گریس دیویدسون ۳۶ ساله در بریتانیا اولین زنی است که پس از پیوند رحم، فرزند خود را به دنیا آورد.
به گزارش تکناک، گریس دیویدسون در ۱۹ سالگی متوجه شد که به سندروم نادر مایر-راکیتانسکی-کوستر-هاوزر (MRKH) مبتلا است. این بیماری باعث میشود که رحم به طور مادرزادی وجود نداشته یا کارایی نداشته باشد. پزشک معالج او در همان زمان ابراز امیدواری کرده بود که شاید در آینده، پیوند رحم راهی برای درمان این مشکل باشد.
گریس در همان سالها، با همسر آینده خود، دیوید آشنا شد. آنها ازدواج کردند و از سال ۲۰۱۴ با یک تیم پیوند رحم در بریتانیا ارتباط برقرار کردند. او در سال ۲۰۱۵ وارد برنامه پیوند از یک اهداکننده فوتشده شد، اما پزشکان به او اطلاع دادند که این روش از اهداکننده زنده نیز در حال پیشرفت است.
فهرست مطالب
اهدای رحم توسط خواهر برای محقق شدن یک آرزو
گریس پس از سه سال انتظار بینتیجه تصمیم گرفت که از روش پیوند رحم از فرد زنده استفاده کند تا زودتر صاحب فرزند شود. مادر او به دلیل مشکلات پزشکی امکان اهدای رحم را نداشت، اما در نهایت در سال ۲۰۱۹ یکی از خواهران او به نام امی به عنوان اهداکننده مناسب انتخاب شد.
عمل اهدای رحم طی ۸ ساعت انجام شد و رحم خواهر ۴۲ ساله گریس که خود مادر دو فرزند بود، به او پیوند زده شد.

مسیری طولانی تا در آغوش گرفتن فرزند
گریس و همسر او پیش از انجام پیوند، با استفاده از درمانهای باروری، هفت جنین سالم تولید و آنها را منجمد کردند تا بعداً از طریق IVF (لقاح آزمایشگاهی) استفاده شود.
گریس در فوریه ۲۰۲۳، رحم خواهر خود را دریافت کرد و چند ماه بعد پزشکان یکی از جنینها را به این رحم منتقل کردند. در نهایت و با موفقیت تیم پزشکی، فرزند سالم آنها به دنیا آمد؛ دختری با وزن ۲ کیلوگرم که نام او را برای ادای احترام به خواهر اهداکننده، همچنین ایزابل کیروگا جراح برجستهای که تکنیک پیوند را توسعه داده بود، امی ایزابل گذاشتند.
زایمان به صورت زودهنگام و با القای درد برای حفظ ایمنی مادر و نوزاد انجام شد. گریس درباره لحظه تولد دختر خود گفت: «دیدن او باورکردنی نبود. من میدانستم که او فرزند خود من است اما هنوز باور آن سخت بود.»

پیشرفت بزرگ در پیوند رحم
امی ایزابل، یکی از ۵۰ نوزادی است که تاکنون در سراسر جهان از طریق این روش متولد شدهاند. تا امروز، ۱۰۰ زن در حداقل ۱۰ کشور جهان این عمل را انجام دادهاند و از زمان تولد امی ایزابل، سه نوزاد دیگر هم در بریتانیا از طریق رحم پیوندی متولد شدهاند.
طبق گزارشی از اسکای نیوز، در بررسی ۳۳ نوزاد متولدشده از این طریق، نرخ موفقیت حدود ۷۴ درصد برآورد شده است؛ به طوری که ۸۰ درصد آنها یک سال پس از تولد در سلامت کامل به سر میبرند.
با وجود این، متخصصان تأکید دارند که پیوند رحم به دلیل ماهیت پیچیده آن، فعلاً به یک روش رایج تبدیل نخواهد شد. چرا که این فرایند نیازمند سه عمل جراحی بزرگ برای مادر است:
- عمل پیوند رحم
- زایمان از طریق سزارین
- و در نهایت خارج کردن رحم پیوندی برای جلوگیری از عوارض و رد عضو
مطابق دستورالعملهای اخلاقی، پیوند رحم باید موقتی باشد و پس از اتمام فرزندآوری، رحم از بدن خارج شود تا خطرات احتمالی به حداقل برسد.
این روش با تمام این پیچیدگیها، امید بزرگی برای خانوادههایی مانند گریس و دیویدسون فراهم کرده است تا بتوانند طعم شیرین پدر و مادر شدن را تجربه کنند.