یک استارتآپ چینی به نام NeuroXess با دو دستاورد بزرگ در زمینه فناوری رابط مغز و کامپیوتر (BCI) توانسته است به بهبود وضعیت یک بیمار دچار آسیب مغزی کمک کند.
به گزارش تکناک، اولین پیشرفت این شرکت در رمزگشایی افکار به گفتار در زمان واقعی بود و دومین دستاورد آن، توانایی کنترل یک دست رباتیک فقط با استفاده از افکار بود.
آزمایشهای جدید این فناوری به کاربر امکان داده است که نه تنها با یک مدل هوش مصنوعی (AI) ارتباط برقرار کند، بلکه توانسته است یک آواتار دیجیتال را نیز کنترل نماید.
این آزمایشها در ماه آگوست سال 2024 در بیمارستان Huashan انجام شد، جایی که جراحان مغز و اعصاب دستگاهی 256 کاناله و انعطافپذیر از فناوری رابط مغز و کامپیوتر را در مغز یک بیمار کاشتند.
بیمار یک زن 21 ساله مبتلا به صرع بود، که ضایعهای در ناحیه حرکتی مغز خود داشت. تیم NeuroXess با استفاده از این رابط توانست سیگنالهای مغز بیمار را ضبط و تجزیه و تحلیل کند. این سیگنالها اطلاعات دقیقتری درباره فعالیتهای مغزی، بهویژه در مورد حرکت و حس فراهم میآورند و با فرایندهای پیچیده ذهنی مرتبط هستند.
فهرست مطالب
گفتار از سیگنالهای مغزی
در این تحقیق از سیگنالهای خاصی از مغز به نام باند گامای بالا (با فرکانس 70 تا 150 هرتز) برای آموزش یک مدل شبکه عصبی استفاده شد، که این سیستم قادر بود با تأخیری کمتر از 60 میلیثانیه افکار بیمار را به گفتار تبدیل کند.
علاوه بر این، محققان با استفاده از این فناوری توانستند مناطق مختلف مغزی را تنها چند دقیقه پس از جراحی با دقت نقشهبرداری کنند.
در عرض تنها 48 ساعت پس از پیادهسازی این فناوری، بیمار توانست بازیهای سادهای مانند تنیس روی میز را انجام دهد. در عرض دو هفته، بیمار قادر شد از سیستمعامل XessOS استفاده کند و اپلیکیشنهای معمولی تلفن همراه مانند: WeChat و Taobao را کنترل نماید.
این دستاوردها به بیمار این امکان را داد که بتواند سیستمهای خانه هوشمند و صندلی چرخدار خود را نیز کنترل کند، که بهبود قابل توجهی در کیفیت زندگی او به همراه داشت.
زبان چینی، چالشی بزرگتر برای رابط مغز و کامپیوتر
یکی از جالبترین بخشهای این پیشرفت، توانایی NeuroXess در رمزگشایی گفتار از سیگنالهای مغزی است. زبان چینی به دلیل ویژگیهای خاص خود به نواحی بیشتری از مغز نیاز دارد، که این کار را پیچیدهتر میکند.
بر اساس گفته استارتآپ NeuroXess، این چالش باعث شد که تیم تحقیقاتی روشهای جدیدی برای رمزگشایی دقیقتر و سریعتر سیگنالهای مغزی توسعه دهند.
این استارتآپ گزارش میدهد که با موفقیت به دقت 71 درصد در رمزگشایی گفتار چینی از 142 هجای معمولی رسیده است. همچنین تأخیر در رمزگشایی هر هجا کمتر از 100 میلیثانیه بوده است، که بالاترین سطح دقت در رمزگشایی گفتار چینی در زمان واقعی میباشد که تاکنون در چین به دست آمده است.
آزمایشهای موفقیتآمیز با رابط مغز و کامپیوتر
ویدیویی که توسط NeuroXess منتشر شده، نشان میدهد که مغز بیمار توانسته است یک دست رباتیک را به صورت مستقیم کنترل کند تا سیب و گلابی بردارد و حتی زبان اشاره «سال نو مبارک» را انجام دهد.
همچنین بیمار قادر بود با کنترل یک آواتار دیجیتال، پیامی مانند سلام را ارسال کند و با یک مدل هوش مصنوعی تعامل داشته باشد. این موفقیت به عنوان اولین گفتوگوی مغز با استفاده از یک مدل هوش مصنوعی در جهان معرفی شده است.
چالشهای فناوری و رویکرد متفاوت NeuroXess
تائو هو، بنیانگذار و دانشمند ارشد استارتآپ NeuroXess در این باره گفت: «استراتژی شرکت Neuralink نیاز به کاشت دستگاه در قشر مغز دارد که ممکن است به بافت مغزی آسیب بزند، اما رویکرد ما با تمرکز بر قشر مغز میتواند از آسیبهای احتمالی به بافت مغزی جلوگیری کند.»
این دستاوردها نمایانگر گامهای بزرگ در راستای بهبود کیفیت زندگی افراد با مشکلات گفتاری یا حرکتی مانند: ایالاس (ALS)، فلجهای شدید و سکته مغزی است.
استارتآپ NeuroXess اکنون قصد دارد از این فناوری برای کمک به این دسته از افراد استفاده کند و باعث بهبود در زندگی آنها شود.
دیدگاهها 1