پژوهشگران به تازگی با استفاده از مکعب یاقوت و لیزر سبز و آبی، پدیدهای شگفتانگیز را کشف کردند که پرتوی لیزر میتواند از خود سایه ایجاد کند.
به گزارش تکناک، رافائل آبراهائو، یکی از اعضای تیم تحقیقاتی درباره این کشف توضیح داد: «زمانی که دو پرتوی لیزر با یکدیگر برخورد میکنند، برخلاف تصورات رایج، مانند شمشیرهای نوری در فیلمهای جنگ ستارگان با هم برخورد ندارند، بلکه بهسادگی از کنار یکدیگر عبور میکنند.»
با وجود این، تیم پژوهشی راهی پیدا کرده است که یک پرتوی لیزر بتواند دیگری را مسدود کند و سایهای از خودش ایجاد نماید.
فهرست مطالب
جزئیات آزمایش
در این آزمایش که در آزمایشگاه ملی بروکهاون نیویورک انجام شده است، یک مکعب یاقوت به عنوان عنصر کلیدی مورد استفاده قرار گرفت.
پژوهشگران مکعب یاقوت را با پرتوی لیزر سبز روشن کردند و در همان حال پرتوی لیزر آبی از کناره آن تابانده شد.
زمانی که نور سبز از میان اتمهای یاقوت عبور کرد، ویژگیهای این اتمها به شیوهای خاص تغییر داشت. این تغییر باعث شد که اتمهای یاقوت بهجای عبور دادن نور آبی، آن را مسدود کنند و سایهای به شکل پرتوی سبز ایجاد شود.
پژوهشگران توانستند این سایه را روی یک صفحه، نمایش دهند و با چشم غیرمسلح ببینند. حتی این سایه روی اشیای معمولی مانند یک ماژیک نیز قابل نمایش بود، که نشان از واقعیت این پدیده دارد.
بحث درباره تعریف سایه
آبراهائو گفت: «تیم او بحثهای طولانی داشتند تا مشخص کنند که آیا این پدیده میتواند سایه نامیده شود یا خیر.»
از آنجا که این سایه با حرکت پرتوی لیزر سبز جابهجا میشد، بدون نیاز به تجهیزات خاص قابل مشاهده بود و روی اشیای مختلف نمایش داده میشد، در نهایت محققان به این نتیجه رسیدند که این پدیده واقعاً یک سایه است.
اهمیت این کشف
آبراهائو معتقد است که درک سایهها همواره برای فهم قابلیتهای نور و کاربردهای آن حیاتی بوده است. این آزمایش اکنون یک تکنیک غیرمنتظره و جدید را به ابزارهای دانشمندان برای کنترل نور اضافه میکند.
توماس چلووبا از دانشگاه نورنبرگ آلمان، در واکنش به کشف ایجاد سایه از نور اعلام کرد: «این آزمایش با استفاده از فرایندهای شناختهشده، نمایش بصری جالبی از نحوه کمک مواد به کنترل نور ارائه میدهد.»
وی تصریح کرد: «تعامل یاقوت با نور لیزر شباهتهایی با موادی دارد که در جراحیهای لیزری چشم استفاده میشوند و باید توانایی مسدود کردن نور لیزر در شدتهای خطرناک را داشته باشند.»
این کشف علمی نهتنها مرزهای دانش ما را درباره نور گسترش میدهد، بلکه میتواند کاربردهای مهمی در فناوریهای نوری و ابزارهای پیشرفته آینده داشته باشد.