محققان دانشگاه فلوریدا، DNA انسانی با کیفیت بالا را تقریباً در همه محیطها یافته اند که می تواند کاربردهای موثری در زمینههای پزشکی، باستانشناسی و پزشکی قانونی جنایی داشته باشد.
به گزارش تکناک، این یافته ها البته نگرانیهای اخلاقی قابلتوجهی را در مورد رضایت و حفظ حریم خصوصی افراد نیز ایجاد میکند و بر نیاز به دستورالعملهایی برای مدیریت جمعآوری و استفاده از DNA محیطی (eDNA) تأکید میکند.
طبق این بررسی DNA انسانی ما همه جا حضور دارد. در ساحل، در اقیانوس، در امتداد رودخانه ها، حتی در هوا شناور است. ما هر روز سرفه می کنیم و DNA خود را به همه این مکانها و تعداد بیشماری جای دیگر میریزیم. بر اساس مطالعه جدید دانشگاه فلوریدا، این نشانههای زندگی انسان را تقریباً در همه جا میتوان یافت، جز جزایر ایزوله شده و قلههای کوههای دورافتاده.
محققان دانشگاه UF که این DNA گسترده را توالی یابی کردند، می گویند که این همه جا بودن DNA هم یک موهبت علمی است و هم یک معضل اخلاقی. DNA پیدا شده به قدری از کیفیت بالایی برخوردار بود که دانشمندان توانستند جهشهای مرتبط با بیماری را شناسایی کرده و اجداد ژنتیکی جمعیتهای اطراف را تعیین کنند. آنها حتی میتوانستند اطلاعات ژنتیکی را با شرکتکنندگانی که برای بازیابی DNA اشتباهشان داوطلب شده بودند، مطابقت دهند.
دیوید دافی که این پروژه را رهبری می کند، می گوید که استفاده از این نمونه های DNA محیطی می تواند برای کاربرد در رشته هایی از پزشکی و علوم محیطی گرفته تا باستان شناسی و پزشکی قانونی جنایی مفید باشد. به عنوان مثال کارآگاهان می توانند مظنونان را از روی DNA شناور در هوای صحنه جرم شناسایی کنند.
اما این سطح از اطلاعات شخصی باید بسیار با دقت مورد استفاده قرار گیرد. اکنون، دانشمندان و دولتمردان باید با تبعات اخلاقی ناشی از جمعآوری تصادفی یا عمدی، اطلاعات ژنتیکی انسان، نه از نمونههای خون، بلکه حتی از یک پیمانه شن، یک شیشه آب یا نفس یک فرد، دست و پنجه نرم کنند.
مقاله گروه تحقیقاتی دافی که در 15 ماه می در مجله Nature Ecology and Evolution منتشر شد، سهولت نسبی جمع آوری DNA انسان را تقریباً به هر جایی که آنها بررسی کردند را بیان می کند.
دافی گفت: ما در طول این پروژه پیوسته از میزان DNA انسان و کیفیت آن متعجب بودیم. در بیشتر موارد، کیفیت DNA کشف شده تقریباً برابر با نمونه برداری از یک فرد است.
به دلیل توانایی شناسایی موثر افراد با استفاده از این DNA انسانی کشف شده، محققان می گویند که اعمال کردن حفاظ های اخلاقی برای این نوع تحقیقات ضروری است. این مطالعه با تأیید هیئت بازبینی سازمانی دانشگاه UF انجام شد، که تضمین میکند که دستورالعملهای اخلاقی در طول مطالعات تحقیقاتی قطعا رعایت میشوند.
تیم تحقیقاتی دافی با موفقیت از DNA محیطی یا eDNA برای مطالعه لاکپشتهای دریایی در خطر انقراض و سرطانهای ویروسی که آنها مستعد ابتلا هستند، استفاده کردند. آنها DNA مفیدی را از رده های لاک پشت در ماسه بیرون آورده اند و این مسئله برنامه تحقیقاتی آنها را بسیار تسریع کرده است.
دانشمندان میدانستند که eDNA انسان در نمونههای لاکپشت و احتمالاً بسیاری از مکانهای دیگر که بررسی می کردند، وجود دارد. با فناوری توالییابی ژنتیکی مدرن، اکنون تعیین توالی DNA هر موجود زنده در یک نمونه محیطی بسیار ساده است. اما سوال این بود که مقدار این DNA انسان چقدر است و آیا آنقدر سالم است که بتواند اطلاعات مفیدی را در خود جای دهد یا خیر.
این تیم تحقیقاتی، DNA انسانی با کیفیت انسانی را در اقیانوس و رودخانه های اطراف آزمایشگاه ویتنی، هم در نزدیکی شهر و هم دور از سکونتگاه انسانی، و همچنین در شن های سواحل، یافتند. در یک آزمایش، محققان به بخشی از جزیره ای دورافتاده سفر کردند که هرگز مردم از آن بازدید نکردند. همانطور که انتظار می رفت جزیره عاری از DNA انسان بود. اما آنها توانستند DNA را از رد پای شرکتکنندگان داوطلب در شنها بازیابی کنند و با کسب اجازه از شرکتکنندگان ناشناس، بخشهایی از ژنومهایشان را توالیبندی کنند.
دافی این تکنیک را در زادگاهش ایرلند نیز آزمایش کرد. دافی با ردیابی در امتداد رودخانهای که در مسیر شهر به سمت اقیانوس میپیچد، DNA انسان را در همه جا یافت، به جز جریان کوهستانی دورافتادهای که رودخانه از آنجا شروع میشود.
همچنین دانشمندان نمونه های هوای اتاق را از یک بیمارستان دامپزشکی جمع آوری کردند. آنها DNA مطابق با کارکنان، حیوانات بیمار و ویروس های رایج حیوانی را بازیابی کردند.
اکنون که مشخص است DNA انسانی را می توان به راحتی نمونه برداری کرد، دافی می گوید زمان آن فرا رسیده است که دولت مردان سراسر جهان و جوامع علمی مسائل مربوط به رضایت و حریم خصوصی را جدی بگیرند و در این مورد قوانینی وضع کنند.