اتحادیه اروپا و چین با آغاز پروژههای جدید مانند Iris2 و GuoWang، به دنبال کاهش فاصله با اسپیسایکس در بازار ماهوارههای اینترنتی هستند.
به گزارش تکناک، شرکت اسپیسایکس متعلق به ایلان ماسک در حال حاضر بر بازار پرتاب ماهوارهها تسلط دارد و این تسلط به دلیل استفاده از راکت فالکون ۹ این شرکت است. از سوی دیگر، ماهوارههای اینترنتی استارلینک اسپیسایکس تقریبا ۶۰ درصد از تمام ماهوارههای در حال گردش به دور زمین را تشکیل میدهند.
این موضوع برای ایالات متحده و شخص ایلان ماسک یک مزیت استراتژیک و سیاسی قوی به ارمغان آورده است؛ بهویژه که استارلینک در ارتباطات در اوکراین جنگزده نقش کلیدی ایفا کرده است.
اکنون اتحادیه اروپا و چین در تلاش هستند تا فاصله خود را با اسپیساکس کاهش دهند و پروژههای خود را برای ایجاد شبکههای ماهوارهای اینترنتی بزرگ آغاز کردهاند. اتحادیه اروپا از برنامه ماهوارهای Iris2 با بودجه ۱۰.۵ میلیارد دلار (۱۰ میلیارد یورو) خبر داده است، در حالی که چین اولین ماهوارههای سیستم GuoWang خود را به فضا فرستاده است.
فهرست مطالب
ماهوارههای اینترنتی اتحادیه اروپا و چین
راکت فالکون ۹ اسپیساکس که به صورت قابل استفاده مجدد طراحی شده است، از زمان پرتاب اولیه خود در سال ۲۰۱۰ به طرز چشمگیری هزینههای پرتاب ماهوارهها را کاهش داده است. اسپیسایکس بدون شک از این مزیت برای تقویت دیگر بخشهای خود بهره برده است.
امروزه، شرکت اسپیسایکس حدود ۷,۰۰۰ ماهواره عملیاتی استارلینک در مدار دارد و این شرکت اعلام کرده است که حدود ۵ میلیون مشتری در بیش از ۱۰۰ کشور دارد.
این پیشرفتها نشان میدهد که کشورهای دیگر و دولتها برای رسیدن به جایگاه اسپیسایکس فاصله زیادی دارند.
در ۱۶ دسامبر، چین اولین ماهوارههای خود را برای سیستم GuoWang به فضا فرستاد. راکت لانگ مارچ B5 از مرکز پرتاب ماهواره وِنشانگ در ساعت ۵:۰۰ صبح به وقت شرقی (۱۰:۰۰ UTC) پرتاب شد و اولین گروه از ماهوارههای اینترنتی در مدار پایین زمین را حمل میکرد.
آکادمی فناوری پرواز فضایی شانگهای (SAST) موفقیت این پرتاب را تأیید کرده، اما تعداد دقیق ماهوارههای پرتابشده را اعلام نکرده است.
در همین حال، اتحادیه اروپا برنامه ماهوارهای Iris2 خود را اعلام کرده است. این برنامه قرار است کمتر از ۳۰۰ ماهواره اینترنتی را به فضا پرتاب کند تا به شهروندان اروپایی خدمات ارائه دهد.
در بیانیهای از اتحادیه اروپا آمده است: «این یک گام مهم به سمت حاکمیت اروپا و اتصال امن است.»
آیا میتوانند به اسپیسایکس برسند؟
شرکت اسپیسایکس قصد دارد که در نهایت تعداد ماهوارههای خود را به ۴۲,۰۰۰ ماهواره در مدار پایین زمین افزایش دهد. طبق گزارش CNBC، چین در تلاش است تا یک شبکه ۳۸,۰۰۰ ماهوارهای ایجاد کند که شامل سه پروژه اینترنتی مختلف به نامهای Qianfan، GuoWang و Honghu-3 میشود.
در حالی که برنامه ۳۰۰ ماهوارهای Iris2 اتحادیه اروپا در مقایسه با شبکه عظیم استارلینک کوچک به نظر میرسد، اما اتحادیه اروپا اعلام کرده است که تکنولوژی آن پوشش وسیعتری را ارائه میدهد.
با استفاده از پیشرفتهای تکنولوژیکی و قرار دادن ماهوارهها در مدار پایین و میانه زمین، این شبکه معادل پوشش ۱,۰۰۰ ماهواره را ارائه خواهد داد.
چالشها
در حال حاضر اتحادیه اروپا به طور قطع به اندازه ایالات متحده و چین از تواناییهای پیشرفته در زمینه پرتاب ماهواره برخوردار نیست.
شرکت آریاناسپیس (Arianespace) تنها یک بار راکت آریان ۶ خود را پرتاب کرده و آژانس فضایی اروپا (ESA) در چند پرتاب مهم اخیر از جمله در پرتاب ماهواره Euclid، ناچار شده است که از خدمات اسپیسایکس استفاده کند.