فهرست مطالب
مطالعهای طولانیمدت در آمریکا بررسی کرد که سطح توصیهشده فلوراید در آب آشامیدنی چه تاثیری بر عملکرد و سلامت مغز دارد.
به گزارش سرویس علمی تکناک، نتایج این پژوهش نشان میدهد که این ماده معدنی بحثبرانگیز نه تنها آسیبی به تواناییهای شناختی نمیرساند، بلکه به احتمال زیاد به بهبود آن نیز کمک میکند. محققان دانشگاه مینهسوتا در این مطالعه کمنظیر از نظر وسعت و طول دوره زمانی، اثر مواجهه با فلوراید بر تواناییهای شناختی افراد را از کودکی تا میانسالی، طی بیش از ۴۰ سال پیگیری کردند.
از میان ۵۸,۲۷۰ دانشآموز سال دوم و آخر دبیرستان که در ۱,۰۲۰ مدرسه آمریکایی مورد بررسی قرار گرفته بودند، ۲۶,۸۲۰ نفر به طور تصادفی انتخاب و تا سال ۲۰۲۱ بارها مورد آزمایش قرار گرفتند. دادههای تحصیلی آنها با وضعیت فلوریداسیون محل زندگی، بر اساس آمار وزارت بهداشت آمریکا (۱۹۶۷–۱۹۹۳)، همچنین اطلاعات ۳۸,۱۰۵ چاه آب زیرزمینی بین سالهای ۱۹۸۸ تا ۲۰۱۷ تطبیق داده شد. همچنین این مطالعه تغییرات دستورالعملهای فلوریداسیون در سال ۲۰۱۵ را در نظر گرفته است که سطح توصیهشده را تقریبا نصف کرد.
حتما بخوانید: آیا مغز انسان از ابتدا برنامهریزی شده است؟

بیشتر بخوانید: فقر زمانی مانع اصلی برای سلامت مغز
01
از 03فواید حضور فلوراید در آب آشامیدنی
نتایج نشان داد کودکانی که در طول زندگی با سطح توصیهشده فلوراید در آب آشامیدنی مواجه بودند (۰.۷ تا ۱.۲ میلیگرم در لیتر بین ۱۹۶۲ تا ۲۰۱۵ و ۰.۷ میلیگرم از ۲۰۱۵ تاکنون) در سال آخر تحصیل خود به طور میانگین نمرات بالاتری در تمام حوزهها کسب کردند و در واژگان، خواندن و ریاضی پیشتاز بودند. طبق تحقیقات، این برتری در طول زندگی تا سن ۶۰ سالگی برخی شرکتکنندگان ادامه داشت، اگرچه از نظر آماری معنادار نبود.
جینا روموره، از نویسندگان این مطالعه در مرکز Life Course گفت: «این نمونهای برجسته از چگونگی استفاده درست از دادهها و تحقیقات علمی برای نتیجهگیری است. اگرچه سطوح بسیار بالای فلوراید در برخی مناطق جهان میتواند سمی باشد، اما سطح توصیهشده در آب آشامیدنی چنین خطری ندارد. فلوریداسیون آب آشامیدنی نه تنها فواید چشمگیری برای سلامت دهان دارد، بلکه به نظر میرسد عملکرد شناختی را نیز بهبود میبخشد.»
حضور فلوراید در آب آشامیدنی برای سالها بحثبرانگیز بوده است و اوایل امسال وزارت بهداشت و خدمات انسانی آمریکا اعلام کرد که قصد دارد آن را از منابع آب محلی حذف کند. تحقیقات ۲۰۲۴ US News & World Report نشان داد که در ۱۰ ایالت، کمتر از نیمی از ساکنان به فلوراید در آب عمومی دسترسی دارند.
02
از 03اختلافنظر درباره تاثیر فلوراید آب بر سلامت مغز
علت اختلافنظر درباره فلوراید پیچیده و چندلایه است. این ماده برای نخستین بار در ژانویه ۱۹۴۵ در گرند رپیدز، میشیگان معرفی شد. شواهد نشان داد که حضور مقدار اندکی فلوراید در آب میتواند بهطور چشمگیری از پوسیدگی و کرمخوردگی دندانها جلوگیری کند. هرچند، این اقدام اجباری با واکنش گستردهای روبهرو شد و همچنان به عنوان یکی از جنجالیترین موضوعات دندانپزشکی شناخته میشود. چند مطالعه کوچک روی کودکان در چین و هند که در معرض سطوح بالای فلوراید قرار گرفته و دچار مشکلات سلامتی شده بودند، موجی از اطلاعات غلط ایجاد کرد؛ حال آنکه سطح فلوراید این گروهها چندین برابر میزان موجود در آب آمریکا بود. یکی از این مطالعات که ارتباط فلوراید با کاهش ضریب هوشی را مطرح میکرد، طی سالهای اخیر اعتبار خود را از دست داده است.
جان رابرت وارن، نویسنده مطالعه بیان کرد: «برای عموم مردم و کسانی که سیاستگذاری عمومی را شکل میدهند، حیاتی است بدانند که هیچ شواهد علمی معتبر و قابل اتکایی وجود ندارد که نشان دهد افزودن فلوراید به آب آشامیدنی شهری در حد توصیهشده، به ضریب هوشی کودکان آسیب میرساند؛ در واقع، شواهد حاکی از اثرات مثبت آن است.» محققان دو تحلیل تکمیلی انجام دادند تا متغیرهایی مانند محل زندگی دانشآموزان در جوامع مختلف با یا بدون فلوراید را در نظر بگیرند. آنها الگوی مشابهی را در میان کودکانی که در طول تحصیل در یک جامعه باقی مانده بودند، همچنین کودکانی که جابهجا شده بودند، مشاهده کردند.
علاوه بر این، تلاش شد تا اثرات بیولوژیکی فلوراید از عوامل اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی تفکیک شود، که ممکن است بر تصمیمات محلی برای فلوریداسیون آب تاثیر گذاشته باشد. محققان خاطرنشان کردند شهرهایی که فلوراید را وارد آب میکنند، اغلب در زمینههای دیگر مانند آموزش، مسکن و خدمات بهداشتی نیز سرمایهگذاری میکنند، که خود میتواند باعث نتایج شناختی بهتر شود.
03
از 03فرایند و نتایج این تحقیق شگفتانگیز
نخست، محققان تمایل داشتند اطلاعات جامعتری درباره محل زندگی شرکتکنندگان از زمان لقاح تا پایان نوجوانی داشته باشند، اما مجبور شدند آنها را بر اساس محل مدرسه متوسطه طبقهبندی کنند. دوم، میزان واقعی مصرف فلوراید هر فرد ایدئال بود، اما محققان به اطلاعات شیمیایی آب اکتفا کردند؛ با توجه به نیمهعمر کوتاه فلوراید، این روش شاید تنها راه عملی برای نمونههای مبتنی بر جامعه باشد. سوم، برای برآورد اثرات فلوراید بر شناخت بزرگسالان، وجود دادههای مواجهه در طول دوره بزرگسالی ضروری بود. با وجود این محدودیتها، نتایج شواهد محکمی ارائه میدهد که مواجهه با فلوراید در سطوح معمول در آمریکا برای تواناییهای شناختی نوجوانان مفید است و حداقل آسیبی به عملکرد شناختی بزرگسالان وارد نمیکند و تاثیری بر سلامت مغز ندارد.
مسمومیت با فلوراید میتواند باعث فلوروزیس شود، که تغییر رنگ دندان و تخریب استخوان را به همراه دارد و دادههای علمی موجود از مناطقی جمعآوری شده که میزان طبیعی فلوراید آب بسیار بالاتر از ۰.۷ میلیگرم در لیتر توصیهشده CDC است؛ به عنوان مثال، متوسط فلوراید آب زیرزمینی هند ۲.۳۷ میلیگرم در لیتر و در برخی مناطق تا ۹.۲۲ میلیگرم در لیتر است.
این مطالعه نشان نمیدهد که آب فلوریددار عملکرد مغز را بهبود میبخشد و همبستگی واضحی مشاهده شد و هیچ رابطهای بین فلوراید و شیوع اختلالات عصبی-تکاملی در کودکان و نوجوانان وجود نداشت.

متیو هابز، دانشیار دانشگاه کانتربری نیوزیلند گفت: «این تحقیق شواهد طولانیمدتی ارائه میکند، که نشان میدهد فلوریداسیون آب عمومی یک اقدام بهداشتی ایمن و موثر است.» یافتهها با دههها پژوهش بینالمللی باکیفیت نیز همخوانی دارد. از منظر سلامت عمومی، این موضوع اهمیت زیادی دارد. فلوریداسیون آب عمومی یکی از عادلانهترین و مقرونبهصرفهترین روشها برای پیشگیری از پوسیدگی دندان، بهویژه در کودکان و جوامعی با دسترسی محدود به خدمات دندانپزشکی است. همچنین فواید فلوراید برای سلامت دهان و دندان طی دههها تحقیق بهوضوح اثبات شده است.
این مطالعه درباره تاثیر فلوراید بر سلامت مغز نویدبخش و ارزشمند است، بهویژه به دلیل طولانی بودن دوره اجرای آن و انجام در کشوری که نظام قضایی آن بسیار سختگیر و پیگیر است، همانطور که جاستین وال از Te Rōpū Niho Ora (مرکز سلامت دهان نیوزیلند) اشاره کرد. نتایج این تحقیق نشان میدهد که فلوریداسیون برای تمام گروههای سنی ایمن است و با توجه به افزایش جمعیت سالمندانی که دندانهای خود را حفظ کردهاند، محافظت از دندانهای آنها در طول سالهای پیری اهمیت ویژهای دارد. وال تصریح کرد: «این مقاله کاملا با دادهها و شواهدی که طی سالها درباره افزودن فلوراید به آب آشامیدنی جمعآوری شده است، همخوانی دارد. انجام چنین تحقیق گسترده و طولانیمدتی در آمریکا نشاندهنده اهمیت آن است و باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.»
این تحقیقات (شامل مقاله اول و دوم) در نشریه Science Advances منتشر شدهاند.
















