چین به تازگی یک سیستم راداری مبتنی بر لیزر ساخته است، که توانایی ردیابی دقیق اجسامی را در آسمان دارد که با سرعت بیش از چهار مایل در ثانیه حرکت میکنند.
بهگزارش تکناک، این سیستم راداری توسط ژنگ شیائوپینگ، پروفسور دپارتمان مهندسی الکترونیک دانشگاه Tsinghua که دههها را روی ارتباطات نوری فوق سریع کار کرده، توسعه داده شده است.
این فناوری جدید، که تاکنون تنها در شبیهسازیهای زمینی آزمایش شده، قادر است دقتی بیش از 99.7 درصد در تخمین سرعت داشته باشد و میتواند روی هواپیماها یا سر موشکهای دفاع هوایی نصب شود.
ساوت چاینا مورنینگ پست (SCMP) گزارش میدهد که مقالۀ توصیفکنندۀ این سیستم در مجلۀ چینی Optical Communication Technology منتشر شده است.
ژنگ و تیمش در آن مقاله شبیهسازیهای زمینی را توصیف میکنند، که نشان میدهد این سیستم میتواند موشکی را که با سرعت 7 کیلومتر در ثانیه با نرخ خطای تنها 28 سانتیمتر، ردیابی کند. همچنین این سیستم توانست سرعت موشک را با دقت 99.7 درصد تخمین بزند. بر اساس گزارشها این سیستم راداری میتواند در بُردی معادل 600 کیلومتر کار کند.
موشک مافوق صوت به هر موشکی گفته میشود که سرعت آن بیش از 5 ماخ یا حدود یک مایل در ثانیه باشد. آزمایش این سیستم جدید نشان داد که میتواند در ردیابی موشکهایی که با سرعت 20 ماخ حرکت میکنند، مؤثر باشد.
نوآوری در سیستم رادار، استفاده از لیزرهای ترکیب شدۀ سه باند مختلف از ارتباطات مایکروویو است. این موضوع نه تنها به ردیاب اجازه میدهد که ارتباطات بین گرهها را با سرعت نور ارسال کند، بلکه مشکل تولید حرارت از الکترونهای به سرعت حرکتکننده را از بین میبرد. این گرما میتواند به راحتی بُردهای مدار را بسوزاند و آنها را بیفایده کند.
استفاده از سیگنالهای مایکروویو چند باند، همراه با الگوریتمی که توسط تیم ژنگ اختراع شده بود، دقت سیستم را بهبود بخشید و تعداد تصاویر فانتوم شناساییشده را کاهش داد.
اعلام توسعۀ این سیستم راداری جدید تنها چند ماه پس از آن انجام شد که نیروی هوایی ایالات متحده آزمایش یک موشک مافوق صوت ساخته شده توسط لاکهید مارتین را در آبهای اطراف جزایر مارشال نشان داد. این آزمایش تا حد زیادی به عنوان پیامی به چین تلقی شد که ایالات متحده از نظر توسعۀ این موشکهای فوق سریع با چین و روسیه برابری میکند.
موشکهای مافوق صوت بسیار قابل مانور هستند و میتوانند در ارتفاع پایین پرواز کنند. عملکرد این موشکها برخلاف موشکهای بالستیک قارهپیما است که پس از پرتاب، یک قوس قابل پیشبینی در هوا دارند. اعتقاد بر این است که سرعت و قدرت مانور به موشکهای مافوق صوت این اجازه را میدهد تا از سیستمهای ضد موشکی و تاکنون از سیستمهای شناسایی راداری فرار کنند.
در حالی که سیستم راداری جدید فقط در شبیهسازیهای زمینی آزمایش شده است، رسانۀ SCMP میگوید که این سیستم به اندازهای کوچک میباشد که روی هواپیما یا سر موشکهای پدافند هوایی نصب شود.