محققان چینی به تازگی از دستاوردی انقلابی در زمینه فناوریهای نظامی پرده برداشتهاند که قادر به شناسایی تهدیدات هوایی از زیر آب است.
به گزارش تکناک، این فناوری یک حسگر در زیر آب است، که میتواند هواپیماها را از فاصلههای چند مایلی شناسایی کند. اگر این ادعاها درست باشد، این فناوری میتواند به یک دارایی باارزش برای نیروی دریایی ارتش آزادیبخش خلق چین (PLA) تبدیل شود، بهویژه برای ناوگان زیردریاییها، که در برابر تهدیدات هوایی قرار دارند.
فهرست مطالب
حسگری که به عمق دریا میرود
بر اساس گزارشها، رادار جدید شامل یک حسگر صوتی ویژه است که میتواند در عمق ۱۰۰۰ متری آب مستقر شود. در آزمایشهای انجام شده، این حسگرها توانستهاند هواپیماهایی را که در ارتفاع ۵۰۰۰ متری پرواز میکنند، شناسایی و پیگیری نمایند. این موفقیت میتواند جنگهای دریایی را برای همیشه تغییر دهد.
نقشهای برای بقا با شناسایی تهدیدات هوایی
این فناوری میتواند قابلیت بقای زیردریاییها را در مواجهه با هواپیماهای ضد زیردریایی افزایش دهد. این هواپیماها مجهز به حسگرهای پیشرفتهای هستند، که میتوانند زیردریاییهای مخفیشده را شناسایی و آنها را با موشکها یا بمبهای عمقزن نابود کنند.
بهکارگیری حسگرهای صوتی در زیردریاییها، میتواند به آنها امکان دهد که تهدیدهای ورودی را شناسایی نمایند و حتی موشکهای دریایی به هوا را برای از بین بردن این تهدیدها شلیک کنند.
این فناوری که پیشتر غیرعملی به نظر میرسید، اکنون به واقعیت تبدیل شده است. دلیل اصلی این موضوع، چالشهای فنی مانند: بازتاب امواج صوتی از سطح دریا و ورود ناکامل آنها به زیر آب بود. اما این مشکلات دیگر از میان برداشته شدهاند.
غلبه بر چالشها
با وجود این، راه رسیدن به این موفقیت هموار نبوده است. امواج صوتی که از آب عبور میکنند، اغلب به دلیل تغییرات دما، چگالی و شوری آب، همچنین جریانها و گردابهای اقیانوسی، دچار تحریف میشوند. اما در نهایت دانشمندان چینی پس از سالها تحقیق و تلاش، موفق به حل این مشکلات شدهاند.
طبق گزارشهای خبرگزاری South China Morning Post، این حسگر جدید برای شناسایی اهداف پروازی با ارتفاع پایین در آبهای کمعمق بسیار مؤثر است.
اگرچه در حال حاضر این فناوری در آبهای عمیق یا شناسایی اهداف پروازی در ارتفاعات بالا عملکرد محدودی دارد، اما این دستاورد به عنوان یک گام بزرگ در راستای پیشرفت فناوریهای دفاعی به شمار میرود.
آزمونهای موفقیتآمیز و آیندهای روشن
محققان چینی پیش از توسعه این فناوری، تصور میکردند که برخی از امواج صوتی تولیدشده توسط هواپیماها در ارتفاع پایین، ممکن است به بستر دریا برخورد کنند و به سطح دریا بازتابیده شوند و دوباره به اعماق آب برگردند. این امواج قادر بودند مسافتهای طولانی را طی کنند و در صورت دریافت درست، میشد از آنها برای محاسبه سرعت و جهت حرکت هواپیماها استفاده کرد.
نتایج آزمایشها نشان داد که این فناوری میتواند هواپیماهایی تا فاصله ۱۷ کیلومتری از رادار را شناسایی کند. علاوه بر این، به کمک این فناوری موقعیت دقیق هدف تنها در عرض چند ثانیه با دقتی کمتر از ۱ کیلومتر به دست آمده است.
این فناوری که پیشتر به طور مخفیانه توسعه یافته بود، به تازگی در یک مقاله علمی در مجله Acta Acustica چین منتشر شده است. با وجود این، تیم توسعهدهنده به مشکلاتی اشاره کرده است، از جمله محدودیتهایی در محدوده شناسایی این فناوری، که تنها قادر است اهداف را در فاصله کمتر از ۲۰ کیلومتر شناسایی کند.
فناوری شناسایی تهدیدات هوایی همچنان در حال توسعه
این فناوری هنوز قادر به شناسایی هواپیماهایی نیست که به صورت مستقیم بالای سر پرواز میکنند. تیم تحقیقاتی به طور مستمر در حال بهبود این سیستم میباشد، اما اطلاعات جدیدی در این زمینه منتشر نشده است.
این دستاورد انقلابی نه تنها به عنوان یک موفقیت تکنولوژیکی قابل توجه است، بلکه میتواند تحولاتی عمده در نحوه نبردهای دریایی و هوایی در آینده ایجاد کند. چین به وضوح در مسیر دستیابی به برتری در میدان جنگ فناوریهای زیرآبی قرار دارد.