شرکت گیگابایت با رونمایی از کارت توسعه Thunderbolt 5 PCIe 4 با پهنای باند حداکثر 120 گیگابیت بر ثانیه و تواندهی 100 وات، استانداردهای جدیدی در سرعت انتقال داده و شارژ دستگاهها تعریف کرد.
به گزارش سرویس فناوری تکناک، امروز شرکت گیگابایت اولین کارت توسعه Thunderbolt 5 خود را معرفی کرد، که از یک کنترلر Thunderbolt 5 Intel JHL9580 روی رابط PCIe 4.0 x4 استفاده میکند.
این کارت دارای سه پورت Mini-DisplayPort و دو پورت USB Type-C استاندارد است، که با مشخصات Thunderbolt 5 مطابقت دارند. این کارت توسعه همچنین شامل سه کابل Mini DisplayPort و سه کابل هدر داخلی (دو کابل هدر Thunderbolt و یک کابل هدر USB 2.0) است.
به طور پیش فرض، Thunderbolt 5 با سرعت حداکثر 80 گیگابیت در ثانیه کار میکند، که دو برابر سرعت Thunderbolt 4 و USB 4 است. با وجود این، در برخی شرایط خاص، به ویژه هنگام اتصال به نمایشگرهای خارجی، Thunderbolt 5 میتواند پهنای باند را تا 120 گیگابیت در ثانیه افزایش دهد.
شرکت گیگابایت پشتیبانی از زنجیرهسازی تا 10 دستگاه (5 دستگاه در هر پورت USB-C اصلی) و استاندارد USB-PD (Power Delivery) 3.1 با توان حداکثر 100 وات در هر پورت را تبلیغ میکند.
با عرضه کارتهای توسعه Thunderbolt 5، کاربران مجهز به مادربردهای PCIe 4.0 به بالا قادر خواهند بود به اکوسیستم قدرتمند Thunderbolt 5 بپیوندند، حتی اگر مادربرد آنها به طور پیشفرض از این فناوری پشتیبانی نکند.
این موضوع به ویژه برای سیستمهای کوچک و باریک اهمیت دارد، چرا که امکان اتصال دستگاههای پر قدرتی مانند کارت گرافیک خارجی را فراهم میآورد و محدودیتهای ناشی از ابعاد کوچک سیستم را برطرف میکند.
البته، در صورتی که اسلات PCIe خالی در سیستم وجود داشته باشد، نصب مستقیم کارت گرافیک نیز امکانپذیر است. نکته قابل توجه این است که یکی از مهمترین دلایل ارتقا به Thunderbolt 5، دسترسی به سرعتهای بالای انتقال داده در ذخیرهسازی خارجی میباشد.
درایوهای خارجی Thunderbolt 5 مانند نمونههای Sabrent Rocket XTRM5 و OWC Envoy Ultra هستند، که عملکرد بسیار بالایی را ارائه میدهند. اگرچه سرعت خواندن این درایوها در حال حاضر حدود 48 تا 50 گیگابیت بر ثانیه است، انتظار میرود که در آینده شاهد عرضه درایوهایی با سرعت بالاتر باشیم.
گفتنی است با توجه به پشتیبانی گسترده مادربردهای تولید شده از سال 2019 به بعد از PCIe 4.0، اکثر کاربران میتوانند از مزایای این فناوری بهرهمند شوند.