پژوهشگران با استفاده از دادههای به دست آمده در طی سالها از مطالعات انجام شده روی دوقلوها، رابطهای میان افسردگی و میزان مصرف میوه و سبزیجات روزانه افراد پیدا کردهاند.
به گزارش تکناک، مطالعه روی دوقلوها روش خوبی برای بررسی نقش ژنتیک و محیط در ویژگیها، رفتارها و شرایط مختلف است، چرا که دوقلوهای همسان 100 درصد ژنهای مشابه دارند و دوقلوهای غیرهمسان به طور متوسط دارای 50 درصد ژنهای مشترک هستند. بنابراین بیشتر تفاوتها بین دوقلوها به تجربههایی مربوط میشود که یکی از آنها داشته اما دیگری نداشته است.
در یک مطالعه بینالمللی جدید که توسط مرکز سلامت مغز سالم دانشگاه نیو ساوت ولز (UNSW) سیدنی انجام شده است، پژوهشگران ارتباط میان مصرف میوه و سبزیجات و علائم افسردگی در دوقلوهای بالای 45 سال را بررسی کردند.
دکتر کارن مدر، نویسنده ارشد این مطالعه گفت: «ژنهای دوقلوها بین 50 تا 100 درصد مشابه است و وقتی با هم بزرگ میشوند، محیط خانوادگی یکسانی دارند. یکی از مزایای مطالعات دوقلوها این است که میتواند تأثیر عواملی مانند: وضعیت اجتماعی-اقتصادی را در دوران کودکی کم کند.»
«میوه و سبزیجات بیشتری بخورید!» این جملهای است که والدین برای سالها به فرزندان خود گفتهاند.
این توصیه از طرف علم تأیید شده است. اگرچه تحقیقات زیادی نشان دادهاند که رژیم غذایی بر سلامت روان، از جمله افسردگی، تأثیر دارد، اما هنوز مطالعات کمی اثرات مصرف میوه و سبزیجات بر افسردگی افراد بالای 45 سال را مورد بررسی قرار دادهاند.
پژوهشگران در این مطالعه جدید، ارتباط مصرف میوه و سبزیجات با علائم افسردگی در ۳۴۸۳ دوقلوی بالای ۴۵ سال را مورد بررسی قرار دادند. آنها دادههایی از چهار مطالعه دوقلویی طولانیمدت که تا ۱۱ سال ادامه داشت، جمعآوری کردند. این مطالعات در کشورهای استرالیا، دانمارک، سوئد و آمریکا انجام شده بود.
مصرف میوه و سبزیجات به طور خودگزارش شده جمعآوری و به سه گروه مصرف کم، متوسط و زیاد تقسیم شد. برای میوه، مصرف کم به طور میانگین ۰.۳ وعده در روز و مصرف زیاد ۲.۱ وعده در روز بود. برای سبزیجات، مصرف کم ۰.۵ وعده در روز و مصرف زیاد ۲.۰ وعده در روز بود.
علائم افسردگی شرکتکنندگان در ابتدای مطالعه اندازهگیری و سپس با استفاده از روشهای معتبر پیگیری شد.
نتایج نشان داد که مصرف زیاد میوه و سبزیجات با کاهش علائم افسردگی در طول زمان مرتبط است. همچنین مصرف متوسط سبزیجات با کاهش علائم افسردگی در مقایسه با مصرف کم سبزیجات همراه بود.
دکتر آنابل ماتیسون، نویسنده اصلی این مطالعه گفت: «یافتههای ما دلیلی دیگر برای افزایش مصرف میوه و سبزیجات در افراد بالای ۴۵ سال هستند.»
با وجود این، پژوهشگران اشاره کردند که در این مطالعه مصرف بالای میوه و سبزیجات خیلی کمتر از توصیههای غذایی بیشتر کشورها است. این باعث شد که آنها فکر کنند اگر شرکتکنندگان حداقل میزان مصرف توصیهشده جهانی را رعایت میکردند، نتایج بهتری به دست میآمد.
پژوهشگران گفتند که به نظر میرسد تأثیر میوه و سبزیجات بر افسردگی، ممکن است تا حدی به میکروبیوم روده مرتبط باشد، که این روزها یکی از محورهای اصلی تحقیقات است.
ماتیسون عنوان کرد: «اهمیت میکروبیوم روده و تأثیر آن بر افسردگی، به ویژه از طریق التهابهای جسمی و عصبی، به طور فزایندهای در حال روشن شدن است.»
این تحقیق محدودیتهایی نیز داشت. محققان نتواستند تأثیر فعالیت بدنی را در نظر بگیرند، چرا که دادهها در همه مطالعات موجود نبود.
همچنین از پرسشنامههای مختلف برای ثبت مصرف مواد غذایی استفاده شده بود و علائم افسردگی نیز از طریق خودگزارشدهی جمعآوری شده بود، در حالی که تشخیص بالینی دقیقتر است.
با وجود این، بررسی مطالعات انجام شده روی دوقلوها به محققان کمک کرد تا در نتایج خود تأثیر عوامل مختلفی مانند: وضعیت اجتماعی-اقتصادی، فعالیت بدنی و بیماریهای مزمن را کاهش دهند.
محققان پیشنهاد میکنند که مطالعات آینده باید از ابزارهای استاندارد و جامع برای جمعآوری دادهها درباره مصرف میوه و سبزیجات و ارزیابی بالینی علائم افسردگی استفاده کنند.
همچنین آنها تأکید میکنند که بر اساس نتایج این تحقیق، پزشکان باید به طور ویژهای در بیماران مبتلا به افسردگی به مصرف میوه و سبزیجات توجه داشته باشند.
این مطالعه در مجله Scientific Reports منتشر شد.