دانشمندان شواهدی از تغییرات ساختاری در هسته زمین یافتهاند که میتواند بر چرخش زمین و در نتیجه بر طول روزها تأثیر بگذارد.
به گزارش تکناک،تیمی از دانشگاه کارولینای جنوبی به سرپرستی پروفسور John Vidale، در حال مطالعه چرخش هسته داخلی بود؛ موضوعی که همواره محل بحث و بررسی است. بااینحال، یافتههای آنها به کشفی شگفتانگیزتر منجر شد.
بررسیهای اولیه این تیم بر ویژگیهای فیزیکی هسته داخلی متمرکز نبود، اما آنها در نهایت به شواهدی از تغییرات ساختاری در سطح این بخش از زمین دست یافتند.محتملترین دلیل این تغییرات، تعامل میان هسته داخلی و هسته بیرونی زمین است.
پروفسور Vidale دراینباره گفت:
“آنچه در نهایت کشف کردیم، شواهدی از تغییرات ساختاری در نزدیکی سطح هسته داخلی زمین است.”
وی افزود:
“در زمان تحلیل دادههای لرزهنگاری چندین دهه اخیر، یکی از مجموعههای امواج لرزهای به طرز عجیبی از سایر دادهها متمایز بود. بعدها متوجه شدم که این دادهها نشان میدهند هسته داخلی کاملاً جامد نیست.”
تحلیلها نشان میدهد که تغییرات سطحی در هسته داخلی احتمالاً بر نحوه چرخش آن و تغییرات این چرخش در بازههای زمانی طولانی تأثیر میگذارد و در نهایت موجب تغییراتی جزئی در طول روزهای زمین میشود.
فهرست مطالب
امواج لرزهای غیرمعمول
ماهیت هسته داخلی همواره موضوعی بحثبرانگیز در میان دانشمندان بوده است. بااینحال، تمرکز اصلی تحقیقات تاکنون بر درک نحوه چرخش هسته داخلی درون زمین قرار داشته است.
سایر تغییرات احتمالی، ازجمله دگرگونیهای ساختاری، کمتر مورد توجه قرار گرفتهاند.هسته داخلی، که در عمق ۳۰۰۰ مایلی زیر سطح زمین قرار دارد، درون هسته بیرونی مذاب محصور شده است. پیشتر تصور میشد که این بخش بهطور کامل جامد است.

مطالعات جدید، دادههای لرزهای چند دهه گذشته را بررسی کردهاند که شامل ثبت زلزلههای تکرارشونده در نزدیکی قطب جنوب بین سالهای ۱۹۹۱ تا ۲۰۲۴ است.
این دادهها از ایستگاههای لرزهنگاری در Fairbanks، آلاسکا و Yellowknife، کانادا گردآوری شدهاند.در این پژوهش، تیم تحقیقاتی به دادهای غیرمعمول برخورد کرد.امواج لرزهای ثبتشده در یک ایستگاه کانادایی، با یافتههای قبلی بهکلی متفاوت بود.
پروفسور Vidale در ابتدا از این دادههای عجیب متعجب شد، چراکه امواج غیرمعمول ثبتشده نشاندهنده رویدادی غیرمنتظره درون هسته داخلی بودند.تحلیلهای دقیقتر نشان داد که شکل هسته داخلی در طول زمان در حال تغییر است و این یافته، نظریه جامد بودن کامل این بخش از زمین را به چالش میکشد.
هسته بیرونی مذاب و تغییر شکل هسته داخلی
این پژوهش نشان میدهد که سطح هسته داخلی احتمالاً “در حال تغییر شکل ویسکوز” است، به این معنا که در مرز خود دچار دگرگونیهایی میشود.
شواهد نشان میدهند که این تغییرات ممکن است ناشی از تأثیرات هسته بیرونی مذاب و متلاطم باشد.
Vidale دراینباره توضیح داد: “هسته بیرونی مذاب بهعنوان محیطی متلاطم شناخته شده است، اما تاکنون مشاهده نشده بود که این تلاطم بتواند در بازههای زمانی انسانی بر هسته داخلی تأثیر بگذارد. آنچه در این پژوهش برای نخستین بار کشف کردیم، احتمالاً نشاندهنده تأثیر مستقیم هسته بیرونی بر هسته داخلی است.”
تعامل میان این دو لایه از زمین، باعث تغییر شکل و جابهجایی سطح هسته داخلی شده است.این یافتهها میتوانند روشن کنند که چگونه توپوگرافی سطح هسته داخلی بر چرخش آن تأثیر میگذارد.
تغییرات حاصل از این چرخش آنقدر جزئی هستند که باعث تغییراتی بسیار کوچک در طول شبانهروز زمین شدهاند. علاوه بر این، این یافتهها ممکن است با کاهش تدریجی سرعت چرخش هسته داخلی که در طول زمان ثبت شده است، ارتباط داشته باشند.