پژوهشگران مؤسسه کارولینسکای سوئد در مطالعهای جدید نشان دادند که مغز انسان، بهویژه در ناحیه هیپوکامپ تا سن ۷۸ سالگی هم نورونهای جدید تولید میکند.
به گزارش تکناک، این کشف که در مجله Science منتشر شده است، میتواند راه را برای درمان بیماریهای مانند: آلزایمر، افسردگی و سایر بیماریهای مغزی هموار کند.
سالها است که دانشمندان درباره توانایی مغز بزرگسالان برای تولید نورونهای جدید بحث میکنند. حالا تیمی از پژوهشگران این موضوع را ثابت کردهاند.

فهرست مطالب
استفاده از روشهای نوین برای بررسی مغز
محققان در این مطالعه با استفاده از فناوریهای پیشرفته و یادگیری ماشینی، بافت مغز افراد را از بدو تولد تا ۷۸ سال بررسی کردند. آنها توانستند مراحل مختلف رشد نورونی، از سلولهای بنیادی گرفته تا نورونهای نابالغ در حال تقسیم را شناسایی کنند.
نورونهای جدید مغز کجا ساخته میشوند؟
پژوهشگران با بهکارگیری تکنیکهای RNAscope و Xenium که امکان مشاهده دقیق فعالیت ژنها را در بافت مغز فراهم میکنند، موفق شدند منطقه Dentate Gyrus در هیپوکامپ را به عنوان منبع اصلی تولید نورونهای جدید شناسایی کنند. این ناحیه از مغز نقش کلیدی در حافظه، یادگیری و انعطافپذیری ذهنی دارد و یافتههای جدید میتواند به درک بهتر بیماریهای عصبی مانند آلزایمر کمک کند.
تفاوتهای ژنتیکی و اهمیت فردی در نورونزایی
نتایج نشان داد که اگرچه سلولهای پیشساز نورونی در انسان از نظر ژنتیکی شباهت زیادی به موشها، خوکها و میمونها دارند، اما تفاوتهای مهمی در الگوی فعالیت ژنهای این سلولها وجود دارد. نکته جالبتر اینکه تعداد این سلولها در افراد مختلف به شدت متغیر است؛ برخی بزرگسالان تعداد زیادی از این سلولها را دارند، در حالی که در برخی دیگر این سلولها بسیار نادر هستند.

پیامدهای درمانی تولید نورونهای جدید در مغز
پروفسور یوناس فریسن، سرپرست گروه تحقیقات گفت: «ما متوجه شدیم که مغز انسان حتی در بزرگسالی هم توانایی تولید نورونهای جدید را دارد. این کشف مهم میتواند راه را برای درمان بیماریهایی مانند آلزایمر و افسردگی با تحریک رشد سلولهای مغزی جدید هموار کند.»
این مطالعه نه تنها یک گام بزرگ در درک بهتر عملکرد مغز انسان است، بلکه در آینده میتواند باعث توسعه درمانهایی شود که نورونزایی را در بیماریهای عصبی و روانی تحریک میکنند.