتری نیز اعمال شود.
با توجه به اینکه آیفون حدود ۵۰ درصد از درآمد اپل را تشکیل میدهد و تولید آن به شدت به چین وابسته است، این موضوع باعث ایجاد نگرانی میان سرمایهگذاران شده است. در نتیجه، ارزش سهام اپل در یک سقوط سهروزه، ۱۹ درصد کاهش یافت، که بدترین افت سهروزه در ۲۵ سال گذشته محسوب میشود.
شرکت اپل برای کاهش فشار ناشی از این وضعیت، در اواخر ماه مارس، با پنج پرواز ویژه، آیفونها و سایر محصولات را از هند به آمریکا منتقل کرد. یک مقام ارشد هندی این موضوع را در گفتوگو با روزنامه تایمز آو ایندیا تأیید کرده است. این محمولهها در مدت سه روز ارسال شدهاند و پیش از اجرایی شدن تعرفه ۱۰ درصدی جدید از تاریخ ۵ آوریل، وارد خاک آمریکا شدهاند.
همچنین منابع اعلام کردند که اپل در هفتههای اخیر حجم قابل توجهی از موجودی انبار خود را از هند و چین به انبارهای ایالات متحده منتقل کرده و برخلاف فصل کمرونق حملونقل، برای چندین ماه آینده ذخیرهسازی کرده است.

آمار تولید و هزینهها
وامسی موهان، تحلیلگر بانک آمریکا اعلام کرد که اپل در مسیر تولید ۲۵ میلیون دستگاه آیفون در هند تا پیش از اعمال تعرفهها قرار داشت. از این تعداد، به طور معمول ۱۰ میلیون دستگاه در خود هند به فروش میرسد، اما در صورت هدایت کل تولید به بازار آمریکا، میتوان تا ۵۰ درصد نیاز بازار آمریکا را پاسخ داد.
به گفته شرکت TechInsights، اعمال تعرفه ۵۴ درصدی بر آیفون تولید چین، ممکن است ۳۰۰ دلار به هزینه سختافزاری ۵۵۰ دلاری مدل iPhone 16 Pro اضافه کند؛ مدلی که در بازار ۱۱۰۰ دلار قیمت دارد. در حالی که واردات از هند با تعرفه ۲۶ درصدی، نیمی از این هزینه اضافه را کاهش میدهد.
چرا آیفون در آمریکا تولید نمیشود؟
اگرچه ترامپ به دنبال رونق تولید داخلی است، اما تحلیلگران و تأمینکنندگان معتقد هستند که تولید آیفون در خاک آمریکا غیرعملی است. محققان Wedbush بیان کردند: «اگر مشتریان خواهان یک آیفون ۳۵۰۰ دلاری باشند، میتوان آن را در نیوجرسی یا تگزاس تولید کرد (اشارهای به اینکه هزینههای تولید در آمریکا بسیار فراتر از تعرفهها است).»
نقش رو به رشد هند
شرکت اپل از سال ۲۰۱۷ با همکاری شرکایی مانند فاکسکان شروع به مونتاژ آیفون در هند کرده است؛ ابتدا با مدلهای قدیمیتر و اکنون شامل مدلهای جدید نیز میشود. این فرایند «تبدیل اساسی» قطعات به محصول نهایی، باعث میشود که هند به عنوان مبدأ محصول شناخته شود و این موضوع خطرات ناشی از وابستگی به چین را کاهش میدهد و همزمان مالیات واردات در هند را دور میزند، مزیتی بزرگ در بازاری که به سرعت در حال رشد است.
با وجود این، شبکه عظیم تأمینکنندگان و نیروی کار ماهر چین، همچنان این کشور را در مرکز زنجیره تأمین اپل نگه داشته است. با در نظر گرفتن شکاف ۲۸ واحدی بین تعرفه هند (۲۶ درصد) و چین (۵۴ درصد)، هند گزینهای امنتر و مقرونبهصرفهتر محسوب میشود. اپل سهم بزرگی از ۹ میلیارد دلار صادرات گوشیهای هوشمند هند به آمریکا را بر عهده دارد، هرچند تحولات آینده به نتایج نهایی تعرفهها وابسته خواهد بود.
فراتر از آیفون
همچنین اپل در حال سرمایهگذاری در تولید تجهیزات هوش مصنوعی در آمریکا است، از جمله سرورهایی که در پروژه “Apple Intelligence” بهکار میروند. این شرکت در فوریه ۲۰۲۵ متعهد شد تا پایان سال ۲۰۲۹، بیش از ۵۰۰ میلیارد دلار در تولید داخلی ایالات متحده سرمایهگذاری کند. این برنامه شامل ساخت تراشههای پیشرفته توسط شرکت تایوانی TSMC در ایالت آریزونا نیز میشود؛ اقداماتی که ترامپ از آن به عنوان «پیروزیهای سیاستی» یاد کرده است.
همچنین ویتنام که مشمول تعرفه ۴۶ درصدی است، میزبان تولید ایرپاد، اپل واچ و آیپد است. ترامپ به تازگی پس از دیدار با رهبر ویتنام، به توافقات تجاری جدید و احتمال کاهش تعرفهها اشاره کرده است.
استراتژی ذخیرهسازی اپل در مقابل تعرفههای ترامپ
روزنامه تایمز آو ایندیا گزارش داده است که محمولههای ماه مارس به اپل این امکان را دادهاند که فعلاً قیمتهای خود را حفظ کند. به گفته یک منبع آگاه، ورود کالاها با نرخ تعرفه پایینتر، به طور موقت از شرکت در برابر فشارهای مالی محافظت کرده است، اما محمولههای بعدی مشمول تعرفههای بالاتر خواهند بود. به گفته او، هرگونه افزایش قیمت، به طور جهانی احساس خواهد شد و مخصوص آمریکا نیست و این موضوع میتواند بر تقاضا و حاشیه سود اپل در بازارهایی مانند هند نیز تأثیر بگذارد.
چشمانداز آینده اپل با توجه به تعرفههای ترامپ
والاستریت ژورنال در پایان گزارش تأکید میکند که اپل فضای تعرفهای فعلی را بیش از حد ناپایدار میداند و این موضوع مانعی برای تغییرات عمده در زنجیره تأمین جهانی آن است. اپل انتظار دارد که نقش هند بهتدریج پررنگتر شود، اما معتقد است که سرمایهگذاریهای بلندمدت همچنان به چین وابسته خواهند ماند. این شرکت در حال بررسی دقیق تأثیر تعرفهها در مناطق مختلف است تا استراتژی آتی خود را تدوین کند.