دونالد ترامپ روز پنجشنبه با صدور یک دستور اجرایی تازه، روند استخراج مواد معدنی از اعماق اقیانوسها را تسریع کرد.
به گزارش تکناک، این تصمیم با هدف تأمین مواد اولیه باتریهای قابل شارژ و کاهش وابستگی به چین اتخاذ شده، اما انتقادات گستردهای از سوی فعالان محیط زیست و مقامات بینالمللی به دنبال داشته است.
این اقدام که بهمنزله دور زدن مذاکرات بینالمللی درباره استخراج از اعماق دریا تلقی میشود، به گفته منتقدان میتواند آسیبهای ناشناختهای به حیات دریایی و اقتصادهای ساحلی وارد کند و مغایر با توافقات بینالمللی باشد. گفتنی است که مذاکرات تحت نظر «سازمان بینالمللی بستر دریا» (ISA) برای تدوین قوانین استخراج از اعماق دریا همچنان ادامه دارد و هنوز به نتیجه نرسیده است.
دانکن کوری، مشاور حقوقی ائتلاف حفاظت از اعماق دریا، در بیانیهای هشدار داد: «دور زدن روند جهانی تنظیم مقررات، میتواند سابقهای خطرناک ایجاد کند و نقض حقوق بینالملل عرفی محسوب شود.»

سازمان ISA بر اساس «کنوانسیون سازمان ملل متحد درباره حقوق دریاها» در سال ۱۹۸۲ تأسیس شد؛ کنوانسیونی که بیش از ۱۶۰ کشور آن را تصویب کردهاند، اما ایالات متحده هنوز به آن نپیوسته است. در این میان، دستور اجرایی ترامپ درباره تسریع در روند استخراج مواد معدنی از اعماق اقیانوسها، آژانسهای فدرال را ملزم میکند تا صدور مجوز برای شرکتهای متقاضی استخراج مواد معدنی از مناطقی «فراتر از صلاحیتهای ملی» را تسریع کنند.
همچنین این دستور بر مقابله با نفوذ فزاینده چین در منابع معدنی بستر دریا تأکید دارد. با وجود این، تاکنون هیچ کشوری استخراج تجاری مواد معدنی از اعماق دریاهای آزاد را آغاز نکرده است. چین در حال حاضر پیشتاز فرآوری بسیاری از مواد معدنی حیاتی محسوب میشود.
واکنش چین نیز تند بود. به گزارش بیبیسی، گوو جیاکون، سخنگوی وزارت خارجه چین اعلام کرد که اقدام ترامپ «قوانین بینالمللی را نقض میکند و به منافع کلی جامعه جهانی آسیب میزند.»
شرکت کانادایی “The Metals Company” ماه مارس اعلام کرده بود که با مقامات کاخ سفید دیدار داشته است و قصد دارد بر اساس قوانین موجود آمریکا برای استخراج از آبهای آزاد درخواست مجوز کند. همچنین شرکت “Impossible Metals” مستقر در کالیفرنیا نیز از دولت ترامپ خواسته بود مجوز استخراج از مناطق نزدیک به ساموآی آمریکا را صادر کند.
مدافعان استخراج مواد معدنی از اعماق اقیانوسها معتقد هستند که این روش نسبت به استخراج زمینی آسیب کمتری دارد، اما منتقدان میگویند که تحقیقات علمی کافی درباره اثرات زیستمحیطی این فعالیتها وجود ندارد. مطالعات اخیر هشدار دادهاند که آسیبهای «غیرقابل بازگشت» و ایجاد آلودگی صوتی گسترده در دریا میتواند اکوسیستمهای دریایی و معیشت جوامع ساحلی را تهدید کند.
بیش از ۳۰ کشور از جمله پلائو، فیجی، کاستاریکا، کانادا، مکزیک، برزیل، نیوزیلند، فرانسه، آلمان و بریتانیا خواستار ممنوعیت یا تعلیق موقت استخراج از اعماق دریا شدهاند تا زمانی که مقررات بینالمللی مناسب برای کاهش آسیبهای احتمالی تدوین شود.