مطالعهای جدید نشان میدهد که ورزش روزانه با شدت متوسط، میتواند حافظه کوتاهمدت را تقویت کند و اثرات مثبت آن تا ۲۴ ساعت به ویژه در افراد مسن ادامه یابد.
به گزارش تکناک، محققان کالج لندن میگویند که ورزش روزانه با شدت متوسط، امیدی جدید برای افرای است که میخواهند حافظه خود را در دوران پیری حفظ کنند.
در این مطالعه، افراد بین ۵۰ تا ۸۳ سال که بیشتر از حد معمول فعالیت بدنی داشتند، روز بعد حافظه بهتری از خود نشان دادند. این اثر تنها یک افزایش موقتی نیست، بلکه تقویت حافظه میتواند به مدت طولانیتری باقی بماند و بر سلامت مغز تأثیر زیادی داشته باشد.
دکتر میکائلا بلومبرگ، محقق اصلی گفت: «نتایج ما نشان میدهد که فواید ورزش برای حافظه کوتاهمدت میتواند بیشتر از آنچه که در گذشته فکر میکردیم، طول بکشد و حتی تا روز بعد ادامه یابد.»
مهمتر از همه، نیازی نیست ورزشکار حرفهای باشید تا از این فواید بهرهمند شوید. محققان میگویند که حتی یک پیادهروی سریع در پارک هم میتواند مفید باشد.
ورزش متوسط یا شدید یعنی فعالیتی که باعث افزایش ضربان قلب شما میشود. این میتواند پیادهروی سریع، رقص یا حتی بالا رفتن از چند پله باشد. لازم نیست که ورزش ساختارمند یا منظم داشته باشید.
این مطالعه به مدت 8 روز، 76 مرد و زن را پیگیری کرد و برای بررسی حرکت بدنی و خواب آنها از ردیابهای فعالیت بهره گرفت. شرکتکنندگان هر روز تستهای ذهنی انجام میدادند تا محققان ببینند که چگونه فعالیت بدنی و استراحت بر عملکرد مغز تأثیر میگذارند.
نتایج منتشر شده در مجله بینالمللی Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity جالب بود. فعالیت بدنی متوسط تا شدید باعث بهبود حافظه کاری و حافظه اپیزودیک (یادآوری وقایع خاص) در روز بعد شد.
نکته جالب این بود که خواب هم نقش مهمی داشت. شرکتکنندگانی که خواب بیشتر، بهویژه خواب عمیق داشتند، بهبودهای ذهنی بیشتری را تجربه کردند.
توضیح علمی پشت این اثرات ذهنی ورزش روزانه است، که باعث افزایش جریان خون به مغز میشود و ترشح مواد شیمیایی مانند: دوپامین و نوراپینفرین را تحریک میکند، که باعث بهبود عملکرد مغز میشوند.
در حالی که این تغییرات اغلب چند ساعت طول میکشد، اما این مطالعه نشان میدهد که فواید مغزی ممکن است مدت زمان بیشتری ادامه یابد.
با وجود این، قبل از اینکه ورزش به عنوان درمانی معجزهآسا برای مشکلاتی مانند زوال عقل معرفی شود، محققان هشدار میدهند که باید محتاط باشیم.
پروفسور اندرو استپتو، یکی از محققان این مطالعه عنوان کرد: «با این تحقیق نمیتوانیم بگوییم که آیا این تقویتهای کوتاهمدت در عملکرد مغز، میتواند به سلامت بلندمدت مغز کمک کند یا خیر.»
با وجود این، نتایج امیدوارکننده است، بهویژه برای افراد مسنی که نگران حفظ تیزهوشی ذهنی خود هستند. اما این مطالعه چند نکته مهم دارد. همه شرکتکنندگان از نظر مغزی سالم بودند، بنابراین نتایج ممکن است برای افرادی که مشکلات مغزی دارند، متفاوت باشد. همچنین تعداد شرکتکنندگان به نسبت کم بود، بنابراین برای تأیید این یافتهها به تحقیقات بیشتری نیاز است.