تحقیقات جدید نشان میدهد که میزان بالای قند خون بر سلامت مغز حتی در افراد غیر دیابتی، به ویژه در بزرگسالان مسنتر و زنان تأثیر منفی میگذارد.
به گزارش تکناک، این مطالعه توسط مرکز تحقیقاتی Baycrest انجام شده است و اولین مرکزی میباشد که این ارتباط را در افراد غیر دیابتی بررسی کرده است.
دکتر ژان چن، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: «نتایج ما نشان میدهد که حتی اگر فردی دیابت نداشته باشد، ممکن است میزان قند خون به اندازهای بالا باشد که بر سلامت مغز او تأثیر منفی بگذارد.»
این مطالعه به تازگی در مجله Neurobiology of Aging منتشر شده و 146 بزرگسال سالم در سنین 18 سال و بالاتر را مورد بررسی قرار داده است. برای هر فرد، محققان قند خون، فعالیت مغز از طریق اسکنهای تصویربرداری تشدید مغناطیسی (MRI) و تغییرات ضربان قلب از طریق قرائتهای الکتروکاردیوگرام (ECG) را تجزیه و تحلیل کردهاند.
دکتر چن بیان کرد: «یافتهها بر اهمیت مدیریت قند خون از طریق رژیم غذایی سالم و ورزش تأکید میکند. در واقع قند خون نه فقط برای بدن، بلکه برای مغز شما نیز مهم است.»
وی تصریح کرد: «همچنین مهم است که به طور منظم چکاپ شوید، به ویژه اگر پیشدیابت دارید.»
یافتههای اصلی مطالعه شامل موارد زیر است:
- قند خون بالا با کاهش اتصالات در شبکههای مغزی مرتبط بود. این شبکهها نقش حیاتی در تمام جنبههای ذهنی از جمله حافظه، توجه و تنظیم هیجانات دارند.
- این اثر در بزرگسالان مسنتر قویتر بود، اما در تمام سنین مشاهده شد. بزرگسالان مسنتر اغلب قند خون بالاتری نسبت به بزرگسالان جوانتر داشتند.
- اثر در زنان نسبت به مردان قویتر بود.
- علاوه بر این، رابطهای بین قند خون بالاتر و کاهش تغییرات ضربان قلب (یعنی تغییرات ضربه به ضربه در ضربان قلب فرد) وجود داشت. تحقیقات قبلی نشان دادهاند که تغییرات بالاتر ضربان قلب با سلامت بهتر مغز مرتبط است.
محققان ممکن است که در تحقیقات آینده، بیشتر این موضوع را بررسی کنند که چگونه میتوان با تغییر در ضربان قلب، عملکرد مغز را بهبود بخشید، چرا که این هدف آسانتر از تغییر قند خون، به ویژه در افراد غیر دیابتی است.