بر اساس نتایج یک مطالعۀ جدید، رژیم فستینگ به مدت 24 ساعت و دو بار در هفته، توانایی سلولهای ایمنی خاص به نام سلولهای کشندۀ طبیعی را در مبارزه با سرطان افزایش میدهد.
به گزارش تکناک، در مطالعهای جدید، محققان مرکز سرطان Memorial Sloan Kettering (MSK) در نیویورک بررسی کردند که چگونه رژیم فستینگ تواناییهای سیستم ایمنی را در مبارزه با سرطان تقویت میکند.
این یافتهها گزینههای زیادی را برای تکمیل درمان سرطان در آینده هموار میکند.
جوزف سان، یکی از محققان این مطالعه گفت: تومورها بسیار گرسنه هستند. آنها مواد مغذی ضروری را میگیرند و محیطی خصمانه ایجاد میکنند که اغلب سرشار از لیپیدهایی است که برای اکثر سلولهای ایمنی مضر است. فستینگ این سلولهای کشندۀ طبیعی را دوباره برنامهریزی میکند تا بهتر در این محیط سرکوبکننده، زنده بمانند.
سلولهای کشندۀ طبیعی (NK) گلبولهای سفید خون هستند که مطابق با نام خود سایر سلولهای آلوده به ویروسها و سلولهای سرطانی را از بین میبرند. اگرچه وظیفۀ اصلی آنها کشتن مهاجمان است، امّا سلولهای NK با سایر سلولهای ایمنی نیز ارتباط میگیرند و پروتئینهایی به نام سیتوکینها را آزاد میکنند تا به آنها سیگنال حمله به سلولهای مضر را بدهند. هر چه سلولهای NK بیشتری به تومور سرطانی حمله کند، پیشآگاهی بیمار بهتر است.
محققان موشهای مبتلا به سرطان را به مدت 24 ساعت و دو بار در هفته تحت رژیم فستینگ قرار دادند. محققان متوجه شدند که فستینگ تأثیر عمیقی بر سلولهای NK این حیوانات دارد. میزان گلوکز موشها کاهش یافت و باعث افزایش اسیدهای چرب آزاد شد، که میتوانند به عنوان منبع انرژی جایگزین در زمانی که سایر مواد مغذی کم هستند، مورد استفاده قرار گیرند. در نتیجه سلولهای NK در طحال موشها دوباره برنامهریزی شدند.
ربکا دلکونت، سرپرست این مطالعه نیز گفت: در طول هر یک از این چرخههای فستینگ، سلولهای NK یاد گرفتند که از این اسیدهای چرب به عنوان منبع سوخت جایگزین برای گلوکز استفاده کنند. این کار واقعاً پاسخ ضد سرطانی آنها را بهینه میکند، چرا که ریزمحیط تومور حاوی غلظت بالایی از لیپیدها است.
فستینگ علاوه بر ارائه منبع انرژی جایگزین، باعث جابهجایی سلولهای NK نیز شد. بسیاری از آنها به مغز استخوان رفتند، جایی که به دلیل فستینگ در معرض سطوح بالایی از یک پروتئین سیگنالدهنده به نام اینترلوکین 12 قرار گرفتند. این موضوع باعث افزایش تولید اینترفرون گاما در سلولها شد که یکی از سیتوکینهای ضدتومور است و سلولها را بهطور طبیعی میسازند.
دلکونت عنوان کرد: با کنار هم قرار دادن هر دوی این مکانیسمها، متوجه میشویم که سلولهای NK از قبل آماده شدهاند تا سیتوکینهای بیشتری در تومور تولید کنند و با برنامهریزی مجدد متابولیک، آنها میتوانند بیشتر در محیط تومور زنده بمانند و در بهبود خواص ضد سرطانی تخصص دارند.
محققان همچنین در حال بررسی هستند که آیا دو جمعیت متفاوت از سلولهای NK وجود دارد که در مکانهای مختلفی مانند طحال یا مغز استخوان آموزش میبینند، یا اینکه تمامی سلولها از هر دو مکان عبور میکنند تا به این خواص دست یابند.
مطالعۀ حاضر به شواهد موجود اضافه میکند که نشان میدهند فستینگ میتواند به عنوان مکملی برای درمان شیمی درمانی سرطان استفاده شود. همچنین این تحقیق ممکن است باعث شناسایی داروهایی شود که مکانیسمهای ناشی از فستینگ را بدون نیاز به فستینگ در بیماران، هدف قرار میدهند. جایگزین دیگر جمعآوری سلولهای NK در حالت ناشتا و نگه داشتن آنها در خارج از بدن و سپس تجویز آنها به عنوان یک درمان تکمیلی است.
تا زمانی که تحقیقات بیشتری در مورد اثرات فستینگ بر سرطان در انسان انجام نشود، پزشکان از مردم میخواهند قبل از انجام آن با پزشک خود مشورت کنند.
یک متخصص سرطان سینه به نام نیل آیینگار بیان کرد: فستینگ انواع مختلفی دارد و برخی از آنها مفید هستند، در حالی که برخی دیگر امکان دارد ضررهایی داشته باشند. بیماران باید با پزشک خود در مورد مواردی که برای وضعیت فردی آنها ایمن و سالم است، صحبت کنند.
این مطالعه در مجلۀ Immunity منتشر شد.