محققان یک روش جدید برای اندازهگیری فشار خون با استفاده از تکنولوژی مبتنی بر رزونانس سیم گیتار و اولتراسوند ابداع کردهاند، که میتواند فشار خون را با دقت بیشتری و به صورت غیرتهاجمی اندازهگیری کند.
به گزارش تکناک، این تکنولوژی نوآورانه ایمنتر و کمتر تهاجمی، میتواند جایگزینی دقیقتر و کارآمدتر برای روشهای فعلی اندازهگیری فشار خون باشد.
در حال حاضر، هنگامی که پزشکان میخواهند فشار خون بیمار را کنترل کنند، یک کاتتر را در یکی از شریانهای فرد قرار میدهند.
با اینکه تکنیک موجود که کاتتریزاسیون شریانی نام دارد، باعث خوانش دقیق و مداوم فشار خون میشود، اما تنظیم و کالیبراسیون اولیه آن زمانبر است.
مهمتر از آن، به دلیل این واقعیت که کاتتر ممکن است روزها در شریان بماند، امکان دارد بیماران درد، عفونت، خونریزی یا ایسکمی (محدودیت جریان خون) را تجربه کنند.
به همین دلایل این تکنیک اغلب محدود به استفاده از بیماران در بخش مراقبتهای حاد است.
در مقابل، بیمارانی که وضعیت آنها کمتر بحرانی میباشد، ممکن است به دستگاههایی متصل شوند که به طور مکرر فشار خون را از نوع بازو-کاف بادی اندازه میگیرد.
این دستگاهها ممکن است نوسانات فشار خون که در فاصله بین خواندن رخ میدهد را از دست بدهند و فشار دادن بازو ممکن است پس از مدتی دردناک شود.
به همین دلیل، دانشمندان از کالیفرنیا و یک استارتآپ مستقر در کالیفرنیا به نام Esperto Medical، به دنبال جایگزینی کمتر مشکلساز برای کنترل فشار خون، سیمهای گیتار را بررسی کردند و از آن الهام گرفتند.
هنگام کوک کردن گیتار، شما کشش هر سیم را تنظیم میکنید تا زمانی که آن را به صدا در آورید و با تن/فرکانس مورد نظر همصدا شود.
همچنین میتوانید این فرایند را به نوعی معکوس کنید، به این صورت که فرکانس رزونانس سیم نواخته شده را تحلیل نمایید تا کشش فعلی آن سیم را تعیین کنید.
در واقع سیستم سونومومتری رزونانس تیم Caltech/Esperto اینگونه کار میکند.
با استفاده از یک مبدل خارجی، پالسهای اولتراسوند از طریق پوست و بافت بیمار فرستاده میشوند تا شریان زیرین را به صورت صوتی تحریک کنند.
با تجزیه و تحلیل پژواک این پالسها که از شریان منعکس میشوند و به مبدل باز میگردند، میتوان مشاهده کرد که چگونه ابعاد سرخرگ با ارتعاش به طرز ماهرانهای تغییر میکند.
این تغییرات آشکار میتوانند برای تعیین فشار خون در آن شریان استفاده شوند.
بر خلاف برخی از سیستمهای آزمایشی دیگر که از اولتراسوند برای اندازهگیری فشار خون استفاده میکنند، سیستم سونومومتری رزونانس پس از استفاده اولیه در یک بیمار خاص نیازی به کالیبراسیون مجدد ندارد.
همچنین میتوان از آن در هر شریان اصلی، در سراسر شریانهای گسترده بیمار استفاده کرد.
این فناوری در گذشته روی شریانهای کاروتید، زیر بغل، بازویی و فمورال افراد آزمایش شده و با خوانشهایی که از روشهای سنتیتر بهدست میآیند، مقایسه شده است.
اگر چه در حال حاضر از یک مبدل اولتراسوند دستی استفاده میشود، دانشمندان بیان میکنند که میتوان آن را با یک دستگاه بسیار کوچکتر جایگزین کرد که میتواند همیشه روی بدن بیمار قرار گیرد.
مقالهای در مورد این تحقیق به تازگی در مجله PNAS Nexus منتشر شده است.