نصب تمیز ویندوز ۱۱ نسخه 24H2 شاید بهترین راهحل برای افزایش سرعت سیستم نباشد؛ اما در برخی شرایط به عملکرد پردازنده و کارت گرافیک کمک میکند.
به گزارش تکناک، اخیراً وبسایت PCWorld عملکرد ویندوز ۱۱ را در دو حالت نصب «تمیز» (Clean) و «قدیمی» (Dirty) بررسی و مقایسه کرده است. این آزمایشها روی نسخه 24H2 ویندوز ۱۱ انجام شده و هدف آن بررسی تأثیر نصب مجدد ویندوز بر عملکرد سیستم در اجرای برنامهها و بازیها بوده است.
نئووین مینویسد که براساس ادعای مایکروسافت، نصب تمیز ویندوز ۱۱ میتواند به کمک قابلیتی به نام Smart App Control (SAC) بهطور غیرمستقیم باعث افزایش عملکرد شود. کاربران نیز معمولاً تصور میکنند که انباشتهشدن فایلهای زائد و برنامههای غیرضروری در طول زمان، منابع سختافزاری را اشغال میکند و باعث کاهش عملکرد میشود. به همین دلیل، برخی ترجیح میدهند سیستمعامل را مجدداً نصب کنند تا از این وضعیت خلاص شوند.



در آزمایشهای اولیه که شامل نرمافزار فوتوشاپ بود، دو سیستم با پردازندههای ۱۶ هستهای 9950X3D و ۸ هستهای 9800X3D بررسی شدند. نتایج نشان داد که در یک مورد، سیستم تمیز عملکرد بهتری داشت و در دیگری سیستم قدیمی. درمجموع، تفاوتها آنقدر ناچیز بودند که میتوان آنها را در حاشیه خطا در نظر گرفت.
در بنچمارکهای رندرینگ مانند Cinebench 2024 و Blender، سیستمهایی که ویندوز تمیز روی آنها نصب شده بود، عملکرد بهتری از خود نشان دادند. به نظر میرسد زمانی که همه هستهها و رشتههای پردازنده درگیر میشوند، سیستمهای تازهنصبشده مزیت اندکی دارند؛ هرچند این اختلافها برای کاربران عادی چندان محسوس نخواهد بود.



در بازی Cyberpunk 2077، جای سیستم تمیز و قدیمی ازنظر عملکرد ویندوز ۱۱ نسخه 24H2 عوض شد و نتایج شبیه به آزمایش فوتوشاپ بود. در F1 2024، اختلافها در نرخ فریم بهویژه در بخش 1% Low چشمگیرتر بودند. در بازی Fortnite، سیستم تمیز با پردازنده 9950X3D نرخ فریم پایین بسیار بهتری را ثبت کرد.
مایکروسافت و بسیاری از کاربران اذعان میکنند که عملکرد ویندوز گاهی ناپایدار است و تغییرات از یک اجرا تا اجرای دیگر میتواند بسیار متغیر باشد. همچنین، سیستم قدیمی بررسیشده حدود یک سال از عمرش گذشته بود؛ در نتیجه، اگر سیستم قدیمیتر بود، احتمالاً اختلافها بیشتر نمایان میشدند.
بااینحال، نتایج نشان میدهند که نصب تمیز ویندوز ۱۱ نسخه 24H2 در برخی سناریوها، بهویژه در کارهای پردازشی سنگین، میتواند اندکی به بهبود عملکرد کمک کند؛ اما برای بیشتر کاربران، این تفاوتها چندان محسوس نخواهد بود.