دوشنبه شب، پدیده “ابرماه آبی” در آسمان دیده خواهد شد. این پدیده زمانی رخ میدهد که یک ابرماه، که بزرگتر و روشنتر از معمول است، برای دومین بار در یک ماه تقویمی در آسمان ظاهر شود.
به گزارش سرویس علمی تکناک،ماه کامل امشب یک ابرماه خواهد بود، پدیدهای آسمانی که دو رویداد را ترکیب میکند، زمانی که ماه در نزدیکترین فاصلهاش به زمین (حالت حضیض) قرار دارد و در نتیجه، بزرگتر و روشنتر از حالت معمول دیده میشود.
ابرماه آبی زمانی رخ میدهد که در یک ماه تقویمی دو بار ماه کامل باشد و یکی از این ماههای کامل نیز در حضیض مداری خود (ابرماه) قرار داشته باشد. این پدیده به دلیل نادر بودنش بسیار جالب توجه است.
این رویداد کیهانی معمولاً حدود یک بار در هر ۱۰ سال رخ میدهد، اما ابرماه آبی در مرداد سال گذشته نیز وجود داشت. ناسا تعیین کرده است که ماه معیارهای این رویداد به ظاهر نادر را برای دو سال متوالی برآورده کرده است.
فهرست مطالب
چگونه ابرماه آبی دوشنبه را ببینیم؟
بر اساس اطلاعات ناسا ابرماه دوشنبه در ساعت ۲۲:۵۶ به وقت تهران به اوج کامل خود خواهد رسید،اما اگر دقت نکنید ممکن است تفاوتی در آن شب متوجه نشوید.
اگر قصد دارید ابرماه را تماشا کنید، بهتر است طلوع یا غروب ماه را در منطقهتان ببینید. هنگامی که ماه در شرق طلوع میکند یا در غرب غروب میکند، بزرگتر به نظر میرسد. دیدن ماه بزرگ در کنار اشیاء نزدیک به زمین، توهم بزرگتر دیده شدن ماه را ایجاد میکند.
اگر مایلید بهتر و دقیقتر ابر ماه امشب را رصد کنید، استفاده از تلسکوپ یا دوربین دوچشمی توصیه میشود. بر اساس اطلاعات ناسا، ماه به مدت سه روز به طور کامل دیده خواهد شد، اما تنها ماه دوشنبه به عنوان یک ابرماه واقعی شناخته میشود.
چه چیزی باعث شکلگیری ابرماه میشود؟
همانطور که زمین به دور خورشید در مسیری دایرهای نمیچرخد، ماه نیز به دور زمین در مداری دایرهای نمیچرخد. مدار ماه بیضی شکل است که به مدار بیضویشکل دور زمین منجر میشود.
این به معنای آن است که گاهی اوقات، ماه به زمین نزدیکتر میشود. وقتی ماه همزمان کامل و در نزدیکترین فاصله به زمین قرار دارد، به عنوان ماه برتر شناخته میشود، زیرا درخشانتر و بزرگتر از حالت عادی به نظر میرسد.
ابرماهها معمولاً سه تا چهار بار در سال اتفاق میافتند. این اصطلاح برای اولین بار در سال ۱۹۷۹ به کار رفته است، اما ستارهشناسان به این پدیده، ماه کامل پریجین میگویند، که پریجین نزدیکترین نقطه مدار ماه به زمین است و میانگین فاصلهی آن از زمین حدود ۳۶۴,۰۰۰ کیلومتر است.
ابر ماه آبی نیز اصطلاحی سادهتر دارد که به فراوانی ماه کامل اشاره میکند. دو تعریف برای ماه آبی وجود دارد: ماهانه و فصلی. ماه آبی ماهانه زمانی است که دو ماه کامل در یک ماه رخ میدهد. ماه کامل دوشنبه از نوع فصلی است، که سومین ماه کامل در یک فصل با چهار ماه کامل است. در حالی که یک فصل معمولی فقط سه ماه کامل دارد، تابستان ۱۴۰۳ دارای چهار ماه کامل است.
ماه دوشنبه همچنین به نام ماه استورجن شناخته میشود، اصطلاحی که از بومیان آمریکا گرفته شده است. آنها ماه کامل مرداد را پس از نوعی ماهی که میتوان در دریاچههای بزرگ و دریاچه شامپلین در این بخش از تابستان صید کرد، ماه استورجن نامیدهاند.
سایر ابرماهها که این پاییز رخ میدهند
اگر ابرماه آبی دوشنبه را از دست دادید، سه ابرماه دیگر در امسال قابل مشاهده خواهند بود. هرچند هیچیک از آنها به عنوان ماه آبی برتر شناخته نخواهند شد، اما همچنان از سایر ماههای کامل روشنتر و بزرگتر به نظر خواهند رسید.
ابرماه بعدی در تاریخ ۲۸ شهریور رخ خواهد داد و به عنوان ابرماه برداشت شناخته میشود. نامگذاری این ماه به دلیل نزدیکیاش به اعتدال پاییزی است که در آن خط استوای زمین به طور مستقیم با خورشید همراستا میشود. این ابر ماه همچنین شاهد یک خسوف جزئی خواهد بود.
دو ابرماه دیگر در تاریخهای ۲۶ مهر و ۲۵ آبان اتفاق خواهند افتاد. ابرماه آبی فصلی بعدی در سال ۱۴۱۱ رخ خواهد داد، در حالی که ماههای آبی برتر ماهانه بعدی در سال ۱۴۱۶ بر اساس اطلاعات Space.com مشاهده خواهند شد.